Zondag 03/07/2022

Gravensteengroep over Brussel: halve waarheden, insinuaties en bedrog

Brussel, bruisende hoofdstad van Vlaanderen, staat in de weg van hen die de onmiddellijke oprichting van een confederale staat, of een onafhankelijk Vlaanderen eisen. In essentie komen beide ambities erop neer dat Brussel én de Brusselse Vlamingen worden opgegeven.

Zoals tijdens de institutionele onderhandelingen bleek, staat CD&V vaak alleen, maar wij zijn ervan overtuigd dat Vlaanderen Brussel nodig heeft, en omgekeerd. Die houding heeft ervoor gezorgd dat de balans voor Brussel na het sluiten van het Vlinderakkoord een stuk positiever oogt dan de Gravensteengroep in haar 9de manifest laat uitschijnen:

- Vlaanderen bewaart zijn volle bevoegdheden in Brussel.

- De opheffing van het verbod op tweetalige lijsten in Brussel en de versoepeling van de taalwetgeving in Brussel werd van tafel geveegd.

- Brussel wordt geresponsabiliseerd. De fiscale autonomie en de nieuwe financieringswet belonen Brussel voor goed beleid, en bestraffen voor slecht beleid.

- Brussel krijgt meer slagkracht. De bevoegdheidsoverdracht van elementen inzake veiligheid, ruimtelijke ordening, huisvesting en mobiliteit werd voor onmogelijk gehouden, maar is nu een feit.

Onze partij vond geen partners om verder te gaan, maar de eerste stap in de hervorming van Brussel is gezet. In weerwil daarvan blijft het wachten op een eenduidige visie van hen die pleiten voor een onmiddellijk en zuiver confederalisme. Tenzij dit betekent dat de keuze voor een Vlaanderen zonder Brussel is gemaakt, is het absoluut bedrog om te insinueren dat een snel akkoord over een confederale staat mogelijk is zonder ellenlange onderhandelingen over Brussel. Dat de optie om Brussel te lossen compleet contradictorisch is ten aanzien van het gevecht dat werd geleverd voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, is blijkbaar ook geen bezwaar. Géén corridors en geen uitbreiding van Brussel. Dat waren de Vlaamse eisen ter bescherming van de Brusselse Vlamingen. Voor de invoering van het confederalisme is men nu bereid Brussel op te geven. Want dat is wat ingaan op het zogenaamde plan B betekent.

Ook de Gravensteengroep reikt geen alternatief aan. Hun 'Confederatio Belgica' laat het gewest "zichzelf 'subsidiair' besturen op de niveaus waar dat mogelijk en wenselijk is". Kan iemand even uitleggen wat het verschil is met wat in het Vlinderakkoord werd opgetekend? De enige werkbare piste voor Brussel is het behoud van de volle bevoegdheden van de Vlaamse en Franse Gemeenschap, gecombineerd met een maximale rol voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de grondgebonden materies. Wij geven Brussel níét op. De Brusselse Vlamingen hebben een toekomst in de Vlaamse Gemeenschap én in Brussel. Het Vlinderakkoord biedt daartoe kansen.

Brigitte Grouwels (CD&V-minister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en Ludwig Caluwé, Paul Delva, Brigitte De Pauw, Walter Vandenbossche, Bianca Debaets (allen Vlaamse en Brusselse CD&V-volksvertegenwoordigers). De intregrale tekst kunt u lezen op www.cdenv.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234