Woensdag 17/08/2022

Hervorming civiele bescherming niet zo "evident": Jambon richt taskforce op

Een team van de civiele bescherming werd onlangs nog ingeschakeld om een vijver in Adinkerke te doorzoeken op zoek naar eventuele wapens van de Bende van Nijvel. Beeld belga
Een team van de civiele bescherming werd onlangs nog ingeschakeld om een vijver in Adinkerke te doorzoeken op zoek naar eventuele wapens van de Bende van Nijvel.Beeld belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) richt een taskforce op om de hervorming van de civiele bescherming te begeleiden. Zij rukken voortaan niet meer uit bij branden of verkeersongevallen. De overgang verloopt echter niet overal even makkelijk. Zo dreigt Brussel met een belangenconflict.

FT

Dit voorjaar besloot minister Jambon om vier van de zes kazernes van de civiele bescherming te sluiten. Enkel de posten in Brasschaat en Crisnée blijven over. Dringende eerstelijnstaken - zoals uitrukken bij brand of verkeersongevallen - komen voortaan niet meer bij de civiele bescherming terecht. Daarvoor rekent Jambon overal op de brandweer.

De regeling moet een einde maken aan de huidige praktijk waarbij sommige kazernes van de civiele bescherming in hun buurt ook brandweertaken uitvoeren of ziekenwagens op pad sturen.

Voor elke site wordt nu een taskforce opgericht om de overgang te begeleiden. Daarin zetelen vertegenwoordigers van het federale en het lokale niveau. De teams moeten onder meer zorgen voor een correcte overdracht van sites, gebouwen en materiaal. Ze moeten ook zorgen dat de brandweer- en ambulancediensten gegarandeerd blijven en dat het veiligheidsniveau op peil blijft. Tot slot moeten ze ook een overgang voor het personeel uitwerken.

Te ver van de hoofdstad

De hervorming stuitte dit voorjaar op heel wat protest, onder meer van de Brusselse regering. Die dreigde een belangenconflict in te roepen zodra de documenten beschikbaar waren en zou dat nu in praktijk kunnen brengen. Volgens het kabinet-Jambon is het protest van Brussel "zonder voorwerp". Het gewest vindt dat de kazernes voortaan te ver van de hoofdstad liggen, maar dat maakt niet uit omdat het om tweedelijnshulp gaat, is te horen.

Liedekerke

Liedekerke en de federale regering hebben een akkoord gesloten over de toekomst van de site in de gemeente waar nu nog de Civiele Bescherming gehuisvest is. De federale overheid verbindt er zich toe dat ook na de sluiting van deze kazerne het veiligheidsniveau en de dienstverlening van ambulance en brandweer in deze regio zal gehandhaafd blijven.

De taskforce van Liedekerke zal onderhandelingen opstarten met de hulpverleningszones Vlaams-Brabant West en/of Zuid-Oost over de overdracht van de infrastructuur en ook beslissingen nemen over de voortzetting van brandweer- en ambulancediensten. Het personeel zal na 31 december 2018 deels of gedeeltelijk worden overgedragen aan de hulpverleningszones.

In een reactie laat burgemeester Luc Wynant (CD&V) weten dat hij de beslissing om de site te sluiten nog steeds betreurt. Hij wijst er daarnaast wel op dat de federale overheid hiermee tegemoet komt aan een van de eisen van de gemeente. "Het behoud van de aanwezige brandweer- en ambulancediensten in Liedekerke is immers prioritair en noodzakelijk voor de veiligheid in de regio", aldus Wynant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234