Dinsdag 09/08/2022

Helft Vlaamse mannen gekant tegen homohuwelijk

Het homohuwelijk werd vorige maand wel goedgekeurd door Kamer en Senaat, maar bijna de helft van de mannelijke bevolking vindt dat eigenlijk niet kunnen. Bovendien is homoseksualiteit op zich voor één op de zes Vlaamse mannen 'verwerpelijk'. Dat blijkt uit een enquête die het studiebureau INRA uitvoerde voor het VTM-programma Telefacts.

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

In de enquête wordt gepeild naar de beleving van seksualiteit, seksuele relaties en seksuele verdraagzaamheid van de gemiddelde Vlaming. Ze is gebaseerd op de antwoorden van 565 deelnemers tussen 15 en 55. Het meest in het oog springende resultaat is dat 49 procent van de Vlaamse mannen zegt tegen het homohuwelijk te zijn. Die tegenkanting blijkt ook uit andere resultaten. Zo vindt 53 procent van de mannen dat homokoppels geen recht hebben op kinderen en is homoseksualiteit voor één op de zes Vlaamse mannen 'verwerpelijk'. Omdat de deelnemers aan de enquête geografisch, demografisch en sociografisch gewogen werden zijn grote verschillen tussen leeftijdscategoriën uitgesloten.

Wel komt naar voor dat vrouwen opvallend veel verdraagzamer zijn als het gaat over homoseksualiteit. Terwijl net niet de helft van de Vlaamse mannen stelt dat je niet met iemand van hetzelfde geslacht mag trouwen, is 'maar' 26 procent van de vrouwen tegen het homohuwelijk. Verder mogen homokoppels van 67 procent van de vrouwen best kinderen hebben, terwijl maar 40 procent van de mannen daarvoor te vinden is. De 16 procent Vlaamse mannen die homoseksualiteit in het algemeen 'verwerpelijk' vinden, krijgen het gezelschap van een minderheid van 7 procent van de vrouwen.

Anke Hintjes, woordvoerster van de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit (FWH) is niet verbaasd dat 16 procent van de mannen en 7 procent vrouwen homoseksualiteit 'verwerpelijk' vinden. "Een harde kern is er altijd. Maar die 49 procent die tegen het homohuwelijk is, dat zijn er wel veel. Gelukkig zijn er nog de vrouwen om dat wat naar beneden te trekken", aldus Hintjes.

Een wetenschappelijk verklaring voor de grotere verdraagzaamheid van vrouwen is er niet. Rudi Bleys, coördinator wetenschappelijk onderzoek bij Sensoa, schuift het vermoeden naar voor dat vrouwen "sowieso ruimdenkender zijn" als het gaat over "intieme relaties" terwijl mannen "eerder willen voldoen aan klassieke verwachtingspatronen".

"In ieder geval", zo vervolgt Bleys, "tonen deze resultaten dat holebi's nog steeds met recht en reden soms op de barricades staan. Je hoort sommige mensen zeggen dat ze nu toch hun homohuwelijk hebben en dat ze nu maar hun mond moeten houden, maar hier wordt geïllustreerd hoe een wettekst niet volstaat om een mentaliteit te wijzigen. Hoewel de afkeer voor homoseksualiteit de laatste decennia wel steeds daalde, is er duidelijk nog veel werk aan de winkel."

Verder geeft het onderzoek onder andere aan dat één op de drie Vlamingen het minstens één keer per week doet, dat 72 procent 'tevreden' is over zijn seksleven, dat 34 procent altijd een condoom gebruikt wanneer hij of zij met een nieuwe partner naar bed gaat en dat één op de zes vrouwen zegt ooit seksueel misbruikt te zijn. Ook blijken steeds meer mensen last te hebben van seksuele burn-out. De topzware combinatie van een carrière, kinderen en een relatie leggen het libido van een toenemend aantal mannen en vrouwen plat. "Mannen geven nog aan dat ze dan toch nog eens seks willen om zich te kunnen ontspannen, terwijl vrouwen net zeggen dat ze eerst ontspannen moeten zijn voor ze nog maar aan seks kunnen denken", zegt seksuoloog Bart Van Coillie daarover.

De resultaten van de enquête worden over drie reportages gespreid. De eerste wordt vanavond uitgezonden.

'Je hoort mensen zeggen dat homo's hun homohuwelijk nu hebben en dat ze nu maar hun mond moeten houden'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234