Woensdag 19/01/2022

Vijf vragen aanJohan Albrecht

‘Helft van woningeigenaars heeft niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties’

null Beeld ROBIN UTRECHT
Beeld ROBIN UTRECHT

In Vlaanderen heeft zowat 40 tot 50 procent van de eigenaars niet het financiële vermogen om zijn woning energetisch te renoveren. Dat blijkt uit een studie van professor milieu-economie Johan Albrecht (UGent) naar de financiële barrières voor renovaties, op vraag van technologiefederatie Agoria.

Lieven Desmet

Uit de studie komt naar voren dat liefst 95 procent van de woningen herbouwd of gerenoveerd moet worden. Dat is toch gigantisch?

“Dat cijfer komt van het Vlaams Energieagentschap, voor een goed begrip. Als je kijkt naar het huidige woningbestand en de doelstellingen tegen 2050 op het vlak van energieneutrale woningen, dan hebben we nog een lange weg af te leggen. Anderzijds, er kan veel gebeuren in die dertig jaar. Als we bijvoorbeeld in verschillende steden warmtenetten uitrollen, dan kan een deel van de woningen daaraan gekoppeld worden. Dat getal van 95 procent geldt eigenlijk wanneer je alle andere opties buiten beschouwing laat. Maar dat zou een verkeerd uitgangspunt zijn.”

En ook onbetaalbaar? Want u stelt vast dat zowat 40 procent van de Vlaamse woningeigenaars financieel niet in staat is om een ingrijpende energetische renovatie uit te voeren.

“Ook dit getal moet je kaderen. We hebben alle woningeigenaars met een leeftijd boven de 65 jaar uit de oefening gelaten. Iemand van 80 jaar heeft misschien best wel de middelen, maar een heel andere perspectief. Die zal met andere woorden geen initiatief meer nemen om nog een grondige renovatie te doen. Een gemiddeld renovatiebudget ligt volgens een onderzoek van het Steunpunt Wonen op zo’n 52.000 euro. Niet zoveel mensen hebben dergelijk budget bij de hand. En vaak is er al een hoge hypotheeklast om dat er nog eens bij te nemen.”

Professor Johan Albrecht. Beeld ID/Steven Richardson
Professor Johan Albrecht.Beeld ID/Steven Richardson

De overheid geeft renovatiepremies, maar vaak zien we door het bos de bomen niet meer. Hoe komt dat?

“Het klopt dat er veel verschillende mogelijkheden zijn, en dat het ook een vrij technische aangelegenheid is. Daardoor haken mensen ook af. Het is de bedoeling van de overheid om het ganse premiestelsel transparanter te maken, en ook te centraliseren, zodat er één aanspreekpunt komt. Er zijn ook renovatiecoaches, adviseurs die je bijstaan in functie van je woning en budget en je zo helpen om te zien wat mogelijk en haalbaar is.”

Energetische renovaties zijn vaak ondergeschikt aan comfortrenovaties. Bouwen we liever vierkante meters bij dan dat we onze woning klimaatvriendelijk maken?

“Klimaatrenovaties zijn duur en het terugverdieneffect is op heel lange termijn, wordt vaak gezegd. Maar wanneer je een oud huis renoveert en je bouwt bijvoorbeeld een nieuwe keuken, dan gebruik je superisolerend glas of vloerisolatie. Energetische renovaties zijn in dergelijk geval het gevolg van comfortinvesteringen. Maar ze trekken de waarde van de woning mee omhoog. Dus moet je genuanceerd naar die terugverdieneffecten kijken.”

Biedt het relanceplan van de overheden, om de economie na corona te steunen, een kans om hier werk van te maken?

“Ik denk dat het een uitgelezen opportuniteit is. Europa wil 850 miljard euro investeren in zijn green deal, en stadsvernieuwing en levenskwaliteit zijn daar een belangrijk onderdeel van. Dan kom je snel uit bij het oude woningbestand. We moeten wel slim investeren, en bijvoorbeeld eerst inzetten op de grote steden met veel leegstand, verkrotting. Als de overheid daar de regie in handen neemt, is veel mogelijk.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234