Donderdag 20/01/2022

DIEREN

Heel Twitter zoekt mee naar Snep

 Ivan Van de Cloot op zoek naar zijn vermiste beagle Snep. Beeld Pieterjan Luyten
Ivan Van de Cloot op zoek naar zijn vermiste beagle Snep.Beeld Pieterjan Luyten

Vuile sokken en een beslapen T-shirt, econoom Ivan Van de Cloot zet alles in om zijn hond Snep terug te vinden, die dit weekend tijdens een wandeling verdween. De zoektocht houdt intussen (twitterend) Vlaanderen in de ban.

Redactie

“Het was zo’n wandeling waarbij we wereldproblemen bespreken”, zegt Van de Cloot. “Elke zondag ga ik met filosofen wandelen en deze keer was ik in het gezelschap van Koen Tanghe en de jonge denker Othman El Hammouchi.”

Ook van de partij is Snep, de zesjarige Beagle die Van de Cloot op alle wijsgerige wandelingen vergezelt, ongeveer zoals zijn collega’s dat meer dan honderd jaar geleden met de Duitse filosoof Schopenhauer ook deden. “Snep is zowat het ankerpunt van al mijn beaglewandelingen”, zegt Van de Cloot. “Hij is een heel sociale hond, zowel tegenover mensen als andere dieren, en kan voor elk gesprek het ijs breken.”

Het drietal bespreekt het thema van dat weekend – de islam – en alles gaat goed. Tot de leiband van Snep vast komt te zitten aan een boom. De hond trekt zich los, pikt en een geurspoor op en is plotsklaps verdwenen. Van de Cloot start daarop meteen een zoekactie en roept de hulp in van de sociale media. Dankzij de talloze likes en shares op Facebook en Twitter is zo een armada van vrijwilligers gemobiliseerd en stromen tips over Snep binnen. Zo zou de hond gesignaleerd zijn in Beersel, en zelfs in Waver. “Het is een emotionele rollercoaster”, zegt Van de Cloot. “Maar het is wel opbeurend hoe mensen een hart voor dieren kunnen hebben.” Dat Snep verloren liep, is een drama voor Van de Cloots twee dochtertjes van zes en elf.

Chip

Als honden ver van hun woonplaats opgepikt worden, kunnen ze sinds enkele jaren geïdentificeerd worden met behulp van een chip – ook Snep heeft er een. Als ze teruggevonden worden, zijn zowel dierenasielen, de politie als veeartsen in staat om de informatie op de chip decoderen. Vorig jaar zijn bij dierenasielen 4.642 verloren gelopen honden opgevangen en 3.799 daarvan zijn teruggebracht naar hun eigenaar, blijkt uit cijfers van de dienst Dierenwelzijn.

Ivan Van de Cloot aan zijn auto aan het Zoniënwoud. Daar is zijn hond verloren gelopen afgelopen weekend.  Beeld Pieterjan Luyten
Ivan Van de Cloot aan zijn auto aan het Zoniënwoud. Daar is zijn hond verloren gelopen afgelopen weekend.Beeld Pieterjan Luyten

“Ik heb mijn eigen hond Chippie eens teruggevonden via een asiel”, zegt Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA. “Dankzij die chip zien we dat het aantal honden die met hun baasje herenigd worden de afgelopen jaren is gestegen. Toch is het jammer dat nog steeds maar tweederde van de honden in Vlaanderen met een chip rondlopen, ook al is die verplicht.”

Dat een hond na zijn verdwijning overal kan opduiken, komt omdat honden geen ingebouwd kompas hebben. Dat heeft alles te maken met de “bekabeling” van hun hersenen, weet hondenkenner Chris Dusauchoit, die net een boek uit heeft over de viervoeter. “Honden zijn verwant aan wolven”, zegt hij. “Als ze een bepaald geurspoor van een dier oppikken dan voelt de hond een onweerstaanbare drang om erachter aan te gaan. Als de hond dat spoor dan kwijtraakt, zal hij weer op zoek gaan naar de geur van zijn baasje, maar het is mogelijk dat hij dan al zo ver is weggelopen dat hij dat niet meer vindt.”

De econoom heeft in het bos vuile sokken onder een deken gelegd, in de hoop dat Snep het geurspoor oppikt.  Beeld Pieterjan Luyten
De econoom heeft in het bos vuile sokken onder een deken gelegd, in de hoop dat Snep het geurspoor oppikt.Beeld Pieterjan Luyten

Om ervoor te zorgen dat zijn geur in het Zoniënwoud aanwezig blijft, heeft Van de Cloot zijn vuile was in de strijd geworpen. Gisteren heeft hij een beslapen T-shirt en vuile sokken op de plaats in het Zoniënwoud gelegd waar hij Snep is kwijtgeraakt. Ook hoopt hij nog op tips van onbekenden die de hond ergens gezien hebben, want dan kan hij op die plekken speurhonden inschakelen van Alphak9consulting. Hoewel de meeste honden getraind worden op pakweg drugs of mensen, kan deze school ook honden leren om andere dieren op te zoeken.

“Wij zijn een van de weinige scholen in België die honden hebben om andere honden mee op te sporen”, zegt Geert Toortelboom. “Als wij een recente ‘spotting’ binnenkrijgen, een melding van iemand die de hond gezien heeft, dan gaan we ter plaatse.”

Verder is naar dieren speuren niet zo verschillend als mensen opsporen, zo blijkt. De hond ruikt aan een geurbron, bij voorkeur een deken of een kussen van de gezochte hond en gaat op pad. “Helaas zorgt het slechte weer er nu voor dat de geursporen binnen het uur vervagen”, zegt Toortelboom. “Bij mooi weer zouden de sporen een paar dagen bewaard kunnen blijven.”

Ivan Van de Cloot op zoek naar zijn vermiste Snep. Beeld Pieterjan Luyten
Ivan Van de Cloot op zoek naar zijn vermiste Snep.Beeld Pieterjan Luyten

Hoe het ondertussen met Snep zelf gesteld is? Volgens Dusauchoit is er niet meteen reden tot paniek. De hond kan zichzelf voeden met dode dieren of uitwerpselen en kan zo perfect overleven in de natuur. “Honden zijn echt niet dom”, zegt Dusauchoit. “En er zijn gevallen bekend van honden die pas na weken weer boven water komen. Ik kan me ook voorstellen dat hij nu wel even van de vrijheid kan genieten, volgens mij is hij zich zelfs geweldig aan het amuseren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234