Zaterdag 01/10/2022

Politie

Graaicultuur bij repatriëringen: "Schuld ligt bij drie leidinggevenden"

Commissaris-generaal Catherine De Bolle. Beeld BELGA
Commissaris-generaal Catherine De Bolle.Beeld BELGA

Dat er een graaicultuur is bij de politiedienst die illegalen repatrieert, is de schuld van drie oversten. Dat staat in een brief van het personeel, gericht aan commissaris-generaal Catherine De Bolle. Volgens het personeel houden één commissaris en zijn twee hoofdinspecteurs alles subtiel in stand: de dure vluchten, luxehotels en de prostituees. Dat meldt VTM Nieuws.

YV en redactie

De agenten zijn het beu dat zij worden gezien als corrupt en losgeslagen. Ze "gooien de rotte appels voor de leeuwen", schrijven ze in een open brief. De agenten hebben naar eigen zeggen zelf geen invloed op hoe de repatriëringen verlopen en hun oversten houden de graaicultuur in stand.

De drie oversten in kwestie zijn "zeer geschikt om aan een verder onderzoek te onderwerpen", aldus het personeel. "Deze leidinggevenden gaan zeer subtiel te werk waardoor een gerichte controle zeer moeilijk is, maar zij hebben wel een grote impact op de dagelijkse werking van onze dienst", staat er te lezen. "Ondanks de jarenlange klachten over deze drie personen werden blijkbaar niet de juiste snaren bespeeld om tot een bevredigend resultaat te komen."

Het is volgens het personeel "niet verwonderlijk" dat net nu, na de artikels in de pers, deze drie zich willen opwerpen als de redders van de dienst. "Ook zij kunnen tussen de lijnen lezen en weten ook dat ze er niet goed uitkomen. Hopelijk slagen zij er niet in om voldoende zand in de ogen van de onderzoekers te strooien, waardoor zij weer als een Feniks uit hun as kunnen herrijzen. In dat geval kunnen wij reeds een volgende audit voorspellen met meer dan waarschijnlijk hetzelfde resultaat."

Dringende maatregelen

De Bolle geeft in een persbericht aan "kennis genomen te hebben van de open brief". Ook heeft ze de directeur-generaal van de bestuurlijke politie, de algemeen verantwoordelijke van de luchtvaartpolitie en de verantwoordelijke van de luchthavenpolitie Zaventem uitgenodigd voor spoedoverleg om te bepalen of er dringende maatregelen nodig zijn voor de werking van deze dienst.

Gisteren heeft ze de Algemene Inspectie gevraagd een vooronderzoek te starten naar de wanpraktijken. Dat zou, volgens VTM Nieuws, gevoerd worden door het parket.

"Wij houden niets achter"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft vandaag nog onbegrijpend gereageerd op de kritiek van Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, die eist dat de regering het auditrapport over de dienst repatriëringen volledig ter beschikking zou stellen van het parlement. "Maar die is zonder enige vorm van beperking, in zijn integraliteit, sinds gisteren al ter beschikking gesteld van alle parlementsleden!", zegt Jambon bij monde van zijn woordvoerder. "Dat erin zou zijn geknipt en geplakt, klopt ook niet."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld belga
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld belga

Nog volgens het kabinet-Jambon wordt er "comme il faut" omgegaan met het rapport van de Algemene Inspectie (AIG). "De AIG heeft zelf het document 'beperkt' verspreid, naar een specifiek aantal mensen." Dat het verslag ter inzage in de Kamer ligt en dat er geen nota's, kopieën of opnamen mogen worden gemaakt, "is nu eenmaal hoe het werkt", aldus Jambon. "Wij houden helemaal niets achter."

"Het is zijn keuze"

Groen-Kamerlid De Vriendt blijft erbij dat de minister het rapport zonder beperkingen aan alle parlementsleden zou kunnen vrijgeven. "Het document heeft het label 'beperkte verspreiding'. Dat is niet hetzelfde als "vertrouwelijke" of "geheime" informatie, waarvan het lekken strafbaar is. De minister kan dus beslissen om dit rapport wél vrij te geven of niet, het is zijn keuze", zegt De Vriendt. " Nu moeten wij als kleuters in een lokaaltje zitten zonder iets te kunnen opschrijven of copies nemen. Hoe wil men dan dat parlementsleden met de aanbevelingen in dit rapport aan de slag gaan?"

Wouter De Vriendt (Groen). Beeld rv
Wouter De Vriendt (Groen).Beeld rv

De Vriendt is het rapport gaan inkijken. "Behalve de individuele uitspattingen die al in de media zijn geweest, legt het rapport ook de vinger op de wonde van enkele structurele problemen bij de Dienst Verwijdering", zegt hij na afloop van een debat over de kwestie in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Opvolgingscommissie

Ondertussen wil oppositiepartij sp.a dat er een speciale commissie in het leven wordt geroepen die het beleid rond de verwijdering van vreemdelingen permanent opvolgt. Het idee van zo'n permanente opvolgingscommissie komt uit de 'commissie-Vermeersch', die na de dood van de Nigeriaanse Semira Adamu tijdens een repatriëringsvlucht in 1998 werd opgericht om de richtlijnen rond de verwijdering van vreemdelingen te evalueren. De aanbeveling van een permanente opvolgingscommissie is nooit opgevolgd.

Monica De Coninck (sp.a). Beeld Photo News
Monica De Coninck (sp.a).Beeld Photo News

In het wetsvoorstel, dat Monica De Conink indiende, wil het Kamerlid die commissie nu alsnog in het leven roepen. De commissie zou bestaan uit academici, mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en van de overheidsdiensten Buitenlandse Zaken, Justitie en iemand van de federale politie. De commissie zou toegang moeten krijgen tot alle mogelijke informatiebronnen, elke persoon of dienst horen mocht ze dat nodig vinden en minstens één keer per jaar verslag uitbrengen aan de Kamer en aan de bevoegde minister.

De Coninck stipt aan dat de regering in het regeerakkoord zelf zegt dat er nood is aan evaluatie van het terugkeerbeleid. "Je hebt een permanent opvolgingsorgaan nodig, omdat de context altijd wijzigt", zegt ze. De Coninck wijst op de wetsontwerpen van staatssecretaris Theo Francken over uitwijzing, die de Kamer momenteel bespreekt. Daarin worden volgens De Coninck een aantal checks and balances weggehaald. De permanente opvolgingscommissie zou daaraan tegemoet kunnen komen. Maar ook de audit die nu de graaicultuur bij repatriëringen aan het licht bracht, zou voorwerp kunnen zijn van een evalutie door de commissie, meent ze.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234