Zondag 03/07/2022

Het allesomvattende alfabet van Frans-Polynesië

Ligt Bora Bora in Tahiti of in Frans-Polynesië? Betaal je er met euro's of nog steeds met Franse francs? En is Tahiti nu echt dé honeymoonbestemming bij uitstek? DMM neemt een van de meest exotische bestemmingen ter wereld onder de loep.

Door Debbie Pappyn

Foto's David De Vleeschauwer

van Australes

Frans-Polynesië is veel meer dan Bora Bora, Tahiti en Moorea, de drie bekendste eilanden. Wie eenmaal de moeite neemt en de centen heeft om tot hier te reizen, verkent beter iets meer van Frans-Polynesië dan wat de traditionele brochures voorschotelen. Op de talloze andere eilandengroepen vind je vaak een ongecompliceerd, niet-toeristisch eilandleven waar elke toerist van droomt. De verste, meest onbekende eilandengroep zijn de Australes in het uiterste zuiden van Polynesië en de Stille Oceaan, ter hoogte van de Steenbokskeerkring. Toerisme is hier beperkt, de bevolking doet voornamelijk aan visvangst en leeft in aantrekkelijke dorpen met huisjes opgetrokken uit leisteen en koraal. De lagunes zijn hier even blauw als op Bora Bora en de natuur is nog intenser. Deze onbekende eilanden zijn niet te missen voor wie het echte Polynesië wil ervaren. Vergeet ook niet de prachtige Tuamotu- en Gambier-eilanden en de Markiezen die allemaal makkelijk met een airpass van Air Tahiti bereikbaar zijn.

van Blauw en Blue lagoon

Complete postkaartscènes ontplooien zich in Frans-Polynesië voor je ogen. Het reclamespotje van het douchemerk Tahiti is hier tastbare realiteit. Blauw overheerst: van het metaalblauwe water van de Stille Zuidzee die bulderend op de koraalwanden inbeukt tot windstil azuurblauw lagunewater. Hier kan je je persoonlijke Blue Lagoon beleven. De mooiste is die van Rangiroa, de tweede grootste lagune ter wereld, op de Tuamotu-eilandengroep. Hier krijgt men de hele waaier pantonetinten van blauw te zien.

van Club Med

In de jaren 1970 waren ze er als de eersten bij, de twee oprichters van Club Med. Frans-Polynesië was toen al de place to be, het maakte niet echt uit dat het aan de andere kant van de wereld lag. Naar hier kwam je om te duiken, aan watersport te doen en te genieten van het Tahitiaanse buitenleven. Club Med is nog steeds present en is nog steeds het enige all-inclusive hotel van Frans-Polynesië. Prijzen beginnen vanaf ongeveer 200 euro per persoon per nacht, een koopje vergeleken met de overige hotels in Bora Bora waar zelfs een transfer van vijf minuten meer dan 30 euro per persoon kan kosten. Het hotel bevindt zich aan een lang zandstrand en het grote pluspunt is het privéstrand op het motu (eilandje) aan de andere kant van de lagune waar een gratis - niet onbelangrijk op Bora Bora - bootje van Club Med naartoe vaart. De kamers zijn ruim, simpel en charmant en de nadruk ligt op watersport en dolce far niente op het strand.

van Duikboot

Ga je individueel naar Frans-Polynesië of met een georganiseerde reis van een touroperator, dan zal men je ter plaatse sowieso een aantal betalende excursies aanbieden. Handig om te weten is dat het veel goedkoper is om deze uitstappen rechtstreeks bij de aanbieder te boeken, en niet via het hotel of cruiseschip. Raadpleeg een reisgids en contacteer deze lokale bedrijfjes voor het vertrek, zo kan je heel wat centen uitsparen. Sommige excursies zijn echt niet te missen. Een huurauto is ideaal om het hoofdeiland Tahiti te verkennen. Aanlokkelijk is ook de duikbootexcursie op Bora Bora, die je de onderwaterwereld toont zoals een duiker die ziet op veertig meter diepte. Goedkopere alternatieven: een fiets of motorfiets huren, of snorkelen en duiken aan de favoriete stranden van de plaatselijke bevolking. Ook picknickuitjes zijn aanraders.

van Ernaartoe

De traditionele route naar Frans-Polynesië brengt de Belg over Parijs en Los Angeles naar Papeete, een reis van ongeveer 24 uur. Een mooi alternatief is Frans-Polynesië combineren met een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland. Air Tahiti Nui vliegt van Auckland in Nieuw-Zeeland naar Papeete in vijf uur, vanaf ongeveer 500 euro, taksen inbegrepen. Vluchten naar Sydney vanaf Brussel starten bij Etihad Airways vanaf 940 euro, taksen inbegrepen. Zo combineer je twee bestemmingen in Oceanië, of zelfs drie voor de prijs van een vliegticket en heb je minder last van het uurverschil en de wel heel lange en vermoeiende reis.

van Four Seasons

Het nieuwste, mooiste en meest romantische hotel van Frans-Polynesië is de Four Seasons, dat vorig jaar in september zijn deuren opende. Op een privé-motu voor de kust van Bora Bora en met zicht op zijn immer groene vulkaan ligt een parelsnoer van boven het water opgetrokken bungalows, verblijven waar elke paradijsliefhebber ooit van droomde. De bungalows zijn minivilla's op palen waar de lagune onderdoor kabbelt en de vliegende vissen in zwermen uit het water springen. Er is een enorm bad voor twee personen met een groot schuifraam dat uitgeeft op het water. Ingenieuze glaspartijen op de grond weerkaatsen het blauw van de lagune doorheen de kamer. Inbegrepen snufjes: flatscreen-tv's, een iPod-dockingstation, gratis draadloos internet (een unicum in dit gebied) en een service die je in deze contreien maar weinig tegenkomt. Dit is het ultieme honeymoonparadijs tout court en geen enkel vijfsterrenhotel in Frans-Polynesië kan met het Four Seasons Resort concurreren.

van Gauguin

Frans-Polynesië heeft op ontelbare bekende en onbekende reizigers een onweerstaanbare aantrekkingskracht gehad. Onder meer op Paul Gauguin. Hij kwam in 1901 naar de Markiezen om er samen met zijn 14-jarige Tahitiaanse maîtresse te leven maar stierf een jaar later aan de gevolgen van syfilis. Veel reizigers komen nog steeds naar Tahiti om het Gauguin-museum te bezoeken. Hoewel de collectie eerder gelimiteerd is, is dit een must voor Gauguin-liefhebbers. Andere beroemde inwoners waren Jacques Brel en Marlon Brando die hier een complete atollengroep bezat.

van Honeymoon

Geen cliché maar werkelijkheid. Frans-Polynesië wordt overstelpt door honeymooners en verliefde stellen. De hotels zijn er op voorzien en geven speciale kortingen en romantische extraatjes. Zelfs huwelijksverjaardagen worden hier intensief gevierd. De nieuwste rage is nu zelfs trouwen ter plekke in speciale, kleine kapelletjes met zicht op de lagune. Feest op het zandstrand in plaats van in een zaaltje inbegrepen.

van Ia orana

Of ook wel goeiedag in het Tahitiaans, een grappige taal. In Frans-Polynesië wordt er overal Frans gesproken met een gezapig accent (met harde rrr...). Meestal begrijpt men ook goed Engels en wordt de lokale taal, het Maohi of Tahitiaans, door iedereen gesproken. Wie een paar woordjes Maohi kent, heeft een streepje voor.

van Jaarsalaris

Heb je echt een enorm budget nodig om hiernaartoe te reizen? Ja en nee. Reken toch op 1.500 euro voor je vliegticket en de rest hangt af van welke logies je kiest. Bijna op elk eiland heb je keuze uit 'goedkopere' bed & breakfasts of pensions. Maar echt goedkoop zijn die niet, als je het aanbod vergelijkt met Azië. Een bed in een slaapzaal in een jeugdherberg in Papeete heb je voor 15 euro per nacht. Reken echter op 60 euro voor een simpel pension tot meer dan duizend euro voor de duurste bungalow op het water. Alles wat je eet of drinkt in een hotel is niet goedkoop. Wie toch op het budget wil letten, trekt er best op uit om lokaal te gaan eten. Ook worden er gekke prijzen gevraagd voor internet, liefst 70 euro per dag in de Intercontinental op Bora Bora maar in het Four Seasons Resort is het gratis. Spaar geld uit door vooraf wat research te doen en in het laagseizoen van november tot april rechtstreeks contact op te nemen met de hotels om over de prijs te onderhandelen.

van Klimaat

Dit zijn de tropen waar het altijd warm en vochtig is en een regenbui snel kan plaatsmaken voor een blauwe hemel of vice versa. Wees gewaarschuwd dat het hier effectief enkele dagen na elkaar kan regenen, want ook hier verandert het weer snel en onaangekondigd. De hete en meer natte maanden zijn van november tot april en op de Society Islands waar bijvoorbeeld Bora Bora toe behoort, regent het veel meer dan pakweg op de Markiezen- of de Australes-eilanden. Door klimaatveranderingen worden zelfs enkele lager gelegen atollen zoals de Tuamotu's bedreigd door een stijgend zeespiegelniveau en heeft het koraal ook te lijden onder een opwarmende aarde.

van Les Marquises

"Les femmes sont lascives au soleil redouté... aux Marquises", zong Brel in een van zijn laatste liedjes over de plek waar hij zijn hart verloor. Ook Jacques Brel kwam naar de Markiezen met zijn Caraïbische levensgezellin om hier te leven. In 2008 was het dertig jaar geleden dat Brel op zijn eiland Hiva Oa in de Markiezen stierf ten gevolge van longkanker. Hij kwam er aan met zijn jacht The Askoy II, hield er een openluchtcinema open, leerde vliegen en kocht zijn eigen vliegtuig genaamd Jojo. Eind 2008 opende op Hiva Oa een vliegclub die zijn naam draagt. De Belg was er meer bekend als piloot dan als zanger.

van Moongids

In de meeste gevallen wordt een trip naar Frans-Polynesië in het reisbureau geboekt en gaat de reiziger niet zelf op zoek naar dingen die hij wil zien of doen ter plekke. Jammer, want wie een goede reisgids zoals het Engelstalige Moon Handbook van Tahiti erbij neemt, zal heel wat meer pareltjes ontdekken dan wat standaard wordt aangeboden.

van No-no

De no-no is niet alleen een minuscule en erg vervelende zandvlieg die je in Frans-Polynesië aantreft (antimuggenspray doet zijn dienst) maar is soms ook een beetje de jammerlijke mentaliteit in de hotels en de toeristische sector. Vaak krijg je op vragen of aanvragen veel te veel een nee als antwoord, pijnlijk gezien de tarieven die men hier hanteert. Geef niet te snel op en sta op je strepen. De eilandmentaliteit is charmant maar in de hotels wordt dit soms een beetje te veel als excuus gebruikt.

van Ori Tahiti

Reizigers die blijven terugkeren naar Frans-Polynesië zeggen vaak dat ze betoverd worden en onverklaarbaar aangetrokken zijn tot deze plek. Misschien heeft het allemaal te maken met de erg opzwepende muziek en dans van deze eilanden. Stoere, getatoeëerde mannen die hun viriliteit manifesteren aan de hand van repetitieve drummuziek. En de o zo sierlijke en bevallige Tahitiaanse schonen met rapunzelhaar die wel lijken te zweven en onaardse heupbewegingen maken. De Ori Tahiti is een trage, provocerende en erg erotische dans. Ga voor het ultieme dansspektakel naar het Intercontinental Hotel op Tahiti. Het hotel ligt vlak bij de landingsbaan van de internationale luchthaven en is al bij al niet zo spectaculair maar hun 'Soirée Tahitienne' op vrijdag- en zaterdagavond is erg de moeite, zeker wanneer Les grands ballets de Tahiti hier optreedt.

van Parel en Pareo

Trek je naar Tahiti, hou dan wat ruimte vrij in je koffer voor de ontelbare souvenirs die je hier kunt kopen. Het meest bekende is zonder twijfel de zwarte parel van Tahiti. De commercialisering begon reeds in 1870 toen parelduikers op de Tuamotu-eilanden met als enig hulpmiddel een kleine duikbril, soms tot dertig meter diep doken om de parels op te vissen. Tegenwoordig is de zwarte parelbusiness de tweede grootste industrie van Frans-Polynesië en worden de parels gecultiveerd in parelboerderijen. Wie een parel wil kopen, spaart geld uit door enkel de parel zelf te kopen (in een gecertificeerde shop) en die, eenmaal thuis, in een juweel te laten zetten. De prijs hangt af van de grootte, de gaafheid en de dikte van het parelmoer op de parel. Andere souvenirs die minder centen kosten zijn de prachtige pareo's en juwelen zoals kettingen van zaden. Mooie souvenirs kan je kopen in de winkeltjes van het Radisson Hotel op Tahiti, gelegen aan een prachtig, zwart zandstrand.

van République des bananes

Vaak zal een Fransman refereren aan Tahiti als een exotische plek die Frankrijk enkel en alleen veel centen kost. Door de jaren heen kreeg deze Franse kolonie verschillende benamingen en veranderde nu en dan de politieke situatie. Momenteel heeft Frans-Polynesië zijn eigen parlement onder het statuut van pays d'outre-mer, of POM. Het hoofdeiland van Frans-Polynesië is Tahiti met als hoofdstad Papeete waar alle internationale vluchten aankomen. De andere bekende eilanden van Frans-Polynesië zijn Moorea op een half uurtje varen van Tahiti en Bora Bora dat deel uitmaakt van de Society Islands. In Frans-Polynesië betaal je met de CFP-frank of change franc Pacifique. Maar in de toekomst zou dit kunnen veranderen naar euro of zelfs dollar.

van Surf

De machtigste golf op aarde is hier op Tahiti te vinden. Het monster kreeg de naam Teahupoo mee en is op zijn grootst vanaf mei tot augustus. Tahiti wordt wel eens de geboorteplaats van de surfsport genoemd waar de lokale bevolking als geen ander de soms metershoge golven weet te bedwingen. Een van die surfgoden is Raimana Van Bastolaer die beschouwd wordt als een van de beste surfers op aarde. Vorig jaar waagde hij zich opnieuw op de golf met meer dan elf kilo cameramateriaal op zijn rug zodat hij samen met Red Bull een 360-gradenfilmpje kon maken van hoe Teahupoo er binnenin uitziet. Let op, Teahupoo is niet voor leken en kan erg gevaarlijk zijn door het rif dat bijna compleet komt bloot te liggen wanneer de golf zich terugtrekt. Rond Tahiti en op de andere eilanden zijn er talloze minder gevaarlijke surfspots die perfect zijn om het surfen onder de knie te krijgen.

van Tatau

Wie het niet voor tatoeages heeft, zal misschien zijn mening in Tahiti moeten herzien. Tatoeages of tatau in de lokale taal, dienen als tweede huid voor de Tahitianen, man of vrouw. Geen kleuren maar zwarte symbolische uitingen die iets meer vertellen over de afkomst, de familie of het eiland. De tatau stamt uit de 18de eeuw toen de ontdekkingsreizigers voor het eerst melding begonnen te maken van de tatoeages waarmee de inwoners van Tahiti hun lichamen versierden. Door missionarissen verboden, wist de kunst van het tatoeëren toch in het geheim te overleven. Elk jaar, rond november, vindt in Papeete het Festival Tatau plaats wanneer internationaal talent samenkomt met de jongste generatie Tahitiaanse tatoeëerders.

van Umara

Is een zoete aardappel die zowel in Polynesië als in de rest van de Pacific veel wordt gegeten. Het dieet van de Tahitianen bestaat hoofdzakelijk uit vis, vers fruit en groenten. Ia ota is rauwe vis die wordt gemarineerd en als het ware wordt gekookt met kokosmelk en limoensap. Uit eten is niet goedkoop en verwacht dezelfde prijzen als bij ons. In de grote hotels betaal je al snel een heel stuk meer, zeker in de chiquere restaurants. In een lokale eettent betaal je snel 15 euro voor een gerecht met een drankje. Alcoholische dranken zijn vrij te verkrijgen maar erg duur. Het goedkoopste ben je af met het lokale bier, Hinano, dat vrij goed te drinken is.

van Vanille

Neem wat vanille, monoï-olie, frangipane en hibiscus en misschien krijg je zo een hint hoe Tahiti ruikt. De monoï is een mengeling van kokosnootolie met extract van de tiarebloem. Het resultaat is een weldoende olie voor zowel huid als haar. De vanilleplant kwam Tahiti binnen via Manilla en werd in groten getale geëxporteerd tot rond de jaren 1930. Tegenwoordig is de productie van vanille door de opmars van synthetische stoffen erg verminderd.

van Walvissen

Op nummer één staan de honeymooners maar op nummer twee komen ongetwijfeld de diepzeeduikers die naar Frans-Polynesië afreizen voor het uitmuntende onderwaterleven. Riffen vol met kleurige visjes en koraal, lagunes waar pijlstaartroggen en andere middelgrote vissen rondzwemmen, en de toegang van de diepe oceaan in de lagune waar de grotere roofvissen bij de getijdenwissel naartoe komen om te jagen. Van augustus tot november zijn hier de grote bultrugwalvissen te spotten maar de getallen zijn de laatste jaren in vrije val door de jacht op deze dieren door de Japanners.

van Yachting

Heb je het nodige budget, kies dan voor een van de boten die rond de verschillende eilanden varen. Niet de grote cruiseschepen maar de kleinere exemplaren die je ofwel met of zonder schipper huurt. Zo ervaar je Frans-Polynesië op zijn best: vanaf het water. Wil je toch wat meer luxe en ruimte aan boord, dan zijn er alternatieve jachtboten zoals de Haumana op de Tuamotu-eilanden en de Ti'a Moana van Bora Bora Cruises die rond Bora Bora vaart. Een iets groter zeilschip is de Star Clipper dat sinds kort ook in deze contreien rondvaart.

van Zories

Of ook wel flipflops genoemd. Niet elk eiland of strand heeft poederzacht zand en daarom breng je best je surfschoenen of flipflops mee om pijnlijke voeten te voorkomen. De zon schijnt hier hard en meedogenloos, dus pak een zonnecrème met hoge beschermingsfactor plus een hoed mee en draag een T-shirt bij het snorkelen. Onmisbaar is een goede antimuggencrème want zowel overdag als 's avonds word je vaak gebeten. Wie voor de bungalows op het water kiest, heeft van muggen gelukkig geen last. n

Praktisch

Toeroperator

Wij reisden naar Frans-Polynesië met de Belgische reisagent D&D Reizen die interessante pakketten voor deze regio kan samenstellen. Vaak komt het in Frans-Polynesië goedkoper uit om de grotere hotels via een reisbureau te boeken dan rechtstreeks. Meer info: 09/269.90.61, www.ddreizen.be.

Heen & Weer

In Tahiti zelf is het interessant om bij de binnenlandse luchtvaartmaatschappij Air Tahiti een airpass te kopen die verschillende eilanden combineert. Let op het maximumgewicht dat aan boord mee mag.

Hotels

• Een week Club Med kost ongeveer 1.500 euro per persoon, alles inbegrepen, zonder vlucht, www.clubmed.be.

• Een nacht in het Four Seasons Resort Bora Bora kan vanaf ongeveer 530 euro voor een dubbele kamer met ontbijt. Check bij het reisbureau voor promoties of pakketprijzenn. Meer info op www.fourseasons.com/borabora.

• De lagune van Rangiroa verkennen met de jachtboot Haumana: vanaf 1.790 euro per persoon, alles inbegrepen. Meer info op

www.tahiti-haumana-cruises.com.

• Tekura Travel is gespecialiseerd in bed & breakfasts en pensions. Meer info op

www.tahiti-tekuratravel.com.

Reisinformatie

• Duiken: mee met de duikboot in Bora Bora vanaf 150 euro, www.boraborasubmarine.com.

• Lectuur: de Moon Tahiti-gids is te koop in de reis boekhandel of via Amazon.com (Avalon Travel Publishing, ISBN 978-15-669-1804-6).

• Surfen: bekijk de Teahupoogolf op www.redbullsurfing.com/videos/immersive.

Helderblauw

De lagune van Rangiroa, de tweede grootste lagune ter wereld.

Opzwepend

Niet te missen: een

Polynesisch dansspektakel. Sierlijke Tahitiaanse schonen met rapunzelhaar lijken wel te zweven. Stoere, getatoeëerde mannen tonen hun viriliteit aan de hand van repetitieve drummuziek.

In het water Links: een picknick in de lagune van Rangiroa. Rechts: het Four Seasons in Bora Bora.

Bora Bora De kust van Bora Bora met zicht op de immer groene vulkaan.

Frans-Polynesië wordt overstelpt met honeymooners. De nieuwste rage is ter plekke trouwen in kapelletjes met zicht op de lagune

Op de onbekende eilanden vind je het niet-toeristische eilandleven waar elke toerist van droomt. Toerisme is er beperkt en de lagunes zijn even blauw als op Bora Bora

Het bekendste souvenir is de zwarte parel van Tahiti. Parelboerderijen vormen de tweede grootste industrie van Frans-Polynesië

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234