Zaterdag 28/05/2022

Green Wedding

Nieuwe huwelijkstrend waait over uit de VS en Engeland

Toen Sofie en Bram het gemeentehuis uitkwamen, werd er niet gegooid met rijst, maar werden er luchtbellen geblazen. 'Met voedsel gooien, dat vonden we maar verspilling', zegt Sofie. 'Daarna gingen we met de fiets naar het park van Schaarbeek, voor een picknick in het gras. Veel leuker dan een receptie met hapjes.' Ze sloten, misschien als eerste koppel in Vlaanderen, een groen huwelijk. In de VS en Engeland zijn 'green weddings' al een tijd populair.

Door Katrijn Serneels

We leven groen, dus we wilden ook groen trouwen", zegt Sofie Walschap (27). Aan hun huis in Schaarbeek is al te zien dat hier een groen koppel woont. De raamkozijnen zijn gemaakt van FSC-hout: voor elke boom die er gekapt is, wordt er een nieuwe geplant. En er komen nog zonnepanelen op het dak. Toen Bram en Sofie in september trouwden, deden ze dat niet in het wit, maar in het groen. "Dat betekent niet dat ik een groen kleed aantrok, of Bram ouwe sokken. Nee, mijn kleed was rood, een van mijn lievelingskleuren, en natuurlijk ook de kleur van de liefde. Ik heb het laten maken door een vriendin."

Een witte limousine is voor groene trouwers uit den boze: ze wilden geen wolkjes CO2 in de lucht. Bram en Sofie besloten naar het gemeentehuis te gaan met de fiets. "Maar ja, dat kleed zou wel eens tussen de ketting kunnen terechtkomen. Dus hebben we toch maar voor een fietstaxi gekozen, dan moesten we zelf niet trappen. We wilden trouwen op de manier waarop we leven: ik werk zelf bij de overheid, en ben verantwoordelijk voor de mobiliteit rond scholen. We hebben onze andere gasten gevraagd om ook met de fiets te komen, of als ze met de auto waren, die achter te laten bij het park. Vandaaruit zijn we vertrokken naar het gemeentehuis, we vormden een vrolijke stoet door de straten van Schaarbeek", herinnert ze zich.

Als ze hun ja-woord hebben gegeven, en Bram en Sofie het gemeentehuis uitlopen, zweven er opeens bellen rond hun hoofd. "Vrienden van ons wisten dat we gooien met rijst niet zouden appreciëren, dus hadden ze iets anders bedacht: bellen blazen. Echt een leuk idee." Na het huwelijk gaat het niet richting chique zaal voor een receptie. "We zijn gewoon terug naar het park gelopen, waar we een picknick hadden voorzien: er lagen dekens in het gras waarop de kinderen konden gaan zitten. Er is ook een kleine taverne in het park; als het weer slecht was, konden we nog altijd daar gaan schuilen en een glaasje drinken." Het avondfeest hadden ze ook een groene tint gegeven. "De koffie was fair trade, en die zijn we zelf gaan halen bij de koffiefabriek. Het ijs bestelden we bij een lokale ijsmaker. We willen de lokale economie steunen, en geen multinationals. We kozen ook voor een buffetvorm, en niet voor een viergangenmenu waarbij de volle borden voor je neus worden gezet. Dan is er vaak meer overschot, omdat mensen al genoeg hebben, of iets op het bord niet lusten. Door een buffet vermijd je veel voedselverspilling: onze gasten konden nemen waar ze zin in hadden, en zoveel als ze op konden. Het overschot van het buffet hebben we naar Poverello gebracht, omdat we andere mensen die het minder goed hebben dan wij ook wilden laten delen in ons geluk."

Bram en Sofie trouwden niet alleen in solidariteit met de armen, maar met respect voor andere culturen. "Onze vrienden hadden nog een verrassing klaar op het avondfeest. Een ceremonie, waardoor we trouwden volgens de gebruiken van culturen van andere continenten. Dat vond ik echt wel romantisch, we zijn niet voor de kerk getrouwd, dus was dit een heel mooi moment om elkaar onze liefde te betuigen. Wat ik nooit zal vergeten is hoe we op zijn eskimo's zijn getrouwd: met neuze-neuze."

In Amerika en Groot-Brittannië zijn green weddings erg populair. Bruidsmagazines maken speciale nummers vol tips om van de mooiste dag van je leven ook de groenste te maken, websites vol ecotips rijzen als paddenstoelen uit de grond. In België is dat even anders: als we Loving You bellen, het grootste trouwblad van Vlaanderen, vallen ze uit de lucht. " 'Groen huwelijk', nog niet van gehoord. Wat is dat?" Dus gaan we te rade over het kanaal bij Rosie Ames. Zij richtte deze herfst GreenUnion.co.uk op, een website vol tips en adressen voor groene trouwers. En Rosie is ook in te huren om een groen huwelijk te plannen. "Vooral mensen uit de middenklasse willen een groen huwelijk. Het is twee jaar geleden opgekomen, en het is een beweging die van onderuit komt."

De opkomst van het groene huwelijk is een gevolg van het groeiend milieubewustzijn, meent Rosie Ames. "Maar ook van een afkeer voor de steeds duurder wordende huwelijksfeesten. Een trouwfeest kost hier soms 17.000 euro. Dat is zoveel geld, ik vind ook dat het de spuigaten uitloopt. Mensen willen terug naar de essentie. Dat is niet laten zien hoeveel geld je hebt, maar laten zien hoeveel je van elkaar houdt - en van de planeet."

Op de groene bruid valt niet echt een leeftijd te plakken. "Er zijn jonge twintigers bij, dertigers, maar ook mensen die voor de tweede keer trouwen. Een van de grootste misverstanden is dat een groen huwelijk duur is. Je kan het duur maken, door een ecotrouwjurk door Stella McCartney te laten maken. Maar trouwen in het kleed van grootmoeder kan natuurlijk ook. Dat is heel milieuvriendelijk, er worden geen nieuwe materialen gebruikt. En het is heel romantisch. En goedkoop."

In Engeland wordt er momenteel schande gesproken over Liz Hurley. De Britse krant The Independent had het over haar 'big fat not so green wedding' en berekende zelfs de CO2- uitstoot van haar trouwpartij: maar liefst 200.000 kilo, of de normale uitstoot van een Brits gezin in tien jaar tijd. "Trouwen zonder enige rekening te houden met het milieu, dat is not done. Zoveel verspilling, de mensen spreken er schande van", zegt Rosie Ames. Hebben Charles en Camilla daarom bij hun huwelijk de taart bij de organische bakker besteld? Stella McCartney ging nog een stap verder, en serveerde veggieburgers op haar trouwfeest. Ze maakte ook een ecojurk voor haar zus Mary toen die trouwde. De Britse protestantse kerk moedigde laatst nog groene huwelijken aan: geef het overschot van het eten aan de armen, koop je trouwkleed tweedehands bij Oxfam, waren een paar van hun tips.

Green weddings zijn een serieuze zaak, en hebben weinig gemeen met hippies die op blote voeten in het bos trouwen. "Eco-chic, noemen we dat. Niemand vindt bellen blazen in plaats van rijst gooien belachelijk", aldus Ames. "Zelfs de oude tantes van het bruidspaar vinden de groene huwelijken een goede zaak: 'net zoals in onze tijd', heb ik er al een paar horen zeggen." De strijd om het groenste huwelijk is nog niet losgebarsten. "Momenteel is er nog geen competitie, zo van: 'Mijn bruidsboeket was niet met pesticiden behandeld.' 'Oh ja? Dat van mij was van eetbare bloemen gemaakt.' Maar dat kan nog komen."

Rosie Ames is voortdurend op zoek naar groene alternatieven voor een gewoon huwelijk. "Ik heb een ontwerpster gevonden die huwelijkskleren maakt met elfenvleugels op, die zijn erg populair. Of een meisje dat mentaal gehandicapten inschakelt om trouwuitnodigingen te maken. Het grappigste dat ik ontdekte, is ecopapier gemaakt van schapenkeutels. In Wales wordt dat gemaakt in een oude molen, het is echt wel mooi papier, hoor. Kijk zelf maar, op www.creativepaperwales.co.uk." n

Het is ook een reactie tegen de alsmaar duurder wordende huwelijksfeesten

"De beweging is van onderuit ontstaan, vooral bij de middenklasse"

Tips voor een groen huwelijk

1Geen rijst, maar bellen Gooi niet met rijst, probeer gevallen herfstbladeren of vogelzaad. Madonna, Catherine Zeta-Jones en prins Charles lieten (bio) bloemblaadjes voor hun voeten strooien.

2 Naar de duivenmelker Als je duiven wil loslaten, koop dan geen witte duiven bij een dierenhandel. Deze dieren zijn tam, en als ze losgelaten worden overleven ze niet altijd. Vraag aan een duivenmelker of hij niet enkele duiven wil loslaten. Deze dieren vinden zonder probleem de weg naar huis.

3Met deze ring... Wie wil er trouwen met een bloeddiamant aan zijn vinger? Ook goud- en zilvermijnen zijn vaak erg vervuilend voor het milieu. Sommige ontwerpers werken met gerecycleerd zilver en goud. De oude trouwring van grootmoeder, die je op maat kan laten maken, is een mooie en milieuvriendelijke oplossing. Actrice Alicia Silverstone trouwde laatst aan Lake Tahoe, waar ze een ring die nog van haar vader was geweest aan haar vinger schoof.

4Weg met de limo Een witte limousine? Een koets met witte paarden heeft evenveel stijl. Of volg het ludieke voorbeeld van Bram en Sofie, en kies voor een fietstaxi of riksja. Voor de gasten kan een mooie oldtimerbus ze allemaal samen van de ene plek naar de andere brengen.

5Bloemen om op te eten Kies voor bloemen die in eigen land geteeld zijn. Bloemen die geïmporteerd worden uit Afrika of Zuid-Amerika zijn vaak met pesticiden behandeld. Probeer snijbloemen te vermijden, geef de voorkeur aan planten met wortel. De plantjes die als decoratie op tafel staan, kan je meegeven als cadeau aan de gasten. Als je toch voor snijbloemen kiest, schenk ze na het feest aan een ziekenhuis of rusthuis. Echt origineel is een eetbaar boeket: eetbare bloemen, maar ook groenten en fruit kunnen daar in verwerkt worden (zie www.veggiebouquet.com of www.ediblearrangements.com voor inspiratie).

6Hier komt de bruidsjurk Veel bruidsjurken worden in sweatshops in Azië gemaakt. Ga naar een lokale klerenmaker of vraag een ontwerper die met ecostoffen werkt, zoals biokatoen, zijde gemaakt zonder de rupsen te doden, of hennep. Probeer een tweedehandswinkel of - romantischer - trouw in het kleed van moeder, of grootmoeder. In Engeland is trouwen in vintage zo populair dat Oxfam er vijf speciale trouwwinkels heeft.

7Aan tafel! Of niet aan tafel, maar naar het buffet. Zo voorkom je dat veel borden halfvol terug naar de keuken gaan. Het overschot kan je aan armen of daklozen schenken.

8Op honeymoon Kamperen in een tent is niet noodzakelijk. Er zijn ook luxueuze eco-resorts dichtbij en ver weg. (zie p.53) Als je toch een vliegtuig neemt, berekenen sites als www.greenseat.com hoeveel bomen er geplant moeten worden om de vervuiling die de vlucht veroorzaakt, te compenseren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234