Zondag 02/10/2022

Heb je de horizon onlangs nog gezien?

expo

anouk de clercq, dany deprez en david hernandez in cc strombeek

Strombeek

Eigen berichtgeving

Nica Broucke

Curator en De Morgen-recensent Luk Lambrecht brengt twee generaties videokunstenaars en een choreograaf samen in een opmerkelijke tentoonstelling. Anouk De Clercq, een jonge, beloftevolle videokunstenares, werkte met Walter Verdin en The Wooster Group, het gerenommeerde gezelschap dat theater combineert met video, muziek en dans. Van hen kreeg ze de smaak te pakken om verschillende media simultaan te gebruiken. Maar De Clercq beperkt zich niet alleen tot het gebruik van verschillende uitdrukkingsvormen (tekst, muziek, architectuur, grafiek), ze werkt ook samen met kunstenaars uit andere disciplines.

Onder Yoko Ono's devies 'Have you seen the horizon lately?', toont ze in Strombeek drie mooie videowerken. De Clercq combineert beelden die met de computer werden gemaakt met samples van het internet. Met die vernieuwende beeldtaal die gesitueerd is op het snijvlak van traditionele media en digitale kunst, maakt ze een nieuwe, 'kosmische' werkelijkheid. In de breeduit geprojecteerde Portal (2002) is dat een veranderend woestijnachtig landschap waarin ritmische elementen subtiel bewegen op muziek van Anton Aeki. In Sonar (2001) dansen cirkels, puntjes, lijnen en radarstralen in een abstracte ruimte, terwijl de geometrische lijnen van Whoosh (2001) doen denken aan de vroege constructivisten.

Van een geheel andere orde, maar daarom niet minder boeiend, is het videowerk van Dany Deprez, bekend als regisseur van De Bal en Science Fiction. In Strombeek loopt een overzicht van zijn videokunst, waarin Deprez zich radicaler opstelt en het ruimtelijke de voorrang op het narratieve krijgt. Sleepless (1980) toont de rust van een slapende vrouw te midden van het stadslawaai. Blankenberge, 21 juli (1983) is een koele registratie van zonnebadende, wandelende en winkelende toeristen op een bloedhete Nationale Feestdag.

Maar het is vooral in zijn nieuwe videofilm met de aan Jeremia (20.7) ontleende titel Heer, u hebt mij verleid, ik ben bezweken, u was te sterk voor mij, ik kan niet tegen u op die door Luk Lambrecht werd geproduceerd, dat Deprez zich een ware meester van het medium toont. In het twintig minuten durende werk snijdt hij een thema aan waarop in de kunstwereld nog een groot taboe rust: God. In een zwart gekadreerd beeld getuigen acteurs, op het randje van het afstandelijke, over zaken die een determinerende invloed op hun leven hebben gehad. De film opent met het beeld van een vrouw op een dak, terwijl op de achtergrond jiddische muziek klinkt en eindigt met een bevreemdend, tijdloos bovenshot van een processie van de joodse gemeenschap. De getuigenissen worden aan elkaar gelast met flarden muziek en tekstfragmenten van Marc de Kesel.

Choreograaf en performancekunstenaar David Hernandez ten slotte presenteert zijn inspiratiebronnen uit de beeldende kunst: 'dansende' figuren op papier van Wassily Kandinksy en Max Ernst, mooie schilderijen van banale dagelijkse handelingen van Dimitri Magnin en verstilde actiefoto's van Patrick Lecoeuvre. De kunst wordt geflankeerd door teksten en citaten van Hernandez zelf, Gertrude Stein en De kleine prins. Vrijdag herneemt Hernandez zijn performance Box (2000).

Anouk De Clercq, Dany Deprez en David Hernandez, tot vrijdag 7 maart in het Cultureel Centrum Strombeek, Gemeenteplein. Info: 02/263.03.43. Open elke dag van 10 tot 22 uur. Op donderdag 6 maart om 20 uur spreken de kunstenaars over hun werk en de problematiek van cross-overs in hun productie.

In zijn twintig minuten durend epos snijdt Deprez een thema aan waarop in de kunstwereld nog een groot taboe rust: God

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234