Woensdag 29/06/2022

MilieuproblemenSchelde

Grote milieuramp lijkt afgewend: zuurstofpeil in de Schelde weer op niveau

In de hoop de schade te beperken, werd er meer zuurstof in de Schelde gebracht. Dat blijkt te hebben geholpen. Beeld Ronny De Coster
In de hoop de schade te beperken, werd er meer zuurstof in de Schelde gebracht. Dat blijkt te hebben geholpen.Beeld Ronny De Coster

Even leek het erop dat het hele visbestand van de Schelde ten dode opgeschreven was. Maar dankzij een knap staaltje samenwerking van allerlei diensten lijkt een grote milieuramp afgewend. Een breuk in het bassin van een Franse suikerraffinaderij is de boosdoener.

Hans VerbekeInge Bosschaerts en Cedric Matthys

Het zag er niet goed uit, nadat twee weken geleden in het Noord-Franse Cambrai een breuk in het bassin van suikerraffinaderij Tereos verantwoordelijk was voor de ongewilde lozing in de Schelde van zowat 100.000 kubieke meter pulp van suikerbieten. Over een afstand van 25 kilometer verdween alle zuurstof in de rivier.

De bietensmurrie drijft nu al twee weken door de Schelde en doodt er al het leven op haar weg. De schade is nu al niet meer te overzien. In Frankrijk is al 50 kilometer Schelde morsdood verklaard, in Wallonië zo’n 40 kilometer. Morsdood betekent dat er geen enkele vis meer in het water zwemt. Amper 0,2 procent van het totale visbestand kon er gered worden.

In Vlaanderen was het alle hens aan dek om een gelijkaardig scenario te vermijden. Met succes, zo blijkt. “Het zuurstofgehalte in het water is intussen weer op peil, dankzij de inzet van beluchters en zware pompen in West- en Oost-Vlaanderen”, zegt Bjorn Deduytsche van het Agentschap Natuur en Bos. “Daardoor is massale vissterfte vermeden. Om te vermijden dat de binnenwateren vervuild zouden worden, werden alle waterkeringsmuren afgesloten.

Uit voorzorg werden op verschillende plaatsen levende vissen uit het water gehaald en overgebracht naar wateren die wel voldoende zuurstof bevatten. “Het volume bleef gelukkig beperkt”, zegt Deduytsche. “Vermoedelijk zal dat de komende dagen ook zo zijn. Dode vis die nu nog op de bodem van de Schelde ligt, zal beginnen gisten en komen bovendrijven.” De opgehaalde vis vliegt overigens niet zomaar in de verzamelkuip. “We vinden ook wel eens een exemplaar dat zeldzaam is of waarvan we niet eens wisten dat het in de Schelde voorkomt. Dergelijke vissen worden opgemeten en gefotografeerd.”

Naast het Agentschap Natuur en Bos werkten ook de Vlaamse Waterweg, Aquafin, de brandweer en de Civiele Bescherming aan de actie mee.

Dat het in Vlaanderen niet zo'n vaart loopt als in Frankrijk en Wallonië, komt voornamelijk dankzij Alain Dillen. De visserijbioloog van het Agentschap Natuur en Bos trok tien dagen geleden als eerste aan de alarmbel, nog voor er vanuit Frankrijk het signaal kwam dat er bietenpulp in het water was beland. “Ik zag dat het zuurstofgehalte in de Schelde drastisch daalde”, zegt hij. “We konden daardoor al op 16 april de eerste beluchters in het water laten in de Vlaamse Ardennen. Niet veel later is de brandweer van Oudenaarde begonnen met het vernevelen van extra water, om zo het zuurstofniveau op peil te houden.”

Vlaams minister van Handhaving Zuhal Demir (N-VA) laat weten dat het Franse bedrijf de rekening, die in de miljoenen loopt, mag verwachten. De Franse suikerraffinaderij vindt het “te vroeg om een causaal verband te trekken” tussen de dijkbreuk en de vervuiling.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234