Zondag 07/08/2022

Groen: 'BAM-deal is totaal van de pot gerukt'

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) betaalt 2,85 miljoen euro aan het bedrijf Imobe om een deel van de grond voor de Oosterweelverbinding te kopen. 'Totaal buiten verhouding', vindt Groen.

Niet alleen aan de prijs neemt de oppositiepartij aanstoot, ook het feit dat Imobe geen vergunning had voor de parking die op de grond gelegen is, is een struikelpunt. "De deal is totaal van de pot gerukt", zegt Wouter Van Besien (Groen) op Radio 1.

Imobe is een bedrijf aan de Noordersingel. Voor de realisatie van de Oosterweelverbinding heeft de BAM een deel van de grond van Imobe nodig. Dat was het hier niet mee eens en startte verschillende rechtsprocedures. In december van vorig jaar sloten de twee partijen een dading. Imobe zet alle procedures stop in ruil voor een vergoeding.

Volgens Groen is die vergoeding "buiten alle proporties". Het bedrijf krijgt 1,75 miljoen euro voor de grondverwerving en erfdienstbaarheden en 1,1 miljoen euro voor de parking.

Voor het eerste bedrag (1,75 miljoen euro) maken de groenen de vergelijking met een gelijkaardig stuk grond aan de overkant van de Ring, dat het OMCW in 2014 aan de BAM verkocht voor 20.000 euro.

'Appelen en peren'

Dat is volgens BAM-woordvoerder Tim Van der Schoot "appelen met peren vergelijken". "De grond van het OCMW was bufferzone en veel minder waard", reageert Van der Schoot in De Ochtend. "Ook bepaalt de BAM geen prijzen, wij doen steeds beroep op de Dienst Vastgoedtransacties van het Vlaams Gewest."

Wat de compensatie voor de parking betreft (1,1 miljoen euro) merkt Groen op dat de parking van Imobe nooit een vergunning heeft gekregen. De parking ligt immers in groengebied. "Het is totaal onbehoorlijk dat een overheidsbedrijf mensen gaat compenseren voor iets dat illegaal is", vinden de groenen. "Wij stellen in het parlement voor dat het Rekenhof deze dading en hoe ze tot stand is gekomen aan een onderzoek onderwerpt", zegt Van Besien nog aan Belga.

De waarde van de grond is vastgelegd door een onafhankelijke expert. Vlaams miniser van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) beschuldigt Van Besien van sfeerschepping: "U zegt als 'immo Van Besien' dat dat bedrag veel te veel is. Daarmee zegt u dat de expert onbekwaam of corrupt is."

Volgens Weyts hoort dit bij de Groen-strategie om "de boel te vertragen". "Groen is de enige groene partij in Europa die wil dat we met zijn allen langer in de file staan."

Van Besien toonde zich niet overtuigd Hij wees er nog op dat er volgens het Rekenhof bij een eerdere dading in het Oosterweeldossier 35 miljoen euro te veel is betaald. De Groen-politicus vindt ook dat de BAM in zijn verdediging "uit zijn nek kletst" over de waarde van de grond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234