Zondag 03/07/2022

Hele Festina-ploeg in voorlopige hechtenis

Dat er iets ernstigs zat aan te komen, bleek al uit de zenuwachtige reactie van de advocaten van de Zwitserse Festina-renners. Zülle, Dufaux en Meier weigerden aanvankelijk naar Frankrijk af te reizen zolang ze geen garantie hadden dat ze niét gearresteerd zouden worden. Die garantie kregen ze, zeiden hun advocaten eergisteren. Geen vierentwintig uur later zaten negen toprenners achter de tralies, de Zwitsers inbegrepen.

LYON.

AFP / EIGEN BERICHTGEVING

Het was niet in Rijsel, maar in Lyon dat de Festina-rijders hun zaak moesten komen verdedigen, officieel weliswaar als 'getuigen'. In Meyzieu, nabij Lyon, ligt immers de hoofdzetel van de wielerploeg van Festina (de zakelijke zetel bevindt zich in Andorra). Dat de zenuwen bij de renners meer dan zomaar gespannen staan - hetgeen de advocaten zo graag doen geloven - bewees kopman Richard Virenque in een opmerkelijk scherp interview met de Franse krant Le Figaro. Daarin dreigde hij zowat alles en iedereen af die hem zou durven schaden: Virenque wil niet als enige hangen voor een epopraktijk die, zo laat hij uitschijnen, verder gaat dan Festina alleen. Een dreigement dat sommigen in het peloton misschien wel klamme handen zal doen bezorgen, maar waarmee de Franse justitie weinig rekening houdt. Ontkennen dat hij epo gebruikte, wordt voor Richard Virenque trouwens moeilijker en moeilijker. Zijn privé-dokter, de Zwitserse arts Daniel Blanc, had voor de televisie van zijn land verklaard dat hij Virenque inderdaad epo toediende. Blanc doet dat "om de renners toe te staan op een gezonde manier door de Ronde van Frankrijk te komen". Een week geleden ontkende Blanc in een gesprek met De Morgen nog dat hij illegale middelen (waartoe epo dus hoort) toediende. Wel zette hij al zijn 'visie' uiteen: "Ja, ik begeleid Richard Virenque en Laurent Dufaux op medisch vlak, ik prepareer hen voor de grote rondes. We passen op hen inderdaad een experimentele methode toe. De hele problematiek rond doping zou trouwens herbekeken moeten worden. Ik vind dat veel dopingproducten zouden moeten kunnen omdat ze een genezend effect hebben. Trouwens, zonder adequate medische begeleiding had Dufaux zijn huidige niveau nooit kunnen behalen."

Maar zolang die regularisatie er niet is - en als het van de Franse regering afhangt, komt die er nooit, zo bleek gisteren na een speciale kabinetszitting rond doping - schiet het gerecht in actie. En hoe. Donderdagochtend moesten de niet-gearresteerde leden van de ploegleiding zich aandienen in Lyon. Na verhoor liep er niemand meer op vrije voeten: zowel adjunct-sportdirecteurs Miguel Moreno en Michel Gros als logistiek directeur Joël Chabiron werden in voorlopige hechtenis genomen.

De toon was gezet voor de ondervraging van de negen Festina-renners, die zich omstreeks twee uur in drie verschillende wagens aanboden voor onderzoeksrechter Patrick Keil. De ondervraging vond plaats in het politiebureau van Lyon, de haag van fotografen en cameraploegen was niet dunner dan ze zou geweest zijn bij een overwinning in de rit naar Bagnères-de-Luchon. Voor de ondervraging begon, hamerden de advocaten van de renners er nogmaals op dat de renners de plechtige verzekering hadden dat ze niet gearresteerd zouden worden. Twee uur later viel het bericht dat ze allemaal in voorlopige hechtenis waren genomen. Dat is een vorm van arrestatie die strikt genomen nog geen schuld inhoudt - maar natuurlijk wel een ernstige indicatie is voor stront aan de knikker.

Maar verbazend snel slaagden de Festina-advocaten erin het geweer van schouder te veranderen. Meester Gilbert Collard, advocaat van Richard Virenque, bleef erop hameren dat de renners getuigen blijven. "Ze kunnen als getuigen in voorlopige hechtenis worden genomen. Het gaat hier immers om handel in verdovende middelen. De renners willen zich trouwens burgerlijke partij stellen om in deze zaak zo vlug mogelijk de waarheid te ontdekken." Virenque en Co. gaan volgens hem niet alleen vrijuit, meer nog: "Zij hebben een gerust geweten, want zij zijn de slachtoffers. Maandenlang legden ze zichzelf een harde training op, speciaal voor de Tour. Vandaag rijden ze niet in de Tour maar zitten ze op het politiecommissariaat. Er bestaat geen enkele objectieve reden om te zeggen dat ze doping gebruikt hebben. Festina is als enige ploeg uitgesloten uit de Tour, daar waar niet het minste bewijs bestaat tegen de Festina-renners. En als ze dan toch doping hebben genomen, dan gebeurde het buiten hun medeweten. Zij zijn de dopingslachtoffers." Zijn Zwitserse collega Albert Rey-Mermet, advocaat van Zülle, Dufaux en Meier, hoopte zelfs dat de renners donderdagavond al vrijkomen. "De termijn voor voorlopige hechtenis bedraagt tweemaal 48 uur. Maar rond 20.00 uur, 20.30 uur, zijn ze terug vrij, denk ik." Vlak voor het ter perse gaan van deze editie kwam logistiek directeur Chabiron vrij. Hij weigerde iedere commentaar. (WP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234