Maandag 26/09/2022

Update

"Haïti moet zich opnieuw voorbereiden op het ergste"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

"Haïti moet zich voorbereiden op het ergste" nu de cholera-epidemie steeds verder om zich heen grijpt. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van het land laten weten. De cholera-epidemie in Haïti heeft al het leven gekost aan 304 mensen. Meer dan 4.770 mensen zijn geïnfecteerd. Ondertussen waarschuwen wetenschappers in Nature Geoscience dat Haïti rekening moet houden getroffen te worden door een nieuwe, mogelijk nog zwaardere aardbeving dan die van januari dit jaar. Daarbij werden 1,3 miljoen mensen dakloos en vielen 230.000 doden.

Een infectie met de cholerabacterie veroorzaakt diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt. Volgens functionarissen vormt de ziekte een ernstige bedreiging voor de 1,3 miljoen overlevenden van de zware aardbeving in januari die nog in tentenkampen rondom de hoofdstad verblijven. Door de slechte hygiënische omstandigheden zijn ze zeer kwetsbaar voor cholera, dat wordt overgedragen door vervuild water en eten.

Woede
Angst voor de besmettelijke ziekte is ondertussen omgeslagen in boosheid onder de bevolking. De Haïtianen geven buitenlandse hulpverleners en vredessoldaten de schuld van de eerste cholera-uitbraak ooit in het land.

Het gonst van de geruchten dat Nepalese VN-vredessoldaten de bron van de epidemie zouden zijn. De VN hebben dit ontkend.

De VN-Missie in Haïti Minushtah gebruikt septische tanks die niet in verbinding staan met de rivier de Artibonite, die de meeste Haïtianen als drinkwaterbon gebruiken.

Dokters en hulpverleners aangevallen
Het opzetten van een behandelcentrum in de plaats Saint Marc is stopgezet nadat driehonderd inwoners doktoren en hulpverleners aanvielen.

Minstens vijf Latijns-Amerikaanse landen hebben preventieve maatregelen genomen om een verspreiding van de cholera-epidemie te verhinderen. Op de Dominicaanse Republiek, in Peru, Colombia, Venezuela en Peru is sinds dinsdag epidemiologisch alarm van kracht.

Dat is vooral gericht naar grensposten, havens en luchthavens. Het toezicht op de reizigers wordt er versterkt en er zijn sanitaire maatregelen. Op de Dominicaanse Republiek, een buurland van Haïti, bijvoorbeeld moeten mensen die de grens over willen hun handen ontsmetten en een medische vragenlijst invullen.

Cholera heeft in Latijns-Amerika al meer dan 10.000 mensen gedood sinds de ziekte in 1991 in Peru verscheen.

Nieuwe aardbeving onvermijdelijk

Ondertussen waarschuwen wetenschappers in Nature Geoscience dat Haïti rekening moet houden getroffen te worden door een nieuwe, mogelijk nog zwaardere aardbeving dan die van januari dit jaar. Daarbij werden 1,3 miljoen mensen dakloos en vielen 230.000 doden.

Uit een eerste studie blijkt dat de aardbeving in januari tot verrassing van veel wetenschappers niet op een bekende breuklijn plaatsvond die verantwoordelijk was voor verschillende eerdere aardbevingen, maar langs een vrij onbekende lijn. Bij de aardbeving kwam bovendien maar een fractie van de opgebouwde spanning vrij, waardoor het wachten is op een nieuwe beving, die ook een tsunami kan veroorzaken.

Een tweede studie in hetzelfde tijdschrift bevestigt die stelling op basis van satellietbeelden en metingen. Daaruit blijkt dat de aarde na de aardbeving veel minder verplaatst is dan bij vorige grote aardbevingen, en dat dus een groot deel van de spanning tussen de tektonische platen nog steeds aanwezig is. Haïti, en met name de hoofdstad Port-au-Prince, loopt daardoor het risico getroffen te worden door een nieuwe aardbeving, zeggen de onderzoekers. Deze beving kan nog heviger zijn dan de dodelijke aardbeving van januari. (mvl/ips/afp/adv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234