Woensdag 05/10/2022

Koningshuis

Heeft het leger met prinses Elisabeth een vrouwelijk rolmodel gevonden?

Met deze foto kondigde het paleis de keuze van prinses Elisabeth voor de Koninklijke Militaire School aan.  Beeld BELGA_HANDOUT
Met deze foto kondigde het paleis de keuze van prinses Elisabeth voor de Koninklijke Militaire School aan.Beeld BELGA_HANDOUT

Dat prinses Elisabeth begint aan een militaire opleiding in Brussel, lijkt op vele vlakken een traditie die is ingehaald door de feiten. Toch zit er volgens kenners wel waarde in: een realitycheck voor de prinses, en een dankbaar duwtje in de rug voor vrouwen in het leger.

Michiel Martin

Met een foto van een joggende Elisabeth kondigde het koninklijk paleis het eerder deze week al aan: de 18-jarige kroonprinses zal een eenjarige opleiding volgen aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel. Vanaf 31 augustus vat ze er, samen met een honderdtal andere jongeren, de universitaire richting sociale en militaire wetenschappen aan. Op dag twee wacht al meteen vier weken initiatiekamp in Elsenborn: kaartlezen, schieten, op bivak gaan, dril en tactiek.

Een voorkeursbehandeling krijgt ze zeker niet, klinkt het stellig bij het leger. Ook niet omdat ze een prinses en geen prins is, overigens. Bij defensie gelden, op de jaarlijkse fitheidstesten uitgezonderd, dezelfde ‘functionele eisen’ voor beide geslachten. “Vrouwen moeten even hard of lang kunnen lopen, of dezelfde gevechtstesten afleggen”, zegt generaal Lutgardis Claes, hoofd van de KMS.

Die gelijke behandeling is voor Elisabeth ook het hele punt, zegt communicatiespecialist en kenner van het koningshuis Jo De Poorter. “Want laat ons eerlijk zijn: ze zal in een jaar tijd vooral veel dingen leren waar ze volstrekt niets mee is.” De kans dat Elisabeth een operationele functie krijgt, is nihil. “Hiermee toont Elisabeth vooral dat ze bereid is om zich in hetzelfde bad te dompelen als de gewone mens. Een van de grote verwijten aan het adres van het koningshuis is dat de leden wereldvreemd zijn.”

In zekere zin dus een perceptieoefening die baadt in traditie: alle koningen doorliepen een zekere ‘legeropleiding light’, met uitzondering van Boudewijn door de oorlogscontext. Hoewel bij de toetreding tot de NAVO in 1949 al is vastgelegd dat de koning enkel nog de symbolische opperbevelhebber is, blijft “de romantiek van 1830" toch een beetje hangen, zegt emeritus hoogleraar Mark Van den Wijngaert. “Ik ben vaak commentator bij het militair defilé, en het valt me altijd op dat veel militairen er nog steeds van overtuigd zijn dat de koning echt hun opperbevelhebber is.”

Vervelende status

Kan prinses Elisabeth ook een andere perceptiestrijd voeren? Ondanks herhaaldelijke inspanningen blijft het label ‘mannenbastion’ aan het leger plakken. Momenteel bedraagt het percentage vrouwen bij defensie een schamele 8,7 procent, een percentage dat de laatste jaren amper groeit. Afgelopen krokusvakantie ging het leger zelfs rekruteren in het Wijnegem Shopping Center om die trend te keren.

In februari installeerde defensie een pop-upstore in het Wijnegem Shopping Center. Beeld Photo News
In februari installeerde defensie een pop-upstore in het Wijnegem Shopping Center.Beeld Photo News

Dat de website van RectoVerso ontplofte nadat de kroonprinses een legging van het Belgische sportmerk droeg op de bewuste aankondigingsfoto, toont alvast dat de prinses een zekere star quality heeft. “Een strategie zal het zeker niet zijn, maar het zou vrouwen in het leger wel een duwtje kunnen geven”, denkt Van den Wijngaert. “Veel zal van haar houding afhangen. Ik herinner me dat koning Filip na zijn opleiding drie maanden het bevel hield over een commandobataljon en mee bergen beklom of uit een vliegtuig sprong. Als Elisabeth ook zoveel hart en ziel toont, kan dat zeker lukken.”

Kan Elisabeth onbetaalbare reclame zijn? Claes is voorzichtig. “Haar nu als een rolmodel voor vrouwelijke militairen uitspelen, lijkt me ongepast. Maar dat ook een kroonprinses alles doet wat bij het koninklijke takenpakket hoort, strookt wel met de visie die we willen uitstralen: alle beroepen zijn mogelijk voor vrouwen, ook binnen het leger.” Een soort Kim Clijsters-effect verwacht ze echter niet. “Al is een boost altijd welkom.”

Het parcours van de kroonprinses zal sowieso met een vergrootglas gevolgd worden. Een voorkeursbehandeling krijgt ze dus niet, maar een gewone student zal Elisabeth evenmin zijn. Zo bevestigt Claes dat er een vorm van bewaking zal zijn. “Ook alle andere ogen zullen op haar gericht zijn”, zegt De Poorter. “Dat is geen cadeau, eerder een vervelende status. Ik denk dat je veel liever als slagersdochter aan de opleiding begint.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234