Dinsdag 24/05/2022

ReportageJürgen Conings

Het recreatiedomein in het Dilserbos waar Jürgen Conings jarenlang woonde: ‘Hij kent de buurt door en door’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Voortvluchtig gewapend militair Jürgen Conings (46) woonde enkele jaren onopvallend in een chalet op het recreatiedomein Sparrendal, pal in het Dilserbos waar de voorbije weken meermaals massaal naar hem werd gezocht. Wij trokken naar het doorgaans rustige domein in het groen om er met de bewoners te praten, zeer tot tegenzin van de bestuursraad van Sparrendal.

Sven Ponsaerts

Verscholen tussen de naaldbossen van het Dilserbos, langs de N75 die Dilsen-Stokkem via Genk met Hasselt verbindt, ligt Recreatiedomein Sparrendal. Al is het deel ‘recreatie’ in de omschrijving duidelijk al wel even gedateerd. De kantine heeft meer weg van een scoutslokaal. Een wilde eend is de enige die zich tegoed doet aan het groengekleurde zwembadwater. “Het zwembad gaat pas open bij mooi weer”, zegt een bewoonster.

Dat de priemende zon de Limburgse temperatuur nog voor de middag al tot 28 graden stuwde, beseft ze net te laat. Vandaag is Sparrendal eerder een verblijfsdomein, met een diverse maar wat oudere bewonersgroep van overwegend vijftigers, zestigers en zeventigers die de 84 stenen en houten chalets betrekt. Het is een plek ook waar iedereen zowat iedereen kent, en de tuinkabouter tot de standaarddecoratie lijkt te behoren.

Recreatiedomein Sparrendal Beeld Photo News
Recreatiedomein SparrendalBeeld Photo News

Het is hier in die verscholen hoek van de Dilsense deelgemeente Lanklaar dat Jürgen Conings enkele jaren zijn thuis had. De opmerkelijke figuur verbleef er eerder onopvallend in het piekfijne maar compacte, vierkante bungalowhuisje van zowat zes bij acht meter tegenover de kantine. “Nooit problemen mee gehad, en altijd een ‘goeiedag’”, zo omschrijven de voormalige buren met Italiaanse roots de vorige bewoner. “We zagen hem vooral als hij met de hond ging wandelen.”

Gewezen overbuur Marc D. wenkt ons vanuit zijn deur. In ontbloot bovenlijf plukt hij de zonovergoten dag op zijn voorterras . Dat biedt een vrij zicht op Conings’ voormalige chalet, schuin tegenover het zijne. Ook hij kent de gezochte als een ingetogen maar behulpzame buur, die alleen in de chalet woonde. “We hadden een heel gewoon burencontact: ‘Hey Jürgen, hoe gaat het?’ Als hij kon helpen, was hij daartoe altijd bereid. Van mij geen slecht woord over hem. Ik sta zwaar versteld van wat nu over hem wordt gezegd. Nu zagen we Jürgen wel niet zo veel in de kantine of het zwembad: dat contact vermeed hij.”

Marc D., de voormalige overbuur van Conings.
Marc D., de voormalige overbuur van Conings. "We hadden een heel gewoon burencontact"Beeld Photo News

Ook Robby Kuypers (42) herinnert zich Conings als een gesloten en redelijk afstandelijk bewoner. “Zijn sociale contacten had hij niet hier. Al sprak een ander bewoner Conings wel een enkele keer aan het zwembad, bij een pintje. “Waarover we het hadden? Iedereen heeft zo wel zijn dingen in het leven. Hij vertelde ook waar hij overal al had gezeten. Maar in detail spreken over zijn militaire missies deed hij met mij niet.”

Dat in het Nationaal Park Hoge Kempen, waar het Dilserbos toe behoort, naar Conings werd gezocht, verwondert ex-buur Marc niet. “Jürgen ging hier regelmatig wandelen, met zijn Duitse herder. Hij kent de buurt door en door, geen boswegje hier is hem vreemd. De herder kocht hij trouwens om op te leiden tot militair patrouillehond, maar dat mislukte. Het beest is ‘een zokske’, veel te lief voor die job.” Marc doet ronduit zijn verhaal, tot hij kordaat de mond wordt gesnoerd door de voltallige bestuursraad van Sparrendal.

Sparrendal in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem is omgeven door groene wandel- fiets- en mountainbikewegen. Conings kent het terrein door en door. Beeld Photo News
Sparrendal in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem is omgeven door groene wandel- fiets- en mountainbikewegen. Conings kent het terrein door en door.Beeld Photo News

Geen pottenkijkers!

Gealarmeerd door nieuwsgierige journalisten verzamelt die zich - 7 à 8 man sterk - intimiderend aan de chalet van de geïnterviewde. Of we het domein onmiddellijk zouden willen verlaten. Het klink niet echt als een vraag. Privaat domein, weet u wel. Onder lichte dwang worden we naar de uitgang verwezen. “Wij staan hier op onze rust!”, schreeuwt het vrouwelijke bestuurslid dat het woord voert. Ze doet dat luid genoeg om ook de kwetterende vogeltjes in het naastgelegen bos het zwijgen op te leggen. Pottenkijkers hier duidelijk niet toegestaan. Sommige bewoners van Sparrendal willen duidelijk niet dat hun rustige stek blijvend aan de terreurverdachte wordt gelinkt. “Jürgen is hier ook al jaren weg”, roept de vrouw ons nog na.

De meeste van de 84 chalets op het domein hebben een vaste bewoner. Beeld Photo News
De meeste van de 84 chalets op het domein hebben een vaste bewoner.Beeld Photo News

Afhankelijk van de bron moet dat tussen ruim twee en vier jaar zijn. Ook over hoe lang hij op dit domein heeft gewoond, lopen de antwoorden nogal uiteen: anderhalf jaar volgens de ene, ‘toch een viertal jaar’ volgens de ander. Vast staat dat Conings de chalet kocht na de scheiding van zijn vrouw, en er weer vertrok om bij zijn huidige vriendin Gwendy in Dilsen-Stokkem in te trekken. Ondertussen heeft de met witte en grijze composietplanken afgewerkte chalet en aangebouwd overdekt miniterras een andere eigenaar, die de woonst nog aan het herinrichten is en er niet permanent verblijft. Aangemoedigd door ‘het bestuur’ wil de man niet dat zijn woonst in beeld wordt gebracht.

Voormalig bewoner van Sparrendal Jurgen Conings, de militair waarnaar nog steeds wordt gezocht. Beeld RV
Voormalig bewoner van Sparrendal Jurgen Conings, de militair waarnaar nog steeds wordt gezocht.Beeld RV

Van alle bewoners kent Denise de nog spoorloze militair wellicht het best. Als ‘dogsitter’ van het domein paste de zelfverklaarde ‘Birgit Bardot van Sparrendal’ ook geregeld op de Duitse herder van Conings. Half april stond die met de hond voor haar deur. “Of ik Darka niet wou kopen. De bijna vijfjarige teef was sowieso al 300 dagen per jaar bij mij: telkens Jürgen voor 24 of 48 uur van huis was om bijvoorbeeld tijdens de terreurdreiging in Brussel te gaan patrouilleren, kwam de hond naar hier”, vertelt de vrouw. “Hetzelfde tijdens de winter, als Jürgen in Afghanistan zat.

Darka, de bijna vijfjarige Duitse scheper die Conings in april aan bewoonster Denise verkocht. Beeld Photo News
Darka, de bijna vijfjarige Duitse scheper die Conings in april aan bewoonster Denise verkocht.Beeld Photo News

Waarom hij de hond definitief weg wou? ‘Bij mijn vriendin zit hij toch maar dag en nacht buiten in een hok, en jij hebt een goede band met hem’, klonk zijn uitleg. Natuurlijk roept dit achteraf gezien vragen op: ‘Maakte dit deel uit van zijn plannen?’ Toen leek de verkoop alleszins niet ongewoon. Darka is ondertussen het beste wat me kon overkomen: elke nacht slaapt ze bij me in bed.” Ook hier geen slecht woord over de gewapende militair.

Kort lontje

Die had wel een kort lontje, zo valt uit meerdere monden te horen. “Zo vloog hij eens helemaal opgenaaid het bestuurskot binnen omdat er hem iets niet zinde”, vertelt een man anoniem. “Geen idee waarover het ging, maar de zaak was snel geregeld. Wat wil je ook, als een man met zon’n postuur eens op tafel klopt?” Voormalig buurman Jeu (78) en diens vrouw kwamen al kort na Conings’ intrek in Sparrendal in conflict met de korporaal. “Nadat mijn vrouw hem aansprak omdat hij met zijn wagen onze poort had versperd, volgde een ware scheldtirade. Mijn vrouw bood weerwerk, waardoor hij nóg bozer werd. Het schuim stond hem zelfs op de mond. Daarna hebben we geen contact meer met hem gehad. Missen doen we hem dus niet.”

Brazilië

Maar er klinkt ook sympathie voor de ‘Limburgse Rambo’. “Wat heeft Jürgen eigenlijk misdaan? Dat is de vraag die de meesten zich hier toch stellen”, zegt een bewoner. “Hij heeft een brief geschreven naar Van Ranst, en ja, hij had niet met die wapens uit de kazerne aan de haal mogen gaan. Maar dat ze daar nu 500 man moeten opzetten...”

Waar Conings momenteel is, daar kan men ook in Sparrendal enkel maar naar raden. Al zou dat volgens Denise best wel eens het Zuid-Amerikaanse Brazilië kunnen zijn. “Toen hij nog in Afghanistan zat, sprak hij al over emigreren naar Brazilië, om er te gaan werken in de drugbestrijding of tegen de piraterij op zee.” Volgens anderen zag zijn vriendin de oversteek niet zitten, waarna die plannen werden opgeborgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234