Zaterdag 13/08/2022

'Hebde gij al internet?'

Tijdens de vorige drie edities van De mol zocht onderzoeksjournalist Douglas De Coninck elke week mee naar de saboteur, in een column in deze krant. Maar is dat anno 2016 nog opportuun?

"Magda Ral, een van de vier overgebleven kandidaten in het populaire VRT-pro- gramma De mol, staat in de Brusselse telefoongids ver- meld als actrice. Dat bleek gisterochtend uit een mede- deling op het 'forum' van in- ternetprovider Planet Inter- net."
Het bericht stond onder- aan de voorpagina van deze krant, vrijdag 15 januari 1999. Onthulling. Nieuws. De mol voortijdig ontmaskerd, haha. Op wild enthousiasme kon de onthulling niet rekenen. "Dit wilden wij helemaal niet weten", reageerde een lezeres per handgeschreven en gefrankeerde brief. "Bedankt om ons kijkplezier te vergal- len."
Tom Lenaerts, Bart De Pauw en Michiel Devlieger meenden nochtans alles goed te hebben overdacht. Contractueel bedongen geheimhouding met de kan- didaten, met cameramensen en regieassistenten. De tien kandidaten kregen voor de kijker alleen een voornaam. Mon, Belle, Magda. Je werd niet verondersteld ervan uit te gaan dat deze mensen een familienaam hadden. En ook al was De mol een van de eer- ste Vlaamse tv-programma's met een URL in de aftiteling, was je al helemaal niet veron- dersteld om op zoek te gaan. Wekenlang leek niets te kun- nen misgaan. Bijna 2 miljoen kijkers elke zondagavond, en groeiend. Opeens was er die onvermoede spelbederver, het internet.
Iemand op dat forum had opgevangen dat Magda met de achternaam Ral heette. Iemand had om vier uur 's ochtends op www.infobel.be ontdekt dat haar beroep daar vermeld stond. Iemand rende de volgende dag bij wijze van double check naar de compu- terwinkel voor een telefoon- boek op cd-rom. Ook daar stond het: actrice.
De forumverslaafden van toen, een Facebook-groep avant la lettre, waren televi- siemakers, journalisten, reclamemensen, politici. Wie op dat forum een zin vormde, deed dat met een hoofdletter en een punt op het eind. De finale ontmaskering van Magda was trouwens mee het werk van iemand op de stu- diedienst van regeringspartij CD&V.
In 1999 hadden 207.000 Belgen een internetaanslui- ting. Hooguit een kijker op de twintig kon zich iets voorstel- len bij wat een 'forum' wezen mocht. Je moest nog inbellen met een modem, faxgeluidjes afwachten en vloeken dat het zo lang duurde voor de brow- ser zich opende. Het was een interessante gespreksopener, toen: "Hebde gij al internet?"
Hoe moet dat vanaf vol- gende week gaan? Met niet vijf, maar honderd procent van de kijkers die aan de slag kunnen via sociale media?
Daaraan denkend, begrijp je opeens perfect waarom de originele makers een herne- ming dertien jaar later liever niet wilden meemaken. De mol was een icoon van een nakende nieuwe eeuw, een zich voor iedereen openende wereld. Het initiële Eurovisiesongfestival, met het voltallige gezin zij aan zij voor de tv met blocnote, pot- lood en kommetjes pinda- nootjes, is ook nooit meer teruggekomen.
Je kunt het proberen, maar alleen al de pindanootjes smaken anders.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234