Maandag 03/10/2022

Vijf vragenNico van der Lely

‘Het lijkt wel alsof je enkel nog iets kan vieren als er gedronken wordt’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De Nederlandse kinderarts Nico van der Lely richt aan de Universiteit Antwerpen een leerstoel in om verder onderzoek te doen naar jongeren en alcohol. Hij moet kijken hoe hij zijn succesvolle aanpak in Nederland naar hier kan overzetten.

Larissa Celis

De alcoholpoliklinieken die u oprichtte in Nederland zijn erg succesvol. Hoe komt dat?

“Het heeft ermee te maken dat de dokter zich ermee gaat bemoeien. Vroeger voerden vooral ambtenaren met de beste wil van de wereld de programma’s van de overheid uit om mensen te sensibiliseren. Maar het is anders wanneer een dokter vlakaf tegen een kind zegt: dit is niet gezond voor je. Je wordt er dom van. Je moet mensen een spiegel voorhouden en zo hun attitudes ombuigen.”

Wat zal die leerstoel precies doen?

“Die leerstoel steunt op drie pijlers. Ten eerste heb je de wetenschap: We moeten een datamanagementsysteem in het leven roepen om de info van kinderen die in het ziekenhuis belanden bij te houden. Zo heb je een stok om de hond te slaan, een wetenschappelijke basis waarmee je gericht aan preventie kunt doen. We kunnen dan ook de economische schade van die opnames bepalen. Dan is het aan de beleidsmakers om er iets aan te doen.”

“Ten tweede is er de maatschappelijke pijler. Ik hoop dat ik collega’s in België kan opleiden, want ze moeten het uiteraard zelf doen met een systeem dat specifiek in België werkt. De derde pijler is puur medisch: Wat doe je als je een kind met alcoholvergiftiging voor je krijgt? De medische procedure hebben we panklaar en willen we eerst in Antwerpen en dan in de rest van Vlaanderen uitrollen.”

Dr. Nico van der Lely Beeld RV
Dr. Nico van der LelyBeeld RV

Doet de Belgische politiek te weinig aan het problematisch alcoholgebruik?

“Politici erkennen niet voldoende dat het problematische alcoholgebruik ook te wijten is aan het businessmodel dat erachter zit. Als je op jonge leeftijd start met drinken, heb je meer kans op overmatig gebruik later in je leven. De reclame komt bovendien naar hen toe: 80 procent van de alcoholadvertenties vind je op sociale media. Ook bekende figuren als James Bond en Andy Murray zitten in het systeem door dik betaald te worden voor een foto met een alcoholische drank. Het is een marktstrategie om kinderen jong alcohol te laten drinken.”

Waarom is alcoholgebruik zo aanvaard in onze samenleving?

“Onze attitude tegenover alcohol is hier van belang. Er is niets mis met alcohol consumeren, zolang je er maar normaal mee omgaat. Alcohol is al 10.000 jaar oud, maar de laatste paar decennia lijkt het alsof je enkel kan vieren als er alcohol bij is. Bovendien ligt het probleem primair bij de ouders. In onze westerse maatschappij denken we maar al te vaak dat kinderen van 16 volwassen zijn. Ik kan u zeggen van niet. Onze miljarden hersencellen werken pas als ze in verbinding staan met elkaar. Dat verbinden is pas compleet rond je 23. Als je met verdovende middelen of alcohol voor die leeftijd met dat proces knoeit, loop je hersenschade op. En hoe vroeger je drinkt, hoe groter de schade. Dat beseffen ouders en beleidsmakers vaak niet.”

Wanneer kan u zeggen dat uw taak volbracht is?

“In Nederland heb ik bijna 20 jaar gewerkt om het drinkgedrag te veranderen. In België zal dit waarschijnlijk sneller gaan. Als ik binnen 6 jaar een kanteling heb bewerkstelligd in de attitudes tegenover alcohol en jeugd, dan hebben we veel bereikt. Dan ben ik blij.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234