Woensdag 05/10/2022

Hallo, E.T.?

Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI) is een internationaal wetenschappelijk project dat ons in staat moet stellen om te communiceren met aliens. Door actief berichten het heelal in te sturen, hopen wetenschappers op een buitenaards antwoord. Al staat niet iedereen te springen.

Clément Vidal, filosoof aan de VUB en lid van het adviserend comité van METI legt het belang van het project uit. "Iedereen neemt het bestaan van buitenaardse wezens voor mogelijk aan, maar we hebben nog steeds geen bewijs. Bovendien hebben we geen flauw idee of buitenaardse wezens goed of slecht zijn. We kunnen enkel speculeren dat ze gevaarlijk zijn."

Stephen Hawking en collega's - onder wie Elon Musk, de superondernemer achter Tesla en Space X - vrezen vooral dat onze planeet op technologisch vlak hopeloos achterloopt. Ons zonnestelsel is relatief jong, andere samenlevingen hebben al veel meer tijd gehad om zich te ontwikkelen.

Eenrichtingsmissie

Om nu stil in een hoekje van het heelal weg te kruipen en te hopen dat niemand onze aarde zou ontdekken is het volgens Sven De Rijcke, professor Fysica en Astronomie aan UGent, al te laat. "Denk aan het Arecibo-radiobericht dat we in 1974 de ruimte instuurden of aan de gouden Voyager-platen mét platenspeler in 1977. Bovendien sturen we constant radio-, satelliet- en andere signalen het heelal in."

Dat we nog geen antwoord ontvingen kan met veel factoren te maken hebben. "Werd de boodschap al ontvangen? Kregen de buitenaardse wezens de boodschap ontcijferd? Vonden ze het de moeite om te antwoorden? Of is het antwoord nog onderweg?" Hij wijst er nog eens op dat de afstanden in de kosmos onmetelijk groot zijn, dus een reactie op de berichten die we in 2018 het heelal insturen moeten we niet meteen verwachten.

De Rijcke maakt zich trouwens weinig zorgen over de interesse van buitenaardse soorten in onze aardbol. "Je mag een hyperontwikkelde samenleving zijn, interstellair reizen ligt niet voor de hand. Waarom zou je een bemanning op een eenrichtingsmissie richting aarde sturen? Denken we echt dat we die aandacht waard zijn?"

De gevolgen van zo'n ontmoeting zullen vooral op de aarde zelf verregaand zijn. "Naar mijn weten hebben we geen regels vastgelegd van hoe of wie de mensheid kan vertegenwoordigen. Hoe gaan we daar dan mee om? Het zou verregaande economische en politieke gevolgen kunnen hebben."

Vidal ziet het project dan ook niet alleen als een opportuniteit om contact te leggen met buitenaardse wezens, maar ook als een ideale gelegenheid om naar onszelf te kijken. "Hoe zouden we de mensheid voorstellen? Wat zouden we vertellen? Dat is een debat dat we op wereldniveau zouden kunnen voeren, dat zou ons deugd kunnen doen."

Het METI-project heeft trouwens nog niet echt een idee wat we precies in die boodschappen moeten vertellen. Een eenvoudige 'hallo, hier zijn we' komt wel heel belachelijk over. "Ik zou het een prachtig idee vinden mocht de mensheid los van natie en religie nadenken over wat we willen vertellen."

Yuri Milner, de oprichter van Breakthrough Listen, een ander project dat op zoek gaat naar buitenaardse activiteit, wil dat debat aanzwengelen en reikt tot 1 miljoen dollar uit aan mensen die de best mogelijke buitenaardse communicatie bedenken.

Dit initiatief ondersteunt Stephen Hawking dan weer wel. Reden? In dit project wil men vooral luistervinken en niet-actief berichten uitsturen. Vidal vindt dat nonsens: "Als alle samenlevingen in de kosmos zich beperken tot luisteren, hoe gaan we dan ooit contact met elkaar leggen?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234