Vrijdag 19/08/2022

Hebt u een schatje of een kreng in huis?

Is uw kat duidelijk links- of rechtspotig? Gefeliciteerd, u heeft waarschijnlijk een vriendelijk, speels, aanhankelijk huisdier. Geen duidelijke pootvoorkeur? Helaas: de kans is groot dat het beestje neurotische trekjes heeft en angstiger, agressiever en minder gehoorzaam is dan de kat
die altijd alles rechts of juist links doet.

We zijn ons er niet van bewust, maar net als mensen hebben dieren vaak een duidelijke voorkeur voor links of rechts - of het nu om marmotten en buideldieren gaat, of honden of chimpansees.

Bij een voorkeur voor links is de rechterhersenhelft actiever en bij een voorkeur voor rechts is de linkerhersenhelft dominant. Omdat de twee hersenhelften niet precies dezelfde functie hebben, zou hand- of pootvoorkeur iets kunnen zeggen over de persoonlijkheid van mensen en dieren.

Die stelling wordt tegengesproken door een studie van de universiteit van Belfast. Die studie werd onlangs online gezet door de vereniging van Amerikaanse psychologen (APA). De Ierse wetenschappers deden onderzoek naar de pootvoorkeur en het temperament van de huiskat bij 90 Ierse katten.

De dieren die een duidelijke pootvoorkeur hadden - of het nu links of rechts was - scoorden tijdens een test hoog op fijne eigenschappen als oogcontact maken, vriendelijkheid en aanhankelijk- heid. Rechtspotigen waren weer iets speelser, maar echt grote verschillen doen zich volgens de studie voor met katten die géén pootvoorkeur hebben. Dat zijn beduidend minder makkelijke huisgenootjes.

Om de pootvoorkeur vast te stellen moesten de katten vijftig pogingen doen om lekkernijen uit een soort voedseltoren te peuteren. Hun karakter werd beoordeeld door te kijken hoe ze reageren op het roepen van hun naam (door een onbekende), aanrakingen en harde, onverwachte geluiden. Ter controle moesten de baasjes een vragenlijst invullen over hun huisdier.

Naar het effect van lateraliteit (een sterke voorkeur voor links of rechts) worden veel studies gedaan, zegt cognitief psycholoog Mariska Kret, (Universiteit Leiden) niet betrokken bij dit onderzoek. "De gevonden effecten zijn vaak klein en schieten alle kanten op. Er blijft veel onduidelijkheid. Maar dit is een mooie studie, degelijk uitgevoerd."

Linkshandigen

Dat lateraliteit bij dieren wordt onderzocht in de hoop iets te kunnen zeggen over mensen, vindt Kret belangrijk. "Dieren hebben minder complexe persoonlijkheden, dus is het makkelijker een verband te vinden tussen lateraliteit en karakter. Maar ik betwijfel of katten de meest geschikte dieren zijn voor dit soort onderzoek. Ze zijn doorgefokt op eigenschappen die wij prettig vinden, waardoor ze onderling weinig verschillen."

Van mensen wordt vaak gedacht dat de linkshandigen en de mensen met een ambigue handvoorkeur vaker angstig zijn en zich minder goed kunnen aanpassen aan hun omgeving. De Ierse kattenonderzoekers zien hun bevindingen als een bevestiging daarvan.

Volgens Kret is dat veel te kort door de bocht. "Om daar met zekerheid iets over te zeggen bij mensen moet je eerst weten wat de oorzaak is van linkshandigheid of ambiguïteit. Dat kan het gevolg zijn van zuurstoftekort bij de geboorte of een hersenafwijking die gecompenseerd moet worden, maar dat hoeft niet. Dat maakt het lastig iets te zeggen over álle linkshandigen en mensen zonder duidelijke handvoorkeur."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234