Dinsdag 27/09/2022

Grootstedelijke scholen

In zijn bijdrage uit Joost Vandecasteele zijn verzuchtingen over het plaatstekort in de grootstedelijke scholen (DM 1/12). Het is voor Nederlandstalige ouders haast een onmogelijke klus geworden om hun kind in te schrijven in de school van hun keuze.

Ik wil de mensen in die situatie erop wijzen dat niet de minister scholen moet oprichten, maar wel de inrichtende machten. Iedere Belg kan inrichtende macht worden van een school naar keuze. In onze grondwet is de vrijheid van onderwijs ingeschreven en het zijn niet alleen broeders en nonnen die daar gebruik van mogen maken.

Je kunt dus wachten tot je een ons weegt en je kind al een diploma heeft, eventueel van een school die je niet ligt, of je kunt zelf het initiatief nemen om een school te starten. Een school zoals je die zelf hebt gedroomd.

De ouders van de school waaraan ikzelf verbonden ben, deden het al drie keer. In 1980 en nogmaals in 1999 en in 2009. Deze drie onafhankelijk scholen functioneren net als iedere vrije school, ook al zijn ze niet op katholieke leest geschoeid.

Met een groep gelijkgestemden kun je, onder een aantal voorwaarden en met de nodige ondersteuning, zelf aan de slag. Wil je een methodeschool, zoals Vandecasteele suggereert, dan kun je voor de nodige knowhow terecht bij de Federatie van Onafhankelijke en Pluralistische Methodescholen.

Yf Tanghe, leerkracht in De Levensboom en bestuurder FOPEM

Sneller te voet

Gisterenochtend heb ik mijn dochter te voet naar school gebracht. Meestal gaan we met de fiets, maar omdat Gent ondergesneeuwd lag, leek het ons een leuk idee om te voet te gaan. Een heerlijke wandeling door de wit getoverde Groene Vallei, enkel verstoord door de rij auto’s, bussen en vrachtwagens die stond aan te schuiven op de Nieuwe Wandeling. Wij waren sneller, mijn dochter en ik. Rustig stappend lieten we ze allemaal achter ons. Ik moest even denken aan de verhalen van mijn grootvader, die leefde in een periode waarin afstanden nog uitgedrukt werden in de tijd die je nodig had om ze te voet af te leggen. Zo was Ledeberg een uurtje weg. Vandaag is Brussel drie uurtjes weg, met de auto dan nog. Ze hebben de laatste dagen al zwarte sneeuw gezien op de wegen, letterlijk en figuurlijk.

Francis Wildemeersch, Gent

Autosamenleving

Zich trappend, schuivend, al dan niet wankelend en in het beste geval net overeind blijvend een weg banen op spekgladde fietspaden (waarop nu en dan - en meestal ongestraft - een vierwielig gemotoriseerd vehikel je doodleuk de weg verspert), terwijl autootjes vlak naast je op perfect vrijgemaakte wegen voorbijrazen: de nagenoeg uitsluitend door het voorruitperspectief geconstrueerde autosamenleving ten voeten uit.

Tom Van Dyck, Schoten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234