Dinsdag 09/08/2022

Grootschalig FBI-onderzoek naar fraude bij Amerikaanse grootbanken

De Amerikaanse FBI onderzoekt mogelijke fraude bij grote financiële instellingen, waaronder voormalige zakenbank Lehman Brothers, hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac en verzekeraar AIG. Genoemde grootbanken speelden een hoofdrol in de recente ontwikkelingen van de kredietcrisis.

DOOR DAVID HENDRICKX

Washington l Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN wil de FBI nagaan of leidinggevenden 'foutieve informatie' hebben verstrekt. Om welke verkeerde gegevens het gaat, is niet bekend. Mogelijk gaat de FBI na of toplui de boekhouding met kunstingrepen hebben opgepoetst.

De financiële problemen bij Lehman Brothers, Freddie Mac, Fannie Mae en AIG leidden de laatste weken tot hernieuwde bezorgdheid over een wereldwijde kredietcrisis en mondden uit in een groot Amerikaans herstelplan, dat tot 700 miljard dollar kan kosten.

Zakenbank Lehman Brothers greep naast een staatsredding, vroeg een concordaat aan en vecht tegen een faillissement. Verzekeraar AIG kreeg van de Amerikaanse Centrale Bank een overbruggingskrediet van bijna 60 miljard euro en werd voor 80 procent overgenomen door de overheid. Ook Fannie Mae en Freddie Mac, die samen ongeveer de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt bedienen, werden genationaliseerd.

In het Amerikaanse Congres debatteert men de laatste dagen druk over het door minister van Financiën Henry Paulson en centrale bankier Ben Bernanke voorgestelde reddingsplan. Vooral de Democraten willen eisen koppelen aan het grootschalige plan. Ze willen meer transparantie en verantwoordelijkheid in het financiële bestel. Toplui van betrokken instellingen zouden op de één of andere manier gestraft dienen te worden. De publieke opinie is verontwaardigd dat de belastingbetaler zal moeten opdraaien voor fouten van bedrijfsleiders. Ook de FBI staat nu onder druk om zijn steentje bij te dragen en te onderzoeken of er kwaad opzet in het spel was.

Het onderzoeksbureau deelde mee dat het onderzoek moet uitwijzen of die instellingen verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van "verkeerde informatie".

"Als onderdeel van hun onderzoeksverantwoordelijkheden spoort de FBI naar fraude", aldus Brian Roehrkasse, woordvoerder van het ministerie van Justitie. "Als er sprake is van hypotheekfraude zullen ook de toplui niet gespaard worden. Maar over welke bedrijven precies tegen het licht gehouden worden, communiceren we niet."

Het aantal zaken dat onderzocht wordt, stijgt snel. Vorige week nog meldde FBI-directeur Robert Mueller het Congres dat 24 potentiële fraudezaken onderzocht werden. In juli communiceerde het onderzoeksbureau nog over 21 gevallen. Volgens CNN focust de FBI nu in totaal op 26 bedrijven die op Wall Street actief zijn of waren. Mueller zelf meldde nog dat naast de fraudezaken waarbij grote bedrijven geviseerd worden, er nog 1.400 onderzoek lopen naar kleinere bedrijven en individuele spelers.

Ondanks het grote aantal onderzoeken verwijten critici de FBI niet genoeg te doen. Volgens hen moet er een grootschalig en gecoördineerd onderzoek komen naar hypoheekfraude. Maar de critici vingen bot. Minister van Justitie Michael B. Mukasey verwierp de roep om een nationale taskforce, zoals in 2002 om het Enronschandaal tot op het bot uit te spitten. Het management van het energiebedrijf had toen talloze valse transacties geboekt om de balans op te blazen. Vele beleggers voelden zich gedupeerd door het faillissement van de energiegigant.

Mukasey verwerpt de gelijkenis met Enron. In juni verkondigde hij al dat de hypotheekcrisis "meer lokaal is, veeleer een probleem van kleine witteboordencriminaliteit".

Tijdens een grote federale rechtszaak in Brooklyn in juli klonken er nochtans andere geluiden. Openbare aanklagers betichtten toen twee managers van Bear Stearns, de eerste zakenbank die door de crisis over de kop ging, van samenzwering en fraude met effecten. Een naaste medewerker van de minister gaf grif toe dat de hypotheekcrisis gekenmerkt wordt door "een veelvoud van verschillende criminele daden die een desastreus effect hebben op Amerikaanse families".

Senator Patrick Leahy van Vermont riposteerde dan ook scherp Mukaseys weigering om het onderzoek uit te breiden. "Iedereen is betrokken partij. Het gaat hier om een zaak waarbij de Amerikaanse regering tot 1.000 miljard in de broekzak voor moet tasten. Als er mensen de boeken hebben vervalst, dan wil ik die bestraft zien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234