Vrijdag 12/08/2022

Oosterweel

Groen: "BAM is boekje compleet te buiten gegaan in aankoop grond Oosterweelverbinding"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) heeft 2,85 miljoen euro betaald aan een bedrijf om een deel van hun grond die nodig is voor de Oosterweelverbinding, te kopen. Oppositiepartij Groen zegt dat dat bedrag "totaal buiten verhouding" is, temeer omdat het bedrijf geen vergunning had voor de parking die op de grond gelegen is. "De deal is totaal van de pot gerukt", reageert Wouter Van Besien (Groen) op Radio 1. Ben Weyts beschuldigt Van Besien van "sfeerschepping". U zegt als 'immo Van Besien' dat dat bedrag van de pot gerukt is en dat het veel te veel is. Daarmee zegt u eigenlijk dat de expert onbekwaam of corrupt is", aldus Weyts.

Imobe is een bedrijf aan de Noordersingel. Voor de realisatie van de Oosterweelverbinding heeft de BAM een deel van de grond van Imobe nodig. Imobe was het hier niet mee eens en startte verschillende rechtsprocedures tegen de BAM. In december van vorig jaar sloot de BAM een dading met Imobe. Het bedrijf zet alle procedures stop en start geen nieuwe procedures in ruil voor een vergoeding.

Volgens Groen is die vergoeding "buiten alle proporties". Het bedrijf krijgt 1,75 miljoen euro voor de grondverwerving en erfdienstbaarheden en 1,1 miljoen euro voor het verlies van de parking. Voor het eerste bedrag (1,75 miljoen euro) maken de groenen de vergelijking met een gelijkaardig stuk grond aan de overkant van de Ring, dat het OMCW in 2014 aan de BAM verkocht voor 20.000 euro. Deze prijs werd bepaald op basis van een onafhankelijk schattingsverslag.

Wouter Van Besien. Beeld belga
Wouter Van Besien.Beeld belga

Totaal onbehoorlijk

Wat de compensatie voor de parking betreft (1,1 miljoen euro) merkt Groen op dat de parking van Imobe nooit een vergunning heeft gekregen. De parking ligt immers in groengebied. "Het is totaal onbehoorlijk dat een overheidsbedrijf mensen gaat compenseren voor iets dat illegaal is", zeggen de groenen.

"De BAM is hier compleet haar boekje te buiten gegaan en heeft dit bedrijf veel te veel heeft gegeven: een prijs voor de grond die buiten proportie is, en een hele compensatie voor een parking die daar niet mocht liggen", zegt Van Besien aan Belga. "Wij stellen in het parlement voor dat het Rekenhof deze dading en hoe ze tot stand is gekomen aan een onderzoek onderwerpt."

In Radio 1-programma De Ochtend herhaalde Van Besien die stelling: "De deal van BAM met het bedrijf is compleet van de pot gerukt."

"BAM bepaalt geen prijzen"

Dat een stuk grond aan de overkant van de ring voor veel minder geld werd verkocht, is volgens BAM-woordvoerder Tim Van der Schoot "appelen met peren vergelijken". "De grond van het OCMW was bufferzone en veel minder waard", zo reageert Van der Schoot in De Ochtend.

De verantwoordelijkheid voor de hoge prijs schuift hij door naar de Dienst Vastgoedtransacties van het Vlaamse Gewest. "BAM bepaalt geen enkele prijs. We doen altijd beroep op die dienst, omdat ze het meeste ervaring en expertise hebben met dergelijke zaken. Zij houden rekening met alle factoren en elementen die belangrijk zijn."

Het is voor Van der Schoot verder geen probleem om alle documenten over te maken aan het Rekenhof, "zodat zij voldoende controle kunnen doen".

Weyts: "Onafhankelijke expert"

De waarde van de grond waarover de Beheersmaatschappeij Antwerpen Mobiel (BAM) een dading heeft gesloten voor de realisatie van de Oosterweelverbinding is vastgelegd door een onafhankelijke expert. Door te stellen dat de BAM te veel heeft betaald voor die grond, noemt Groen de betrokken onafhankelijke expert eigenlijk "onbekwaam of corrupt". Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) woensdag gezegd in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Wouter Van Besien (Groen).

Maar volgens minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is de waardebepaling gebeurd door een onafhankelijk expert. "U zegt als 'immo Van Besien' nu dat dat bedrag van de pot gerukt is en dat het veel te veel is. Daarmee zegt u eigenlijk dat de expert onbekwaam of corrupt is", aldus Weyts, die Van Besien beschuldigde van "sfeerschepping". Volgens Weyts past de houding van Groen in de strategie om "de boel te vertragen". "Groen is de enige groene partij in Europa dat we met z'n allen langer in de file staan."

Ruggesteun

Weyts kreeg ruggesteun van parlementslid Annick De Ridder (N-VA). Zij bestempelde de opmerkingen van Van Besien "plat en laag bij de grond". Ook zij vindt dat Groen het Oosterweeldossier doelbewust blokkeert. "Ik vraag me af wat uw jarenlang blokkeringsgedrag in dit dossier al gekost heeft", aldus De Ridder.

Van Besien toonde zich niet overtuigd door het antwoord van minister Weyts. Hij wees er nog op dat er volgens het Rekenhof bij een eerdere dading in het Oosterweeldossier 35 miljoen euro te veel is betaald. De Groen-politicus vindt ook dat de BAM in zijn verdediging "uit zijn nek kletst" over de waarde van de grond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234