Donderdag 18/08/2022

Migratie

Groeit het ongenoegen bij politie over aanpak migranten? "Wij zijn niet de boeman"

Protest tegen een politieactie aan het station Brussel Noord. Beeld Photo News
Protest tegen een politieactie aan het station Brussel Noord.Beeld Photo News

Volgens de vakbond ACOD stijgt het ongenoegen in het politiekorps over de acties in en rond het Maximiliaanpark. "Agenten mogen niet de gegijzelden van de politiek zijn." De agenten overwegen acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Bruno Struys

Dinsdagavond maakte Alexis Deswaef van de Ligue des droits de l'homme in De afspraak bekend dat hij een nieuwe tip had gekregen, dit keer over een grote controleactie van de spoorwegpolitie. Ook vorige week was er een tip, waardoor het burgerplatform zondagavond meer dan 2.000 sympathisanten verzamelde in het Maximiliaanpark en de politieactie niet kon doorgaan.

Toen al zei Mehdi Kassou van het burgerplatform dat "heel wat mensen binnen de regering en bij de politiediensten zich niet kunnen vinden in het beleid van de minister. Zij zullen ons van volgende acties op de hoogte brengen."

Volgens ACOD Politie stellen haar leden zich steeds meer vragen bij het nut van de acties.

"De agenten storen zich eraan dat ze acties ondernemen die weinig of niets uithalen", zegt Marc Duplessis van ACOD Politie. "Er moet een structurele oplossing komen. Het lijkt erop dat politici ons gebruiken om te tonen aan de bevolking dat ze zich maximaal bezighouden met het migrantenprobleem. Agenten mogen niet de gegijzelden van de politiek zijn."

De grootste politievakbond, VSOA Politie, ontkent een dergelijk ongenoegen, maar volgens ACV Politie is het "niet uit de lucht gegrepen".

"De wegpolitie bijvoorbeeld moet soms tot negen keer na elkaar dezelfde migranten oppakken", zegt Joery Dehaes van ACV Politie. "Telkens krijgen ze een bevel om het grondgebied te verlaten. We weten niet waarom die mensen niet effectief uitgewezen worden."

ACV wijst bij de wegpolitie ook op een probleem van onderbemanning. Daardoor staan soms een handvol agenten tegenover een veertigtal migranten, zoals vorige week bij het incident op de parking van Groot-Bijgaarden. De vele acties wegen ook op het gemoed van minstens een deel van het korps.

"Een aantal mensen heeft het er moeilijk mee om elke dag die miserie te zien", zegt Marc Duplessis. "We zijn niet de boeman. Als je een risicoanalyse zou maken, zijn die migranten in het Maximiliaanpark dan wel zo'n groot veiligheidsprobleem?"

Lekken

De politievakbonden denken na over acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals weigeren om uit te rijden. "Maar het moeten acties zijn waarbij onze mensen geen tuchtprocedure riskeren", zegt Duplessis.

Maandag zaten de vakbonden samen met het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om te praten over de transitmigranten. Het kabinet weet echter niet van enig ongenoegen over de acties tegen migranten.

Ook de federale politie heeft geen aanwijzingen. Jambon is wel een onderzoek gestart naar de lekken, en daarbij zijn de ogen voornamelijk op de politie gericht.

"Het is een breder onderzoek, maar er zijn weinig diensten die dagen op voorhand van onze acties weten", zegt de woordvoerder van Jambon. "Tegelijk zou het frappant zijn als het lek zich bij de politie situeert." Agenten zijn gebonden aan het beroepsgeheim.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234