Woensdag 28/09/2022

'Gorgeous George' mikt op stem van moslims

De flamboyante socialist George Galloway paait de moslimkiezers in Bradford om in het Britse parlement te blijven. Labour hoopt hem te dwarsbomen met een Pakistaanse activiste. 'We hebben iemand nodig die zich inzet voor de wijk.' Patrick van IJzendoorn

In de voortuintjes van Manningham groeien vooral palen met verkiezingsaffiches. De overwegend Pakistaanse buurt van Bradford is in aanloop naar de landelijke verkiezingen van donderdag in de ban van de linkse burenruzie tussen het rood-geel van Labour en het rood-groen van Respect, de moslimvriendelijke partij van de populist George Galloway.

Bij Ali Shah, woonachtig aan Queen's Road, staat een Labour-bord in de tuin voor kandidate Naz Shah. "Drie jaar geleden stond er eentje van Respect", zegt de bakker, gekleed in een lichtblauwe kurta pajama, een typisch Pakistaans-Indische outfit. "Ik mag meneer Galloway wel, maar na zijn verkiezing heb ik hem amper nog gezien hier. Daarom, sir, keer ik nu terug naar Labour. Ik hoop dat hun kandidaat, mevrouw Shah, iets actiever is."

Drie jaar geleden vormde de oude textielwijk het epicentrum van de 'Bradfordse Lente'. Bij een tussentijdse verkiezing behaalde Galloway vanuit het niets 53 procent van de stemmen.

Het winnen van de moslimstem is een specialiteit van deze welbespraakte sigarenroker die in 2003 uit de Labour Partij is gezet vanwege zijn bewondering voor Saddam Hoessein. Twee jaar later pleegde hij een electorale coup door Bethnal Green, de Bengaalse wijk van Londen, te veroveren op Labour. Aan zijn verhouding met de kiezers aldaar kwam een voortijdig einde toen hij tijdens Celebrity Big Brother in een kattenkostuum over de vloer kroop en melk slurpte uit de hand van actrice Rula Lenska.

Vruchtbaar jachtterrein

Bradford bleek een vruchtbaar jachtterrein te zijn voor Galloway. De stad in Yorkshire herbergt de grootste Pakistaanse gemeenschap van Engeland. Schoorstenen maken er plaats voor minaretten, nieuwe straten krijgen namen als Jinnah Court en binnenkort vinden hier opnames voor de Bollywoodfilm Welcome to Karachi plaats. Er liggen plannen voor de bouw van de eerste aparte vrouwenmoskee. Het vervallen Manningham staat bekend als klein Kasjmir, zonder de bijbehorende natuur. Tussen alle kledingwinkels en eettentjes langs Manningham Lane is de Private Shop, waar alle benodigdheden uit het verzamelde werk van E.L. James te koop zijn, een vreemde eend in de bijt.

Staand naast de Hanfia-moskee beweren Nasik en Ash supporters te zijn van 'Gorgeous George'. "Labour-politici zeggen wat ze van de bazen in Londen moeten zeggen", stelt Ash, een 40-jarige taxichauffeur. "Galloway heeft een eigen stem en komt bovendien op voor de islam terwijl iedereen vijandig is. De naam van zijn partij zegt het. Wij respecteren christenen en ongelovigen, en wij verwachten respect terug."

Galloway was volgens elektronicaverkoper Nasik als een frisse wind. "Het bestuur hier is vooral vriendjespolitiek. Het gaat erom wie je kent, bij welke familie je hoort. George is een beetje een buitenstaander."

Nasik doelde daarmee op de 'biradari'-politiek, waarbij clans de dienst uitmaken. Het is de arme en exotische variant van de overheersing in de Engelse politiek door de jongens van kostscholen als Eton en St Paul's. Daarom had Galloway zich tijdens zijn campagne indertijd vooral gericht op vrouwen en jongeren, die amper een stem hebben in de clanpolitiek. Na zijn zege gaf Galloway, zestig jaar geleden geboren op een vliering in een krottenwijk van het Schotse Dundee, als vanouds prachtige toespraken in het Lagerhuis. Daarnaast is Galloway regelmatig in Amsterdam, waar hij drie jaar geleden trouwde met een jonge Nederlandse antropologe van Indonesische origine.

Hoewel hij beweert te hebben bijgedragen aan de komst van winkelcentrum Westfield naar Bradford, klinkt er in Manningham gemor over Galloways afwezigheid. In de schaduw van het voetbalstadion Valley Parade verzekert Sadia, een moeder van drie, van Respect over te lopen naar Labour. "We hebben iemand nodig die zich meer inzet voor de wijk. Er is te veel zwerfvuil, er zijn te weinig banen. Onze jongeren raken op het verkeerde pad, doen foute dingen." Hoop op betaalde arbeid is ook de reden dat de 56-jarige Shaukat Ali Labour stemt. "Ik heb veertig jaar gewerkt, eerst in de wolfabriek en later in een kledingwinkel. Sinds afgelopen vrijdag ben ik voor het eerst werkloos."

Huwelijksakte

Er zijn hoge verwachtingen voor Labours Naz Shah, maar in de campagne gaat het vooral over de achtergrond van deze activiste. Ze strijdt voor de vrijlating van haar moeder, die tot twintig jaar is veroordeeld omdat ze haar mishandelende echtgenoot had vergiftigd met arsenicum. Shah zelf werd op haar vijftiende uitgehuwelijkt aan een oude man in Pakistan, ook eentje met losse handjes.

Ondertussen heeft Galloway Shah verweten "slechts een vluchtige verstandhouding met de waarheid te hebben" en liet in de stad Mirpur een huwelijksakte opduiken waaruit moest blijken dat Shah zestien was. Volgens Shah is dat een vervalsing, door haar ex gebruikt om een Brits visum te krijgen.

Saillant detail: drie jaar geleden zat Shah bij Respect, ze vertrok na onmin. Dat was voor het Labour-bestuur reden haar te selecteren en niet de favoriet van de plaatselijke partijafdeling.

Dit alles gaat voorbij aan de 29-jarige pompbediende Shahzad Khan. "Alle politici zijn hetzelfde voor me, ik vertrouw ze niet, maar ik stem voor Galloway. Voor Pasen was mijn vader overvallen door vier mannen die 15.000 pond aan kasgeld buitmaakten. Enkele dagen later stonden Galloway en zijn vrouw hier, om ons een hart onder de riem te steken. Natuurlijk, het zou best kunnen dat het ging om stemmen winnen, maar dat maakt me niet uit. Het maakte me gelukkig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234