Zaterdag 02/07/2022

Groepsaankopen

De jongste tijd staan de energieprijzen ter discussie, maar ook het fenomeen van de groepsaankopen. Zelf stapte ik ruim een jaar geleden via groepsaankoop over van Electrabel naar Lampiris. Op jaarbasis doe ik circa 250 euro profijt op mijn rekening voor gas en elektriciteit. En dat voor een eenpersoonsgezin. Bij de overstap ondervond ik niet het minste probleem. Ik trok naar een plaatselijke informatievergadering van de coöperatieve samenaankoop Samen Sterker (sp.a, ABVV en Bond Moyson) en kreeg voldoende informatie. In mijn eentje deed ik online de overstap nadat ik bericht kreeg van het laagste tarief op de veiling en een berekening van mijn nieuw jaarverbruik, op basis van mijn vorig jaarverbruik.

Er werd me niet gevraagd of ik een partijkaart heb, of ik gesyndiceerd ben, of welke ziekenkas ik heb. De periode van overstap kon ik kiezen, zodat ik elke boete wegens 'contractbreuk' kon vermijden. Recentelijk stapte ik weer in de samenaankoop (met dezelfde leverancier, Lampiris, die opnieuw als goedkoopste uit de nieuwe veiling kwam). Daarop kreeg ik telefoon van Electrabel dat mij als klant weer wilde opvissen. Daarbij werd beweerd dat Electrabel ook een soort groepsaankoopstarief heeft. Na verificatie op de website bleek dat niet het geval en zeker niet tegen het bedongen tarief bij Lampiris. Ik vind het geen probleem dat ik elk jaar moet uitkijken waar ik het meeste profijt haal. Voor enkele honderden euro's heb ik dat er wel voor over, te meer omdat de administratie en de overstap door de coöperatie worden verzorgd. Ik krijg elke maand een overzichtelijke en bevattelijke factuur.

Het enige waar ik geen duidelijk zicht op heb, is in hoeverre de groene stroom effectief groen is. Een grotere ergernis vind ik de kosten die de overheid aanrekent: transportkosten, taksen. Die dalen niet door groepsaankoop, enkel het tarief per kilowattuur. Al bij al ben ik zeer tevreden dat er groepsaankopen worden ingericht. Als klant sta je alleen en zie je door het bos de bomen niet. En ik betaal liever niet te veel, voor dezelfde producten en dezelfde service.

Bertin Sanders, Menen

Vermindering van werkloosheids-uitkeringen

Als iedereen langer moet werken, dan vermindert de uitstroom van de arbeidsmarkt. En bijgevolg ook de instroom - tenzij het aantal arbeidsplaatsen sterk zou toenemen, maar daar is geen vooruitzicht op. In deze situatie wordt het voor de jongeren en werklozen moeilijker om werk te vinden. Als men daarenboven de werkloosheidsuitkeringen vermindert, dan zullen er meer kinderen in armoede geboren worden. M.a.w., niet alleen het aantal nieuwe armen neemt toe, maar ook de nieuwe generatiearmoede gaat groeien. Wat ik hier schrijf, is geen ideologische opinie, het is een wetenschappelijke vaststelling uit de economische demografie.

Felix Bergers, As

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234