Zaterdag 13/08/2022

Vrouwenrechten

Grab them by the funding: Trump verbiedt ngo's om abortus te promoten

The Women's March in Washington bracht honderdduizenden mensen op de been op te betogen tegen het vrouwonvriendelijke beleid van Trump.  Beeld Photo News
The Women's March in Washington bracht honderdduizenden mensen op de been op te betogen tegen het vrouwonvriendelijke beleid van Trump.Beeld Photo News

Donald Trump maakte van zijn eerste werkdag als Amerikaans president naarstig gebruik om de klok voor vrouwenrechten in zijn land - zoals beloofd - alvast enkele decennia terug te draaien. Gisteren zette hij immers zijn handtekening onder een decreet dat het internationale ngo's - gefinancierd door Amerikaans overheidsgeld - verbiedt abortus te promoten of te ondersteunen. "Een bedreiging voor de gezondheid van miljoenen vrouwen wereldwijd", zo klinkt het bij het Center for Health and Gender Equity in Washington.

Hanne Vlogaert

Afgelopen zaterdag, één dag na de inauguratie van Donald Trump, kwamen in Washington D.C. meer dan een half miljoen vrouwen op straat om te protesteren tegen het 'vrouwonvriendelijke' beleid van hun nieuwe pussy grabbing president. Wereldwijd liep dat aantal zelfs op tot meer dan drie miljoen. Een krachtig signaal van meerdere generaties zelfbewuste vrouwen die niet van plan zijn zich door een conservatief en discriminerend beleid op de kop te laten zitten. "Het is van 1970 geleden dat een vrouwenprotestbeweging nog zoveel volk op de been wist te brengen", zegt Heleen Debruyne, historica, feministe en columniste voor deze krant.

"Toen was dat voor de Women’s Strike for Equality, pal in het midden van de tweede feministische golf, waar vrouwen streden voor dingen als gelijk loon, kinderopvang en abortusrechten; stuk voor stuk dingen die we vandaag in feite als vanzelfsprekend gaan beschouwen zijn."

"Vrouwen namen dit weekend ook het voortouw, maar de March ging al gauw over veel meer dan alleen maar vrouwenrechten. Door Trumps uitspraken over racisme, holebi-rechten en het klimaat, hebben veel vrouwen èn mannen het gevoel dat ze op de barricades moeten gaan staan."

'Global gag rule'

Dat in die vrees wel eens een grond van waarheid zou kunnen zitten, blijkt uit een van de eerste beslissingen die Trump nam in zijn officiële hoedanigheid als Amerikaans president. Gisteren herinstalleerde Trump immers de controversiële 'global gag rule', een decreet dat het internationale ngo’s die geld krijgen uit de Amerikaanse overheidspot voor family planning verbiedt om abortus te promoten. Concreet wil dat zeggen dat de ngo's geen financiële steun mogen bieden aan instellingen die abortussen uitvoeren of die er medische informatie over verstrekken. Het 'nieuwe' decreet – dat voor het eerst werd ingesteld door Ronald Reagan in 1984 – komt er slechts één dag na de 44ste verjaardag van de Roe V. Wade-wet, de wet die abortus voor het eerst legaliseerde in heel de VS.

Women's March in Los Angeles. Beeld Photo News
Women's March in Los Angeles.Beeld Photo News

Hoewel de gevolgen van de 'global gag rule' voor Amerikaanse vrouwen zelf beperkt zullen blijven, ligt dat voor vrouwen wereldwijd waarschijnlijk wel anders. "Door ngo’s te verbieden organisaties die voorzien in seksuele voorlichting en veilige abortusprocedures nog te ondersteunen, ontneemt Trump miljoenen vrouwen en meisjes in meer achtergestelde gebieden de toegang tot die levensbelangrijke gezondheidsvoorzieningen", zegt Serra Sippel, voorzitter van het Center for Health and Gender Equity aan BuzzFeed. Daardoor zal vermoedelijk niet alleen het aantal abortussen wereldwijd toenemen, maar zal ook het aantal kraambedsterftes stijgen.

"Doordat minder vrouwen toegang hebben tot anticonceptie, zullen er meer zwangerschappen zijn. Door een gebrek aan veilige abortusprocedures zullen bovendien meer vrouwen hun toevlucht nemen tot het illegale, en dus onveilige, circuit. Daarnaast zal het gebrek aan anticonceptie er ook voor zorgen dat de kansen op besmetting met HIV en andere seksueel overdraagbare ziektes weer groter worden."

Archiefbeeld: Ravina Daphtary uit Philadelphia, Morgan Hopkins uit Boston en  Alison Turkos uit New York City voeren actie voor het recht van vrouwen om een abortus te laten uitvoeren.  Beeld AP
Archiefbeeld: Ravina Daphtary uit Philadelphia, Morgan Hopkins uit Boston en Alison Turkos uit New York City voeren actie voor het recht van vrouwen om een abortus te laten uitvoeren.Beeld AP

Contraproductief

Onderzoek aan The Stanford University School of Medicin wees uit dat het aantal abortussen de laatste keer dat de 'global gag rule' in het leven geroeppen werd – toen onder bewind van George W. Bush – met maar liefst 40 procent omhoog ging.

Marie Stopes International (MSI) en the International Planned Parenthood Federation (IPPF), twee belangrijke Amerikaanse organisaties inzake Planned Parenthood, schatten dan ook dat er de komende jaren wereldwijd zo'n 2,2 miljoen abortussen extra per jaar zullen plaatsvinden. 2,1 miljoen daarvan zullen onveilig gebeuren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou 'een onveilige abortus' aan de basis liggen van 13 procent van de kraambedsterfe wereldwijd. Wat het WGO nóg meer angst inboezemt dan die cijfers zelf, is dat het voor de Amerikaanse president bijzonder makkelijk is om het verband tussen die nefaste ontwikkeling en zijn conservatieve wet te ontkennen of onder tafel te schuiven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234