Dinsdag 09/08/2022

Het ideale culturele tv-programma

Voetzoeker is wat een cultureel magazine voor een breed publiek moet zijn: to the point, amusant en leerzaam

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het Canvas-magazine Voetzoeker is, al die prachtige, diepgravende documentaires die in het pre-VTM-tijdperk nog wel mochten niet te na gesproken, misschien wel het beste culturele tv-programma dat ik ooit op de openbare omroep heb gezien. Het is niet te zwaar en ook niet te licht, het is niet te snel en ook niet te traag, het is niet te leuk en ook niet te serieus, het is niet te kort en ook niet te lang. Het is, kortom, precies wat een cultureel magazine voor een breed publiek moet zijn: to the point, amusant en leerzaam, als dat woord ondertussen geen al te misprijzende bijklank heeft gekregen.

Wie de uitzending van afgelopen donderdag niet heeft gezien (starring: Marc Reynebeau, die erin lukte om in twee korte zinnen drie niet vanzelfsprekende boeken interessant te doen lijken, Brigitte Raskin - die mijn plannen om haar Koekoeksjong dit weekend naar De Slegte te dragen, wist te verijdelen, de Dalai Lama, die een grote fan van Kuifje bleek te zijn, de eminente Jan Temmerman, die me weer zin deed krijgen in Fellini, de bijzonder coole Erik Van Looy - een film van een BMW-hater, die moet wel deugen), hoeft daar niet meteen om te treuren. Als de sport dit weekend geen voorrang krijgt, zorgt de openbare omroep op zondag voor een herhaling. En met nog wat meer geluk komt er volgende week alweer een nieuwe aflevering.

Maar daar is dus wel wat geluk voor nodig. Of Voetzoeker nog lang zal bestaan, is immers bang afwachten.Voetzoeker is en blijft natuurlijk een cultureel programma. Als de zo verschillende culturele programma's die de openbare omroep ooit heeft uitgezonden een ding met elkaar gemeen hebben, dan wel dat ze telkens een kort leven beschoren waren. Voor zover ik mij kan herinneren is er zelfs - het onvolprezen Coda niet te na gesproken - niet één dat de kaap van de twee seizoenen heeft genomen.

Waaraan dat ligt? Aan de "slechte" kijkcijfers, natuurlijk. Voetzoeker, als u het mij vraagt de meest verdienstelijke poging om cultuur op een niet al te goedkope wijze op de buis te brengen tot nu toe, lokte afgelopen donderdag circa 73.500 kijkers, een succesje, want de week daarvoor waren het er maar 49.000.

Uit die naar openbare-omroepnormen beschamende cijfers kun je twee conclusies trekken. Dat het programma zo snel mogelijk van het scherm moet, is de eerste, meest traditionele. Een tweede conclusie - en wordt het na al die jaren van vroegtijdig afgevoerde 'mislukkingen' niet stilaan tijd dat de VRT tot dat inzicht komt - zou kunnen zijn dat je met culturele informatie, en dan heb ik het over cultuur in de enge zin van het woord (Helmut Lotti telt even niet mee), per definitie geen grote massa bereikt - al blijven zeventigduizend mensen natuurlijk wel vijf tot de nok gevulde sportpaleizen.

Kranten als De Standaard, De Morgen en binnenkort ook de Financieel Economische Tijd brengen dagelijks een pak meer culturele informatie dan een aflevering van Voetzoeker ooit kan bevatten. Genoemde kranten moeten het zonder overheidsdotatie stellen, het zijn met andere woorden commerciële producten. Commerciële producten die meer begaan zijn met volksverheffing dan een overheidsbedrijf? Het beste bewijs dat de vrije markt het beste aller economische systemen is? Rik Daems een grote politicus en kunstenaar? De bal ligt in het kamp van de openbare omroep.

Voetzoeker, Canvas donderdag 22.45

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234