Kathmandu
Herhaling beving Nepal bedreigt Kathmandu
Bij de aardbeving in Nepal die op 25 april vorig jaar ruim 8.000 mensen het leven kostte, zakte een stuk van de Himalaya in luttele seconden 60 centimeter naar beneden. En een volgende, zo mogelijk nog grotere klapper dreigt, schrijven Britse experts in Nature Geoscience.
Bij de beving, kracht 7,8, schoot de Indiase aardplaat een stukje noordwaarts, onder de Euraziatische plaat. Door een knik in de breuklijn is de plaat bij het losscheuren echter zo'n 11 kilometer onder hoofdstad Kathmandu blijven 'steken', stellen de wetenschappers aan de hand van onder meer hoogtemetingen en computermodellen.
Slecht nieuws dus voor de ongeveer een miljoen inwoners van de Nepalese hoofdstad, stelt hoofdonderzoeker John Elliott van de Universiteit van Oxford in een persverklaring. 'Onderzoek bij andere aardbevingen laat zien dat als een breuk op deze manier stopt, het jaren of decennnia kan duren voordat hij verdergaat, in plaats van de eeuwen die je gewoonlijk verwacht. En aangezien dit deel van de breuklijn dichter aan de oppervlakte ligt, heeft toekomstige scheuring van dit gedeelte mogelijk een nog veel grotere invloed op Kathmandu dan in 2015.'
Niet nieuw
Voor kenners is het inzicht dat er meer dreigt overigens niet nieuw, stelt geofysicus Rob Govers van de Universiteit Utrecht. 'Er is daar vorig jaar april eigenlijk maar een relatief klein stukje gebroken.' Bovendien zit de prognose van Elliott 'aan de sombere kant', vindt hij. 'Maar je kunt je beter op het ergste voorbereiden.'
Bij de beving van 25 april raakten 21 duizend mensen gewond en verloren honderdduizenden Nepalezen hun woning: de ergste aardbevingsramp in het gebied sinds 1934.
(Op de kaart: Lamjung. Het epicentrum van de aardbeving in 2015 lag ten oosten van dit district)