Woensdag 10/08/2022

Het gefragmenteerde geluk van man en vrouw

Gelukkig Zijn brengt andersoortige comedy op TV 1

De nieuwe TV 1-comedy Gelukkig Zijn begint nogal voorspelbaar op de tonen van de onsterfelijke plaat van Ann Christy, zij het dan in de hedendaagse versie van Mama's Jasje. Maar veel minder voorspelbaar is de vorm van deze lichtvoetige komische reeks, die volledig geconcipieerd is rond Kurt Defrancq en Veerle Eyckermans als een samenwonend koppel dat ons confronteert met allerlei grappige toestanden uit ons dagelijks bestaan.

Gelukkig Zijn is een productie van IDtv (het productiehuis van Zaki) in opdracht van TV 1. Het is gebaseerd op het Canadese Un Gars, Une Fille, dat onlangs geselecteerd werd voor de Gouden Roos van Montreux. Deze reeks is in het voorjaar op de sporen gezet door productiemanager Wim Vanseveren, die zoals bekend op 1 september Erik Strieleman opvolgt als TV 1-netmanager. Hij heeft voor zijn zender al een nieuwe slogan bedacht: 'TV 1, het vertrouwde huis van vernieuwing'. Deze nieuwe comedyreeks mag daar volgens hem een illustratie van zijn.

Met Gelukkig Zijn zet TV 1 de zaterdagavondtraditie van het milde humoristische programma voort. Maar qua vorm is de comedy dan weer vernieuwend. "Ik durf zelfs te stellen dat dit soort komedie in Vlaanderen nog niet eerder te zien was", aldus Vanseveren. "Al is TV 1 geen experimentele zender, toch willen we oog hebben voor permanente vernieuwing."

Gelukkig Zijn is dan ook geen sitcom als FC De Kampioenen met telkens een afgerond verhaal. Het gaat daarentegen om fictie die gefragmenteerd is. In elke aflevering zitten drie uiteenlopende items en elk item bestaat op zijn beurt uit zeven, acht korte sketches. Zo krijg je in de eerste aflevering de lotgevallen van Luc en Hilde in het grootwarenhuis, in hun buitenverblijf en in de bioscoop te zien.

We krijgen ook vrijwel uitsluitend deze twee mensen te zien. De meeste gastacteurs komen niet eens in beeld. Je hoort ze dus alleen praten met de hoofdrolspelers. Deze nieuwe reeks moet het hebben van de herkenbaarheid van alledaagse, grappige toestanden in het beleven van een man-vrouwrelatie. Die worden echter niet op een karikaturale manier maar met een zo groot mogelijke naturel in beeld gebracht.

"Ik kom in Gelukkig Zijn mezelf wel eens tegen", zegt actrice Veerle Eyckermans. Maar dat gevoel zal iedereen wel hebben bij het bekijken van deze reeks. Wel wordt het even wennen aan het nieuwe format. Ook voor de acteurs is het niet zo eenvoudig om spelen. Veerle Eyckermans vergelijkt het met een wedstrijd hordenlopen waarbij je voor de eerste horde geen aanloop hebt. Je hebt met andere woorden geen tijd om warm te lopen.

Veerle Eyckermans speelt een spontane en impulsieve vrouw die gewoon zegt wat ze denkt. Kurt Defrancq zet een dertiger neer die al heel wat heeft meegemaakt in zijn leven. Hij is dolverliefd op Hilde, maar sluit af en toe zijn ogen en oren. Ze wonen al acht jaar samen, maar zijn niet getrouwd. Kibbelen doen ze wel, maar tot slaande ruzies komt het niet. Doorgedreven relatieproblemen krijg je dan ook niet te zien, wel een relativerende en luchtige kijk op situaties waarin ieder van ons wel eens terechtkomt.

Wellicht daarom is Gelukkig Zijn ook geen billenkletser geworden. De verhalen hebben niet noodzakelijk een begin, een midden en een slot. Ze groeien dan ook niet altijd naar een pointe, zoals bij een 'traditionele' komedie of een quickie, waarna dan een lachsalvo volgt. Bij Gelukkig Zijn wordt veel eerder gegniffeld. Het oorspronkelijke Canadese project dat daar op de publieke zender wordt uitgezonden, haalt op zaterdag om 19 uur 50 procent marktaandeel. "Onze ambities zijn niet zo groot, maar we hebben er een goed oog in dat het gaandeweg zijn publiek zal vinden", aldus Wim Vanseveren. Ook de acteurs voelen er zich goed bij. "Als de mensen mij vragen waarmee ik bezig ben, dan antwoord ik: met gelukkig zijn. En dit maken is zeker een onderdeel van gelukkig zijn." (LB)

Gelukkig zijn Zaterdag TV 1 20.50

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234