Maandag 26/09/2022

'Glazen plafond verdwijnt met deze generatie'

Een processie van Echternach. Zo lijkt die vertegenwoordiging van vrouwen op topniveau wel. Het aantal topvrouwen voor de Vlaamse administratie is gedaald, terwijl het in het bedrijfsleven ook nog veel beter kan. 'Relax, dit is geen issue meer voor de komende generatie.'

In een artikel met de kop 'London: Sexism and the City' schetste de Financial Times vorig jaar een beeld van de City als een omgeving waar het voor vrouwen veel moeilijker is om op hoge posities te komen. Dichter bij huis lijkt het net zo moeilijk. De overheid die bovendien aandringt op een betere vertegenwoordiging van vrouwen in raden van bestuur, en daartoe de privésector een streefcijfer oplegde, slaagt er zelf niet in om zich te confirmeren aan die nochtans logische eis.

Sinds het begin van de legislatuur in 2014 is het aantal vrouwen met een topfunctie binnen de diensten van de Vlaamse overheid gezakt van 24 naar 21 procent. Een opmerkelijke daling, want deze regering krikte het streefcijfer net op van 33 naar 40 procent, te behalen tegen 2020. Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) blijft evenwel tegenstander van quota voor diversiteit bij de Vlaamse overheid. "De juiste man of vrouw op de juiste plaats blijft het motto."

De minister wijst op de grote gevolgen die elke in- of uitstroom heeft op de cijfers. "Zo veroorzaakte het vertrek van welgeteld één vrouwelijk leidend ambtenaar vorig jaar een daling van 24 procent naar 21 procent vrouwen in een topfunctie." Om de ambtenaar te vervangen stelde zich bovendien geen enkele vrouw kandidaat. De minister wil meer vrouwen aanmoedigen om te solliciteren.

Fout bij de procedures

Diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva is niet onder de indruk. "Er is geen gebrek aan vrouwelijke kandidaten. Er schort blijkbaar iets aan de procedures", zegt ze. "Als ik de selecties zie die ik de voorbije maanden heb zien passeren, dan maak ik me zorgen. Er is een probleem bij de individuele benoemingen, en niet bij het potentieel aan vrouwelijke geschikte kandidaten."

"De overheid heeft natuurlijk een voorbeeldfunctie, dus als we achteruit gaan, dan moet dat een call to action zijn voor de politiek", zegt Katia Segers, Vlaams volksvertegenwoordiger voor sp.a en hoofddocent communicatiewetenschappen aan de VUB. "Quota in de politiek hebben hun nut bewezen. Liever zag ik de progressie zonder, maar het lukt blijkbaar niet anders. Ik ben er zelfs van overtuigd dat indien we dat in de politiek zouden loslaten we misschien terug naar af zouden gaan bij de lijstvorming en politieke vertegenwoordiging. Het is nochtans echt niet zo dat vrouwen minder ambitie hebben, en al helemaal niet dat er onvoldoende potentieel zou zijn. Zelfs integendeel, als ik kijk naar het aantal afgestudeerden."

Lutgart Van den Berghe, actief bij Vlerick Business School en ondernemerscentrum Guberna, die moeiteloos als rolmodel kan fungeren voor vrouwelijke bestuurders, is zelf ook nooit voorstander gebleken van quota. "Al is het blijkbaar het enige wat werkt", klinkt het nuchter.

Volgens Van den Berghe, die ooit de 'machtigste vrouw van Nederland' werd genoemd door haar vele belangrijke bestuursmandaten die de Belgische aanhield, moeten we uit het befaamde enge cirkeltje breken. "We vissen altijd in hetzelfde kleine vijvertje, en dan zijn we verbaasd dat er een gebrek is aan vrouwelijke bestuurders. Zoek breder, laat de doorstroming vanuit het middenmanagement vlotter lopen, en de vijver wordt groter." Segers: "Het begint al bij headhunters, die moeten openstaan voor bredere netwerken, en vrouwen top of mind plaatsen."

Vanzelf

Bea Caenepeel, vennoot bij het headhunterskantoor Altior voelt zich niet aangesproken. "Het is bij ons eigenlijk geen thema. Eerder integendeel, bedrijven die al veel mannen tellen in hun directie zullen eerder geneigd zijn om expliciet te vragen naar vrouwelijke kandidaten. Het is wel een objectieve vaststelling dat wanneer wij vacatures plaatsen voor het niveau van general management er beduidend minder vrouwen spontaan solliciteren."

"Vrouwen hebben meer affiniteit met HR of financiële functies", zegt Lutgart Van den Berghe. "Al zien we in het bedrijfsleven ook daar stilaan een kentering. En uiteindelijk ben ik positief ingesteld: dit is een issue dat sterk generatiegebonden is. De volgende generatie zal vanzelf meer diversiteit tonen, op alle vlak. De natuurlijke doorstroming is groter. Al is het niet vanzelfsprekend, dat zal het nooit zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234