Zondag 03/07/2022

Het ongemak van de keuze

In het Noord-Italiaanse Bergamo wordt zondag de eerste wedstrijd voor de Wereldbeker veldrijden gereden. Traditioneel brengen de Belgen een sterk team aan de start, al is niet alles bij het oude gebleven. Jaren stelde bondscoach Eric De Vlaeminck haast dezelfde namen op, maar nu wordt de aflossing van de wacht een feit. De jeugd beukt alsmaar krachtiger op de poort. De bondscoach kan niet anders dan tevreden zijn.

Keiem

Van onze medewerker

Ief Vertommen

Opvallend in de samenstelling van het vijftal: naast de vaste waarden Mario De Clercq en Erwin Vervecken vervolledigen met Bart Wellens, Tom Vannoppen en Bjorn Rondelez drie jeugdige talenten de ploeg. De Vlaeminck: "Ik beschik eigenlijk over negen goeie renners. Want er zijn ook nog Peter Van Santvliet, Marc Janssens, Ben Berden en de geblesseerde Sven Nijs. Daarenboven ook nog de beloften Davy Commeyne en Sven Vanthourenhout, die ik nog niet voor de leeuwen wil gooien, en Kipcho Volckaerts. Probleem voor deze laatste is dat ik veertien dagen op voorhand een preselectie moet doorgeven aan de UCI, zodat Volckaerts ook al geen kans maakt om over twee weken bij de negen te zijn. Bovendien is het zo dat ik renners die in de voorgaande WB-wedstrijden punten hebben gepakt, allicht niet uit de selectie zal halen en dat er ook een landenklassement is waar wij moeten rekening mee houden. Kipcho mag zich klaarhouden voor als er een paar renners zijn die geen punten hebben gesprokkeld, maar anders wordt het moeilijk voor hem."

Het opvallendst in de selectie voor Bergamo is de afwezigheid van de twee vaste waarden Marc Janssens en Peter Van Santvliet. "Nog voor de eerste A-cross van het huidige seizoen heb ik bovengenoemde negen renners en beloften samengebracht. Ik heb hen voorgesteld telkens één plaatsje in de selectie vrij te laten, zodat iedereen kon proeven van het WB-gebeuren, in de veronderstelling dat Rondelez en Vanthourenhout beter zouden rijden dan bijvoorbeeld Marc Janssens. Dat voorstel werd echter door de renners afgeketst. De vijf besten zouden rijden. De eerste wedstrijden zouden bijgevolg bepalend zijn. Na Vossem heb ik mijn keuze gemaakt. Berden en Van Santvliet zijn daar een beetje afgegaan. Ze weten dat ze gefaald hebben. En de knappe prestatie van Marc Janssens in Ruddervoorde kwam te laat. Bovendien weegt een goede verrichting niet op tegen meerdere knappe prestaties en een paar overwinningen die iemand als Tom Vannoppen achter zijn naam heeft staan."

Intussen zit iedereen ook ongeduldig te wachten op de terugkeer van Sven Nijs om weer gevechten aan te gaan op het scherp van de snede. "Ik ga hem zeker niet in twijfel trekken. Zijn terugkeer is gepland voor 12 november in Gavere. Sven heeft zich niet laten gaan, en heeft met zijn geblesseerde been altijd krachttraining gedaan. De reserves die hij nu heeft aangelegd kunnen hem op het einde van het seizoen nog van pas komen." Versta: de strijd is meer dan ooit open, het niveau naar boven toe genivelleerd. Een tendens die zich al langer aankondigde. "Volgend jaar zit ik met een twaalftal valabele kandidaten. Een weelde."

Er is de laatste tijd, vooral onder impuls van Adrie van der Poel, nogal wat gesleuteld aan bepaalde technische reglementen. Niet tot iedereens voldoening trouwens, wat onder meer in Ruddervoorde tot hommeles leidde. "Alle reglementen terzake kwamen van mij. Jammer dat de UCI daaraan nu sleutelt zonder mij te consulteren. Zo sta ik niet achter het initiatief om maar op één plaats meer van fiets te veranderen. Ik heb dat gemeld aan BWB-voorzitter Laurent De Backer, in de UCI de voorzitter van de commissie veldrijden. Dit jaar zal er alvast geen wijziging van dat reglement meer intreden. Ik hoop dat het geeft wat het zou kunnen geven: een renner die veel punten in een klassement verliest doordat hij in een materiaalpost niet meer terechtkan voor een fietswissel. Ze hadden mij moeten raadplegen. Ze komen soms aandraven met argumenten waar ze geen bal benul van hebben. Niemand heeft meer koersinzicht dan ikzelf. Dat men dat gedaan heeft om de jeugd, die al dadelijk drie fietsen zou moeten aanschaffen, niet af te schrikken, vind ik geen argument."

Een heet hangijzer dezer dagen is ook de indeling van de kalender, wat zich manifesteerde in een conflict tussen de UCI en de mensen van de Superprestige. "Volgens mij een communicatiestoornis. Ze moeten ook niet te veel uitvallen tegen Laurent De Backer. Als iemand als manager Eric Matthijs een goed voorstel heeft voor een kalenderindeling, dan moet hij daar niet alleen over praten, maar het ook doen. Hij verkeert daarvoor in de juiste positie. De Backer zal wel luisteren. Dat hij maar een knechtje is van UCI-baas Hein Verbruggen geloof ik nog niet. Die weet niet eens hoeveel crossen er voor de Wereldbeker zijn. Voor de Superprestige is het jammer dat net de buitenlandse proeven sneuvelden, maar het is niet echt mijn terrein."

Ondertussen zetelt in de veldritcommissie van de UCI toch maar iemand als de Fransman Yves Plaisance. Een dwerg in vergelijking met wat De Vlaeminck al realiseerde en presteerde. Steekt dat niet? "Vroeger wel, nu niet meer. Ik zou trouwens niet meer willen op alle vergaderingen aanwezig zijn, aangezien ik maar deeltijds meer werk. Een evaluatie of een bespreking, tot daar aan toe, maar voor het overige wil ik er geen werk meer bij. Ook voor de meeste buitenlandse verplaatsingen bedank ik. Vliegen maakt mij kapot. Drie dagen op voorhand ben ik mezelf al niet meer. Ik vind het een goede zaak dat ik dat aan Rudy De Bie heb overgelaten."

Wereldbeker-wedstrijden: 5 november: Bergamo, 18 november: Tabor, 3 december: Leudelange, 17 december: Zolder, 7 januari: Zeddam, 21 januari: Pontchateau.

Veldrijden

'Volgend jaar beschik ik over twaalf valabele kandidaten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234