Woensdag 28/09/2022

'Het is niet onze bedoeling om er 'witte' scholen van te maken'

School-in-Zicht spoort ouders aan te kiezen voor concentratiescholen in de buurt

Terwijl Antwerpen-Noord en Borgerhout steeds meer autochtone en middenklassegezinnen aantrekken, blijven de scholen vaak volledig bevolkt door allochtone kinderen. Om die vicieuze cirkel te doorbreken brengt School-in-Zicht ouders samen die hun kroost in groep naar een buurtschool sturen.

Door Kim Herbots

ANTWERPEN l Maar liefst 23 van de 24 basisscholen in Antwerpen-Noord en Borgerhout vallen onder de noemer 'concentratieschool'. 'Wij willen er opnieuw buurtscholen van maken', vertelt Michel Albertijn van School-in-Zicht. 'Daarvoor rekenen we op de macht van de grote getallen: veel ouders verzamelen die hun kinderen in groep inschrijven.'

Voor Lander (2 jaar en 10 maanden) is het de allereerste eerste schooldag. Hij zit in de apenklas bij juf Mieke. Zonder tranen en samen met Josefien en Tibe. De negen andere kinderen hebben iets exotischere namen. Lander zit niet in de gerenommeerde basisschool aan de andere kant van de stad, waar zijn mama hem al van voor zijn geboorte naartoe wilde sturen. Maar wel in De Vuurtoren, een school om de hoek.

"Ik woon hier al mijn hele leven", vertelt Mireille Traets. "Ik heb de scholen hier in de buurt zien achteruitgaan. Voor mij was het een uitgemaakte zaak dat Lander naar mijn oude school zou gaan." Dat plan veranderde toen er in de crèche een foldertje van School-in-Zicht lag. "Mijn man drong erop aan om eens te gaan kijken", zegt ze. Dat deden ze. En het werd De Vuurtoren. Doorslaggevend was dat Lander niet het enige Vlaamse kindje zou zijn.

Voor Suzi, het dochtertje van Leen De Schutter, geldt een soortgelijk verhaal. "Wij zijn hier een tiental jaren geleden komen wonen", vertelt De Schutter. "We wilden graag een leuke school, maar geen concentratieschool. Daarmee bedoel ik evengoed de scholen waar alleen maar kinderen van hoogopgeleide ouders zitten die 's ochtends allemaal met een bakfiets of Kangoo afgezet worden. Ach, als je alleen maar Nederlands wilt horen, moet je hier niet komen wonen. Dan moet je geen boodschappen doen in Marokkaanse winkels en niet van die lekkere olijven eten." Alleen bleef de vraag: waar vind je een school met die juiste, sociale mix? Een advertentie van School-in-Zicht in het lokale krantje bracht de oplossing.

"Ik ben eens tussen kwart voor acht en kwart voor negen 's ochtends aan een uitvalsweg gaan staan", vertelt Michel Albertijn van School-in-Zicht. "Ik zag 93 kinderen vertrekken om elders naar school te gaan. Toen mijn oudste een paar jaar geleden voor het eerst naar school ging, kozen we ook voor een school elders. Ik woon en werk in Borgerhout, maar ik stond elke dag bijna twee uur in de file om mijn kind naar school te brengen en weer op te pikken. Na een jaar hebben we dat opgegeven en nu gaan ze wel naar school in de buurt."

Maar wel naar die ene school die geen concentratieschool is. "Allleen willen ouders die stap niet zetten. Daarvoor vinden ze het te belangrijk dat hun kind naar een goede school gaat. Alles zelf organiseren om in groep in te schrijven is ook niet vanzelfsprekend. Ouders stellen andere prioriteiten en voor je het weet, ligt het groepje uiteen. Daarom mikken wij net op de grote getallen. We stellen ouders een aantal scholen voor en ze kiezen volledig zelf. Maar doordat ze met zoveel zijn, zijn er altijd wel andere ouders die dezelfde keuze maken. Zo is hun kind niet alleen. Dit jaar hebben we 51 kinderen verspreid over vijf scholen kunnen inschrijven."

Die inschrijvingen kwamen er na een speciaal georganiseerde rondleiding. "De bedoeling is om het ouders zo makkelijk mogelijk te maken", zegt Albertijn. Wij wandelen met hen van school naar school, en elke school krijgt anderhalf uur de tijd om zich te presenteren." De rondleidingen werden een openbaring. "Het is niet zo dat de directies op ons aan het wachten waren", zegt De Schutter. "Ik heb stuk voor stuk trotse schoolhoofden in sterke scholen gezien. Leuke en betere scholen dan ik verwacht had. Als ik aan vrienden die in de rand wonen, over Suzi's school vertel, valt hun mond open. Hun kinderen zitten vaak nog op scholen waar ze allemaal met hetzelfde knutselwerkje naar huis komen. Hier wordt op alle mogelijke manieren gedifferentieerd. Achteraf vertelde iemand mij dat didactische nieuwigheden vaak eerst in deze scholen ingevoerd worden. Eigenlijk kwam elke school die we gezien hebben in aanmerking. Het was selecteren op detail."

Voor Suzi werd het De Evenaar. Net als voor 23 andere kinderen die via School-in-Zicht ingeschreven werden. "We hebben scholen duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is dat het 'witte' scholen zouden worden", zegt Albertijn. "In De Evenaar is dit jaar zo'n 40 procent van de kindjes in de eerste kleuterklas autochtoon. De rest heeft andere roots. Dat is de mix die we willen. Voor leerkrachten komt dat vaak als een verrassing. Zij wonen hier niet en ze zijn ervan overtuigd dat hun school, met 100 procent allochtone kinderen, al een afspiegeling is van de buurt. Toen ik ze vertelde dat hier best wel veel middenklassegezinnen wonen - want het gaat hier eigenlijk over middenklasse- en niet zozeer blanke gezinnen -, waren ze verwonderd."

Albertijn ziet de toekomst rooskleurig in. Eind deze maand begint de nieuwe campagne. "Deze eerste groep bestaat uit pioniers. Nu we hen overtuigd hebben, gaat de bal aan het rollen. Als dit een paar jaar aanhoudt, zal de schoolpopulatie er helemaal anders gaan uitzien dan vandaag."

www.schoolinzicht.be.

Michel Albertijn (School-in-Zicht):

Leraars die elders wonen, zijn er vaak ten onrechte van overtuigd dat hun school, met 100 procent allochtone kinderen, al een afspiegeling is van deze buurt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234