Woensdag 06/07/2022

Het nieuwe tv-seizoen in zeven trends

De Vlaamse mediajournalisten spurten dezer dagen van persconferentie naar persconferentie. Nu de heruitzendingen van de heruitzendingen bijna achter de rug zijn, staan de omroepen te popelen om hun najaarsprogrammatie bekend te maken. Uit het immense aanbod ontwaarde De Morgen zeven trends.

Door Brecht Decaestecker

1. The show must go on

"We love to entertain you". Ricus Jansegers, gedelegeerd bestuurder van SBS Belgium, zei het wel tien keer op de presentatie van het nieuwe tv-seizoen dinsdagavond, waarop hij meer dan zeshonderd vrienden van zijn zenders had uitgenodigd. Wereldwijd wordt televisie steeds meer entertainment in de oorspronkelijke betekenis van het woord. Die trend komt overgewaaid uit de VS. Daar is dé show van het jaar, jawel, Wedden dat?. Jos Brink zaliger zal het niet meer meemaken, maar wedden dat het programma vroeg of laat ook bij ons opnieuw op de buis komt? Zeker als u weet dat het format eigendom is van Endemol, het productiehuis dat opgericht én dit jaar teruggekocht werd door John de Mol. Of kijk naar Frankrijk, waar het Rad van fortuin de voorbije zomer een groot spektakel was met veel toeters en bellen, gepresenteerd door Christophe Dechavanne, zowat de plaatselijke Bart Peeters. Walter Capiau kan zich al beginnen warm te lopen.

Bij ons loopt het zo'n vaart nog niet, maar de grote gezinsshow is zonder twijfel terug. Dat Eén op zondagavond uitpakt met een show met Bart Peeters, ditmaal De bedenkers genaamd, daar schrikt niemand van op. Maar op vrijdagavond komt daar ook De provincieshow bij, gepresenteerd door radiorevelatie Peter Van de Veire. In november volgt een tweede seizoen van Steracteur sterartiest.

Zelfde scenario bij de commerciële vrienden van VTM, die zwaar inzet op een tweede reeks van Sterren op het ijs. Deze keer doen alleen nog Vlaamse BV's mee. De apotheose valt midden in de feestdagen. Show nummer twee wordt Ranking the Stars, een programma gepresenteerd door Sergio. Daarin worden vrouwelijke BV's gerangschikt volgens schoonheid, intelligentie en beroemdheid. De show werd in Nederland met presentator Paul de Leeuw een geweldig succes. Met het programma zit Sergio in dezelfde situatie als Mbark Boussoufa bij Anderlecht: hij moet bewijzen dat hij zijn transfer waard was.

Tegen het einde van het jaar zouden ook twee latenighttalkshows op de buis moeten zijn. In december keert De laatste show terug op Eén, opnieuw met Frieda Van Wyck. Bij VT4 wordt druk gewerkt aan een talkshow met Goedele Liekens, toch dé tv-transfer van de voorbije maanden. Met de finale van Miss België 2008 in de Lotto Arena in Antwerpen organiseert de jonge zender voor het eerst een grootschalige tv-show.

2. Reality-tv is dood. Hoewel

Het was de meest besproken krantenkop in medialand de voorbije maanden: Christian Van Thillo, gedelegeerd bestuurder van De Persgroep en dus big boss van de VMMa, die in de mediabijlage van De Morgen zei: "De tijd van reality-tv is stilaan voorbij." Hij kreeg gelijk, want de übervoorbeelden van het genre zijn voor het eerst in jaren nergens te bespeuren. Nu de jongens en meisjes van JIM hun tenten in het huis mogen opslaan, lijkt Big Brother definitief afgevoerd. Logisch ook, na de hilarische flop van vorig seizoen. Weet iemand nog wie er toen gewonnen heeft? Maar dit wordt ook - stop de persen! - het eerste tv-seizoen sinds mensenheugenis zonder De Pfaffs. Niet getreurd, helemaal verdwenen lijkt Jean-Marie nog niet, want hij wordt nog altijd gevolgd door de camera's van productiehuis Eyeworks. De nieuwe reeks zou echter pas ten vroegste in 2008 worden uitgezonden.

Maar net zo goed kun je beweren dat Christian Van Thillo er met zijn bewering compleet naast zat. Een blik op het programmaboekje van VT4 en Vijftv leert ons dat er nooit eerder zoveel reality-tv zal zijn geweest als de komende maanden. Nieuwe seizoenen zijn er van The Block (deze keer in Oostende), Undercover Lover, De jeugd van tegenwoordig, De hondenfluisteraar en Tante Kaat. Maar er komen ook nieuwe formats. Op VT4 helpt Cara Van der Auwera vier moeders aan een vent in Mama zoekt een lief. Op Vijftv leert Els Tibau mannen wat vrouwen van hen verwachten in What Women Want. Sophie Dewaele zoekt koppels die de mooiste dag van hun leven in het water zagen vallen in De trouwplanner. En Marlène de Wouters brengt kinderen Fit naar school door hen met een winkelkarretje door de supermarkt te laten crossen. De joker van de vrouwenzender wordt echter Outback Luke, het presenteerdebuut van Lien Van de Kelder, opgenomen in Australië. De actrice uit Thuis zal één Vlaamse of Nederlandse jongedame down-under koppelen aan wat ze naar eigen zeggen de mooiste man van het universum vindt.

Geen nieuwe realityseries bij VTM voorlopig, toch voor zover bekend. Wel komen er nieuwe reeksen van Supernanny, Beauty & de nerd en Allez allez Zimbabwe. Bij de VMMa wordt ook erg veel verwacht van Topmodel, waarin één Vlaams meisje een contract als supermodel kan winnen. Het wordt gepresenteerd door topmodel Ingrid Seynhaeve en is eigenlijk een kruising tussen reality en show.

Ook de VRT zet dit najaar groot op het genre in. De grote oversteek wordt gepresenteerd door Chris Dusauchoit. In dat nieuwe programma moeten een groep vrouwen en mannen een week van elkaar gescheiden leven. Het wordt verpakt als 'sociaal experiment', maar het blijft evenveel reality als pakweg Het leven zoals het is en Expeditie Robinson.

3. Over naar de studio

De studioprogramma's zijn terug van nooit weggeweest. Behalve de vele grote shows zijn een pak tv-studio's opnieuw volgeboekt voor producties met minder publiek, maar daarom niet met minder kijkers. De tiende verjaardag van Man bijt hond, met deze keer een tocht van Martin Heylen door China, wordt in september uitgebreid gevierd, maar daarna keert De slimste mens terug, opnieuw met Erik Van Looy en Rik Torfs, maar ook met een redacteur van deze krant tussen de kandidaten. Wat later op het jaar zit op zondag half België opnieuw voor de buis voor een nieuwe reeks van De pappenheimers.

De quiz waar zonder twijfel het meest naar uitgekeken wordt is Slimmer dan een kind van tien, gepresenteerd door Goedele Liekens op VT4. Daarin nemen vijf kinderen het op tegen evenveel volwassenen met vragen uit de lagere school. Eenvoudiger kan bijna niet, maar de twee minuten die we al te zien kregen, beloven veel goeds. VT4 richt zijn pijlen op nog een ander studioprogramma. In Ook getest op dieren onderzoeken Roos Van Acker en Hans Otten de zin en onzin van wetenschappelijk onderzoek. Opvallend is dat ze daarvoor als studiogasten niet de usual suspects gestrikt hebben, maar wel Gunter Lamoot, Jacques Vermeire en Bart De Pauw, namen die een mens niet meteen met VT4 associeert.

4. To BV or not to BV

Jean-Marie Pfaff mag dan wel een tijdje van het scherm verdwenen zijn, ze zijn nog met genoeg, de BV's die hun deur wagenwijd openzetten voor de camera's. Top of the bill wordt - uiteraard - Phaedra Hoste, voor wie VTM straks op zoek gaat naar een lief in Wie wordt de man van Phaedra?. Nochtans dacht iedereen dat Laura Lynn de opvolger van Wendy Van Wanten zou worden voor het succesformat van vorig seizoen. Dat betekent niet dat de fans van La Lynn moeten wanhopen dat ze nooit de kleur van de binnenkant van haar wasmachine te weten zullen komen, want in TV Familie zei ze ooit al gesproken te hebben over een docusoap, al werd dat nieuws meteen daarna ontkend door haar management en platenmaatschappij. Krijgt wel een eigen docusoap: Paul Ambach alias Boogie Boy, die voortaan net als Regi Pinxten voor JIM met een cameraploeg achtervolgd wordt. Wij kregen tien minuten te zien van Boogie Wonderland en daarin viel evenveel te beleven als tijdens de formatiegesprekken op Hertoginnedal.

Voor VT4 heeft Gene Bervoets zijn concept van Gentse Waterzooi volledig herdacht. Het resultaat is exact hetzelfde programma, maar dan deze keer met een BV naast hem. Sterren op het ijs, Ranking the Stars, De slimste Mens, De provincieshow en Steracteur sterartiest bewijzen dat programma's met bekende Vlamingen nog altijd hot zijn onder de tv-makers.

5. Niemand durft

Iedereen kijkt naar elkaar. Niemand kan zich in het huidige klimaat, nu digitale tv het einde van de reclamespot van dertig seconden inluidt, uitschuivers veroorloven. Nooit eerder lag de fear factor bij netmanagers zo hoog. En dus durft niemand, zo lijkt het wel. Ga maar eens na welke programma's Woestijnvis, toch het inventiefste productiehuis van het land, voor de VRT mag maken: Man bijt hond, De slimste mens, De laatste show en De pappenheimers. Kortom, de gevestigde waarden die altijd veel volk richting tv lokken. Een show met Bart Peeters die verdacht veel op Hoe?Zo! lijkt, getuigt ook niet van overdreven veel lef. De provincieshow moet zowat het gedurfdste concept bij de openbare omroep zijn. Verschillende programmamakers beweren dat, zeker bij de VRT, tijdens onderhandelingen de besparingen altijd naar boven komen.

Nu, bij de andere commerciële omroepen, die steeds grotere concurrenten van elkaar worden, is het niet veel beter. SBS pakt uit met onvoorstelbaar veel nieuwe programma's, maar het zijn stuk voor stuk shows die eerst in het buitenland bewezen hebben dat ze veel kijkers lokken. Dat is zo voor Slimmer dan een kind van tien, Ook getest op dieren en Outback Luke. De andere kleppers zijn de vaste waarden van de zender, zoals The Block, De jeugd van tegenwoordig en Undercover Lover, een spin-off van Temptation Island. Bij VTM kun je precies hetzelfde zeggen over Ranking the Stars, dat eerder al een hit was in Nederland en Sterren op het ijs of Wie wordt de man van Phaedra?, twee kijkcijferkanonnen van vorig jaar.

6. Vlaamse fictie is fictie

Die angst geldt nog meer voor Vlaamse fictie, die plots van de aardbol lijkt verdwenen. Behalve Aspe, straks terug op VTM, komt er zelfs niet één nieuwe serie van gevestigde waarden als Flikken of Witse. De clash om de Vlaamse fictie zal zich pas begin 2008 afspelen, als VT4 zich met Vermist voor het eerst op dat terrein waagt. De gelijknamige film, met Koen De Bouw, Kevin Janssens en Stan Van Samang, komt eind oktober in de bioscoop.

Ondertussen mag de digicorder geprogrammeerd worden voor de nieuwe seizoenen van Amerikaanse series. Kanaal Twee brengt de zesde reeks van 24. VT4 hoopt te scoren met seizoen drie van Lost en nieuwe afleveringen van C.S.I. en Battlestar Galactica. Bij SBS wordt voorts veel verwacht van de nieuwe series Bionic Woman, Pushing Daisies, NUMB3RS, Weeds en - aangekondigd als de nieuwe Sex & the City - Lipstick Jungle. Van Kanaal Twee weten we dat het Entourage heeft gekocht, een van de betere Amerikaanse series van de voorbije jaren, die vorig jaar te zien was op Ned 3 en vaak omschreven wordt als "Sex & the City voor mannen".

7. Wie ben ik?

Dat betekent niet dat de Vlaamse tv-zenders helemaal niets durven. Een pak nieuwe gezichten, zoals Lien Van de Kelder, worden dit najaar voor de leeuwen gegooid. Zeker bij de VRT willen ze talentvolle jongeren een kans geven. De oudste daarvan is de inmiddels 35-jarige Peter Van de Veire, die zijn carrière begon bij Ketnet, maar vervolgens bij Studio Brussel uitgroeide tot de populairste radiopresentator van Vlaanderen. Eén keer keerde hij nog terug naar televisie, maar het satirische Canvasprogramma Verdeel en heers zal hij vandaag zelf ook geen succes noemen. De provincieshow wordt zijn comeback door de grote poort. Van de Veire blijft ondertussen zijn volledige zelve tijdens het ochtendblok op Stubru. Ketnetwrapper Sofie Van Moll wordt de sidekick van Bart Peeters in De bedenkers. Ook nieuw voor het grote publiek is Ben Roelants, die gelanceerd werd met het programma Going Out op JIM en al een tijdje op Donna te horen was. Van VRT-bazen Mark Coenen en Wim Vanseveren mag hij straks met de preselecties van Junior Eurosong bewijzen wat hij waard is. Kobe Ilsen, reporter van Vlaanderen vakantieland, wordt achter de schermen klaargestoomd als presentator van een Vlaamse versie van Over mijn lijk, een confronterend programma van de Nederlandse zender BNN waarin ongeneeslijk zieke jongeren worden gevolgd.

Op VTM, waar het opvallend stil lijkt rond Rob Vanoudenhoven en Luk Alloo, worden voorlopig geen nieuwe namen gelanceerd. Dat gebeurt wel op zusterzender Kanaal Twee, waar Ingrid Seynhaeve, internationaal het meest gelauwerde model dat de Vlaamse klei ooit heeft voortgebracht, dankzij Topmodel een BV zal worden. De zender strikte ook Ann Lemmens, die net als Evi Hanssen destijds van TMF overkomt. Toch zal de 26-jarige blondine, die op MySpace bekent fan te zijn van National Geographic en History Channel, normaal pas begin 2008 haar eerste programma presenteren.

Oude rotten en nieuw talent

1. The show must go on

2. Reality-tv is dood. Hoewel

3. Over naar de studio

4. To BV or not to BV

5. Niemand durft

6. Vlaamse fictie is fictie

7. Wie ben ik?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234