Dinsdag 27/09/2022

Goedkope olie doet beursmotor sputteren

Van Brussel tot Tokio en van New York tot Londen: de alsmaar lagere olieprijzen zorgden gisteren voor een bloedbad op de beurzen. Alweer, terwijl lage grondstofprijzen normaal gezien goed nieuws zijn voor de economie. Hoe zit dat nu?

1

Wat is er aan de hand op de beurzen?

De aandelenbeurzen doken gisteren wereldwijd naar beneden. Zowel Londen, Parijs, Frankfurt als New York verloren om en bij de 3 procent. Eerder op de dag verloren ook de Aziatische beurzen al terrein. In de VS ging de Dow Jones meteen met 2,5 procent naar beneden. De beurzen zijn wereldwijd al een hele tijd bezig aan een rollercoasterrit. Dat heeft onder meer te maken met de val van de olieprijs. Klom de prijs enkele jaren geleden nog boven de grens van honderd dollar per vat, dan haalt olie vandaag nog maar dertig dollar per vat. En de prognoses laten uitschijnen dat de olieprijs alleen nog maar verder zal dalen. Niet alleen de olieprijzen kelderen, ook die van grondstoffen zitten stevig in het slop. Bovendien verlaagde het IMF dinsdag nog maar eens de raming van de economische groei.

2

Zijn lage olie- en grond-stofprijzen dan geen goed nieuws?

Normaal gezien wel, ja. Lage grondstoffen geven bedrijven meer financiële ademruimte, waardoor ze meer kunnen investeren. Ook voor consumenten is het een opsteker: lage prijzen aan de pomp verhogen hun koopkracht. Maar helaas: dat is de theorie. Vandaag liggen de kaarten helemaal anders. De lage olieprijzen zijn volgens sommigen een barometer voor de slechte toestand waarin de wereldeconomie verkeert en voor het minieme vertrouwen in een verbetering van de situatie.

"De lage olieprijzen hebben vooral te maken met het feit dat er een overaanbod is, onder meer door de productie van schaliegas en -olie. Van een mindere vraag is geen sprake. Dat geldt ook voor grondstoffen als ijzererts", zegt Tom Simonts, beursanalist bij KBC-Bolero. "Daardoor zitten we middenin de crash van de grondstoffen- en energiehandelaren. Dat heeft te maken met haantjesgedrag en speculatie. Niemand wil stoppen met olie en gas produceren, omdat ze anders het risico lopen verliezen te lijden. Zeker in de schaliesector in de VS, waar zware investeringen gebeurd zijn de jongste jaren. Tegelijk weet iedereen: als wij niet blijven produceren, is er wel iemand anders die het doet."

3

Zijn de beurzen aan het overreageren?

Duidelijk wel, zeggen analisten. "Het sentiment heeft momenteel de bovenhand. En dat heeft een sneeuwbaleffect", zegt Patrick Casselman, beursspecialist bij BNP Paribas Fortis. "Mensen die nog winst willen pakken, doen dat nu. Anderen moeten verkopen omdat het water hen aan de lippen staat. Nieuwe beleggers blijven tegelijk weg door de grote onzekerheid. Ook zij laten zich meeslepen door het sentiment dat nu overheerst. Rationeel gezien is het een goed moment om in de beurs te stappen, maar het gebeurt niet." Tom Simonts: "Wat we nu zien, is het gevolg van de beurscrash die er in China gekomen is op 4 januari. Met rationaliteit heeft het intussen al lang niets meer te maken. Telenet gaat bij ons 3,5 procent naar beneden, Kinepolis 3 procent. Geen van beide heeft ook maar iets te maken met de vertraagde groei in China en de lage prijzen van de grondstoffen. Puur rationeel valt daar geen touw aan vast te knopen."

4

Moeten we ons zorgen maken over wat er gebeurt op de beurzen?

Voorlopig is daar weinig reden toe. "De beurzen lijken ervan uit te gaan dat de wereldeconomie een (forse) krimp tegemoet gaat, maar de economische basisindicatoren zijn positief genoeg om niet voor een recessie te moeten vrezen", zegt Patrick Casselman. "Alleen bij een echte beurscrash kan de reële economie geraakt worden."

5

Hoe lang kunnen de beurzen naar beneden blijven gaan?

"Ik ga ervan uit dat we vertrokken zijn voor een negatief beursjaar", zegt Casselman. "Op 24 augustus vorig jaar hadden we een dieptepunt bereikt, maar daar zijn we nu onder gegaan. Dat zet de toon voor dit jaar." Tom Simonts: "Ik denk ook dat het zich nog zal doorzetten. We mogen ook niet vergeten dat we de voorbije jaren verwend zijn. Er is in de laatste drie jaar een overdrijving geweest op de beurzen. Daar komt nu een correctie op. We zijn al een stuk naar beneden gegaan, maar er kan nog wel wat af."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234