Zaterdag 28/05/2022

'Het IOC zal geen vrede brengen'

IOC-voorzitter Jacques Rogge zet nog eens voet op Belgische bodem

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

"Vliegtuig in, vliegtuig uit, vergadering in, vergadering uit", zo omschrijft Jacques Rogge, sinds juli IOC-voorzitter, de eerste maanden van zijn voorzitterschap van het Internationaal OLympisch Comité (IOC). Tussen Lausanne en een afspraak vandaag in Slovenië was hij gisteren blij nog eens voet op Belgische bodem te zetten, voor de verkiezing van sportvrouw en sportman van het jaar. Om meteen de loftrompet over laureate Kim Clijsters af te steken. "Die prestatie van de Belgische tennisters, daar hebben ze mij op de rondreizen vaak over aangesproken."

Maar wat hij zelf een pelgrimstocht noemt, beschouwt hij nu bijna als afgelopen. Hij bezocht de meeste olympische federaties, sprak met de belangrijkste nationale olympische comités, zat aan tafel met de tien hoofdsponsors van het IOC, ontmoette de mediapartners en mocht aankloppen bij wereldleiders als George Bush jr. Met hen besprak hij ook de organisatie van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City (8-24 februari 2001), het eerste grote evenement onder zijn voorzitterschap, dat zelfs even niet door dreigde te gaan door de aanslag op de WTC-torens in 11 september.

"We hebben ons daarna de vraag gesteld of Salt Lake City wel zou kunnen plaatsvinden", zegt Rogge. "Maar na een uitvoerige studie en gesprekken met experts en de Amerikaanser overheid is besloten dat er weinig reden is voor een afgelasting. Sinds de aanslag in München 1872 is veiligheid overigens altijd al een topprioriteit voor het IOC geweest." Ook de economische recessie na 11 september zal volgens Rogge niet te veel invloed hebben op de financiële draagkracht van het IOC. "Onze sponsorcontracten liggen vast tot 2008. Maar ik vrees wel dat het voor de meeste sportfederaties na 11 september wel veel moeilijker zal zijn om sponsors te vinden. De Fifa bijvoorbeeld lijkt er meer onder te lijden."

In de olympische beweging is het de traditie dat de voorzitter bij het begin van de Olympische Spelen een oproep tot vrede doet, het zal voor Salt Lake City nog een gevoelig onderwerp zijn. "De VS zijn niet bereid om over te gaan tot een tijdelijke wapenstilstand", zucht Rogge. "Maar men mag van het IOC niet verwachten dat het vrede zal brengen, als godsdiensten of regeringen het niet kunnen. Het IOC kan niet meer dan een symbolische bijdrage leveren."

Salt Lake City zal ook voor de Olympische beweging zelf een symbolische waarde hebben. Want bij de toewijzing van de gaststad bleek het IOC in verschillende geledingen gecorrumpeerd, waarbij de vinger ook wees naar Juan Samaranch. De nood aan een zuiveringsproces speelde zeker ook in de kaart van 'Mister Proper' Rogge bij zijn verkiezing tot IOC-voorzitter. Na de Spelen van Salt Lake City zal een externe audit bij het IOC plaatsvinden, zo gaf hij te verstaan. Andere topprioriteiten van zijn beleid: het kleinschaliger maken van de Spelen, de kosten drukken en investeren in onderzoek naar de evoluties in doping.

In dat verband kondigde Rogge ook aan dat Dick Pound, voorheen marketingdirecteur van het IOC, zich exclusief zal bezighouden met het leiden van het Internationaal Dopingagentschap. De Noor Gerhard Heiberg volgt hem in zijn marketingfunctie op. Pound was concurrent van Rogge voor het voorzitterschap en viel hem nadien ook openlijk aan in een brief. De relatie tussen beiden verzuurde verder toen uitkwam dat Pound als enige van de IOC-leden jaarlijks 200.000 dollar van het IOC gefactureerd kreeg, een regeling met Juan Antonio Samaranch. "Het uitvoerend Comité heeft geoordeeld dat dat binnen de regels en bevoegdheden van Samaranch kon, maar ik heb nu de regels veranderd", zo stelde Rogge duidelijk.

Noor Gerhard Heiberg volgt Dick Pound op als marketingdirecteur IOC

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234