Zaterdag 22/01/2022

Het IOC maakt er een olympisch zootje van

Over vier dagen beginnen de Spelen en nog steeds is niet 100 procent duidelijk welke Russen al dan niet mogen meedoen. Integendeel, het IOC maakt de chaos enkel groter. Terwijl het nu over de grootsheid van Phelps of Bolt zou moeten gaan. Beschamend.

In de perszaal in Rio spreekt een Aziatische dame me aarzelend aan. Of ik toevallig geen Russische journaliste ben, want daar is ze dringend naar op zoek. Ze vraagt zich af hoe Rusland zijn 'straf' ervaart. We moeten haar ontgoochelen. Een uurtje later trekt een Russische tv-reporter me aan de mouw. Of ik mijn mening niet wil geven over de straf die het IOC aan Rusland heeft opgelegd? We weigeren beleefd. Je weet maar nooit dat de antwoorden uit hun context worden gerukt. De Russen bewezen tenslotte dat ze meesters zijn in manipulatie. Vier jaar lang bedrogen ze de kluit met hun staatsgeorganiseerde doping.

De vragen zijn tekenend. In het 'Media Center' gaat het voorlopig over één thema: doping, doping en nog eens doping. Met 'dank' aan het IOC, dat - even het geheugen opfrissen - vorige zondag besliste om géén Russische atleten toe te laten in Rio. Of het moest zijn dat de 28 internationale sportfederaties meenden dat ze wél welkom waren.

Een handvol sportfederaties, zoals de judo- en tennisbond, moest er geen twee seconden over nadenken en overhandigde alle Russen meteen hun olympische ticket omdat ze aan de internationale normen voldeden. Een ander deel hanteerde net als de Internationale Atletiekfederatie de grove borstel en schorste alle Russen, zoals in het gewichtheffen. Een hoop andere federaties is nog steeds onbeslist.

Chaos troef

Niet dat het er veel toe doet, want dit weekend maakte het IOC de verwarring nog wat groter. Het stelde een driekoppig panel samen - onder hen nota bene de zoon van de corrupte ex-voorzitter Juan Antonio Samaranch - dat de beslissing van die federaties nog kan 'overrulen'.

Stel: de zwemfederatie weigert om Morozov toe te laten omdat hij in het McLaren-rapport over de Russische dopingpraktijken werd genoemd. Het IOC kan die weigering in theorie ongedaan maken. Of een Russische sporter over vier dagen al dan niet aan de Spelen mag deelnemen, ligt dus finaal in de handen van het IOC en van voorzitter Thomas Bach.

Dat Bach vrij close is met president Poetin, is een publiek geheim. Toen Poetin en twee van zijn ministers deze week de onthullende rapporten van het Wereldantidopingagentschap (WADA) minimaliseerden, zweeg Bach in alle talen. Gisteren, bij zijn eerste persoptreden in Rio, kreeg de IOC-voorzitter de uitdrukkelijke vraag om een reactie. "Ik kan niet op álles commentaar geven. Iedereen heeft het recht op zijn eigen mening en het IOC is ook niet bij machte om staatshoofden of ministers te sanctioneren. Sinds de publicatie van het McLaren-rapport heb ik ook geen enkele Russische official meer gesproken."

Er zat nog een 'filter' tussen de sportfederaties en dat fameuze IOC-panel: het Internationale Sporttribunaal (TAS), dat de afzonderlijke dossiers van de atleten moest nakijken. Het TAS moest dan zijn advies aan het IOC overmaken, dat - u raadt het - daarmee mag doen wat het wil. Het TAS mocht zo de schijn van onpartijdigheid ophouden. Het IOC had dit probleem een week geleden nochtans al efficiënt kunnen oplossen door Rusland in zijn geheel (proberen) uit te sluiten maar had daar het lef - of de wil - niet voor. "Omdat een atleet niet individueel gestraft mag worden voor de wandaden van zijn overheid", herhaalde Bach.

Het gevolg? Chaos troef in Rio. Atleten worden in zeven haasten overgevlogen - de Belgische gewichtheffer Tom Goegebuer, om er maar eentje te noemen - om de plek van een geschorste atleet in te vullen. Andere atleten, die al hun intrek in het olympische dorp namen, weten vier dagen voor aanvang van de Spelen nog altijd niet waar ze aan toe zijn. En dat allemaal omdat het IOC zich niet krachtdadig opstelde.

Toch voelt Bach zich niet aangesproken: "Het is niet de schuld van het IOC dat het McLaren-rapport zo laat werd gepubliceerd, dat het WADA jaren geleden niets deed met de informatie van klokkenluiders en dat mensen in het antidopinglabo met stalen knoeiden. Het is niet onze fout dat er kort voor de Spelen nog onduidelijkheid is."

Een kwestie van inschatting.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234