Zondag 03/07/2022

Groen beleggen wacht rooskleurige toekomst

BRUSSEL l 'Het thema van klimaatverandering is meer dan een voorbijgaande mode. De aandelen van duurzame bedrijven hebben nog een mooie toekomst, hoewel ze de jongste maanden al flink gestegen zijn.' Dat zegt Jean-Paul van Oudheusden van ABN Amro. De Nederlandse bank lanceert nieuwe certificaten gekoppeld aan indexen die groene bedrijven volgen.

Klimaatverandering is een thema waarvan stilaan iedereen doordrongen is. De film An Inconvenient Truth van Al Gore heeft de boodschap bij burgers, bedrijfsleiders en politici overgebracht. De klimaatverandering biedt ook opportuniteiten. Beleggen in de bedrijven die in een goede positie zitten om te profiteren van het nieuwe overheidsbeleid is lonend.

Jean-Paul van Oudheusden, verkoopdirecteur van ABN Amro in West-Europa, ziet de toekomst voor groene beleggingen rooskleurig in. "Zelfs landen die het Kyotoprotocol niet ondertekenden, nemen maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen", zegt hij.

Vrijwel alle financiële spelers brengen aan de lopende band producten uit om daarop in te spelen, zoals duurzame aandelenfondsen en groene obligaties. Belgische beleggers zijn gretige afnemers van die producten. Zo valt 2,4 procent van de Belgische fondsenmarkt onder de noemer 'duurzaam beleggen'. Daarmee prijkt ons land aan de Europese top.

ABN Amro opteert niet voor fondsen of obligaties, maar voor certificaten die een groene index volgen. De Nederlandse bank legde criteria vast voor alle sectoren die de klimaatverandering aanpakken. Het Amerikaanse ratingagentschap Standard & Poor's pikte er de bedrijven uit die het meest tegemoetkomen aan die criteria. S&P stopte die in een index. Beleggers kunnen die volgen door een certificaat te kopen. Beleggen in certificaten biedt volgens Van Oudheusden heel wat voordelen. "Het is transparant en eenvoudig. Die effecten zijn net als aandelen."

De aandelen van duurzame bedrijven presteerden de jongste jaren veel sterker dan andere aandelen. Is er sprake van een hype? "De koersen van de 'groene' bedrijven hebben al een fikse klim achter de rug", geeft Van Oudheusden toe. Toch meent hij dat het succesverhaal van de duurzame bedrijven nog niet ten einde is. "De koersen weerspiegelen gewoon de winstverwachtingen. Als die bedrijven erin slagen winsten te realiseren die in de lijn liggen van de verwachtingen, dan zijn die prijzen gerechtvaardigd. Het is een sterke trend. En zelfs als er een correctie plaatsvindt op korte termijn, dan nog blijven de langetermijnperspectieven uitstekend."

De certificaten waarmee beleggers kunnen speculeren op de groei van specifieke sectoren zoals bio-ethanol, windenergie, afvalverwerking en zonne-energie, zijn dagelijks verhandelbaar op Eurolist van Euronext Amsterdam. ABN Amro biedt ook een certificaat aan waarmee de belegger investeert in alle 'groene' sectoren.

Ook de Europese Investeringsbank (EIB) springt op de trein van de groene beleggingen. Zij lanceert op 29 mei de Climate Awareness Bond. Dat is een indexgebonden obligatie met een looptijd van vijf jaar en kapitaalbescherming. De middelen dienen om Europese projecten voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie te financieren.

De obligatie keert geen coupons uit en het rendement is gekoppeld aan de prestatie van een index die de Londense beurs ontwikkelde. De index omvat de veertig grootste en meest milieuvriendelijke Europese ondernemingen.

Beleggers in de obligatie krijgen ook de optie CO2-certificaten op vervaldag te kopen en te annuleren. Zo kunnen ze de capaciteit voor de uitstoot van broeikasgassen doen dalen.

ABN Amro:

Zelfs als er een correctie is op korte termijn, dan nog blijven de perspectieven op lange termijn uitstekend

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234