Woensdag 06/07/2022

Het nieuwe Vlaams Parlement in de maak

Volgende week dinsdag wordt het Vlaams Parlement officieel geïnstalleerd. Wie er nu precies gaat zetelen, is nog niet bij alle partijen even duidelijk. Sommige volksvertegenwoordigers, verkozen op Vlaamse lijsten, blijven in het federale parlement of gaan Europees zetelen. Daarnaast kunnen de ministerportefeuilles nog voor doorschuifoperaties zorgen. Een vooruitblik op het Vlaams Parlement zoals het wellicht zal zijn.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

CD&V-N-VA

Iedereen die verkozen wordt, zal ook effectief zetelen in het Vlaams Parlement. Die belofte plaatste partijleider Yves Leterme tijdens de voorbije verkiezingscampagne tegenover de 'schijnkandidatuur' van Guy Verhofstadt (VLD). Ook vandaag heeft het Vlaams kartel nog altijd de bedoeling om die belofte gestand te doen. Dat wil echter niet zeggen dat alle verkozenen ook effectief gaan zetelen. Het spel van de ministerportefeuilles brengt een handvol opvolgers in poleposition voor het Vlaams Parlement. In Antwerpen circuleren de namen van Inge Vervotte en Bart De Wever en in mindere mate ook Cathy Berx en Luc Van den Brande als mogelijke ministers. Voor eerste opvolger Cathy Berx ziet het er sowieso goed uit. Tweede opvolger Dirk de Kort heeft ook nog zicht op een verblijf in het Vlaams Parlement. Derde opvolger Ward Kennes moet al op een klein mirakel hopen.

In Limburg hoopt eerste opvolger Sonja Claes op een ministerportefeuille voor Johan Sauwens, maar die kans is bijzonder klein. Hetzelfde geldt voor de eerste opvolgster in Vlaams Brabant, Sonja Becq. Zij gaat naar het Vlaams Parlement als Eric Van Rompuy minister wordt. Iets meer kans maakt Cindy Franssen, de eerste opvolger in Oost-Vlaanderen die Etienne Schouppe in de regering droomt. In West-Vlaanderen liggen de kaarten voor de opvolgers het best. Met Yves Leterme en wellicht ook Geert Bourgeois, misschien zelfs Luc Martens maken de opvolgers Stefaan De Clerck, Jan Loones en mogelijk zelfs derde opvolger Johan Verstreken kans op een Vlaams parlementszitje. Het doorschuiven van kamerleden Yves Leterme, Inge Vervotte, Geert Bourgeois, Hendrik Bogaert en de senatoren Stefaan De Clerck en Etienne Schouppe naar het Vlaams niveau zet op zijn beurt een stoelendans van opvolgers in gang in het federale parlement. In hun plaats komen respectievelijk Nathalie Muylle, Jef Van Den Bergh, Patrick De Groote, Katrien Haspeslagh in de Kamer en Jan Steverlynck en Wouter Beke in de Senaat.

Bij de VLD wordt er duchtig geschoven met mandaten. In Antwerpen kiest Dirk Sterckx sowieso voor Europa. Daarnaast zijn zowel Bart Somers als Dirk Van Mechelen 'ministerabel'. Dat maakt de weg vrij voor Marc van den Abeelen, Jul Van Aperen en misschien ook Hans Schoofs. In Limburg komt de plaats van Patrick Dewael vrij en komt Hugo Philtjens in het parlement. Ook niet geheel uitgesloten is dat Limburger Marino Keulen terugkeert als minister. In dat geval komt ook Gilbert Van Baelen in het Vlaams Parlement. In Oost-Vlaanderen komen de zitjes van Karel De Gucht en Guy Verhofstadt vrij. Opvolgers Marc Cordeel en Paul Wille zullen zetelen. Wille kan als gemeenschapssenator tegelijk fractieleider blijven van de VLD in de Senaat. In Vlaams-Brabant betekent een ministerportefeuille voor Patricia Ceysens dat Bob Verstraete naar het Vlaams Parlement kan. In West-Vlaanderen komt enkel de plaats van Vincent Van Quickenborne vrij. Jean-Marie Dedecker komt immers naar het Vlaams Parlement. Karlos Gallens mag dinsdag wellicht de eed afleggen in plaats van Van Quickenborne.

Vooral in Antwerpen ziet het er goed uit voor de SP.A-Spirit-opvolgers. Omdat Maya Detiège in de Kamer blijft en Kathleen Van Brempt staatssecretaris blijft of doorschuift naar de Vlaamse regering zijn de opvolgers Caroline Gennez en Robert Voorhamme zeker van hun zitje in het Vlaams Parlement. Verder is het niet geheel uitgesloten dat Els Van Weert toetreedt tot de regering. In dat geval zetelt ook derde opvolger Herman Lauwers in het Vlaams Parlement. Omdat de kamerleden Patrick Janssens, Anissa Temsamani en Els Van Weert voor het Vlaams Parlement kiezen, gaat hun zitje in de Kamer naar Koen T'Sijen, David Geerts en Inga Verhaert. In Limburg geeft Hilde Claes haar Vlaams mandaat door aan Herman Reynders, plaatsvervangend burgemeester in Hasselt. In Oost-Vlaanderen kan eerste opvolger Dany Vandenbossche in de plaats van Freya Van den Bossche naar het Vlaams Parlement. In Vlaams-Brabant liggen de kaarten goed voor eerste opvolger Flor Koninckx. Frank Vandenbroucke komt immers in de Vlaamse regering. Ook de naam van Bruno Tobback circuleert. Als hij in een regering stapt, ligt de weg vrij voor Jos Bex. In West-Vlaanderen is het zitje van Johan Vande Lanotte vrij. Ook Renaat Landuyt treedt wellicht toe tot een regering. Daardoor worden André Van Nieuwkerke zeker en Bart Carton mogelijk Vlaams parlementslid.

Vanuit Brussel duikelt derde opvolgster Elke Roex sowieso het Vlaams Parlement binnen. Lijsttrekker Bert Anciaux wordt wellicht Vlaams minister of blijft anders in de federale regering, eerste opvolger Fouad Ahidar zetelt in het Brussels Parlement en tweede opvolgster Els Witte laat de kelk aan zich voorbijgaan.

Ook bij het Vlaams Blok zorgt de dubbele kandidaatstelling voor een doorschuifoperatie. Niet alle Vlaams Blokkers zwichten immers voor de charmes van het Vlaams Parlement. In Antwerpen kiezen Anke Van dermeersch en Gerolf Annemans voor een verlengd federaal verblijf, waardoor opvolgers Jurgen Vertrepen en Jan Penris kunnen zetelen in het Vlaams Parlement. In Oost-Vlaanderen blijft Francis Van Den Eynde, federaal actief waardoor de weg vrij komt voor Johan Deckmyn. Ook in Vlaams Brabant kiest Filip De Man voor de Kamer. Daardoor komt opvolger Wim Van Dijck in het Vlaams Parlement. Dat voorzitter Frank Vanhecke naar Europa trekt, maakt in West-Vlaanderen de weg naar het Vlaams Parlement vrij voor Christian Verougstraete.

De kaarten voor Groen! zijn definitief geschud. Geen regeringsdeelname betekent geen opvolgers in het Vlaams Parlement. Federaal is Groen! niet meer vertegenwoordigd in het parlement, zodat er ook geen doorschuifoperaties zijn. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat Groen! zich alsnog bedenkt, stapt wellicht Vera Dua in de regering en mag Dirk Holemans alsnog naar het Vlaams Parlement.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234