Donderdag 06/10/2022

Het rusteloos landschap van Wyckaert

PMMK, Oostende

Toen de schilder Maurice Wyckaert (1923-1996) vier jaar geleden overleed, was in de KB Galerij op de Brusselse Grote Markt een bescheiden maar mooie selectie uit zijn schilderijen te zien. Het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende acht thans de tijd rijp om dat nog eens uitgebreider over te doen. Het rusteloos landschap, de titel is ontleend aan een vers van Hugo Claus, belooft eveneens een boeiende tentoonstelling te worden. Want hoewel het landschap bijna steeds het uitgangspunt vormde voor zijn doeken, vertoont de ontwikkeling van Wyckaerts oeuvre een boeiend verloop. De schilder, die bevriend was met kunstenaars die de kortstondige Cobra-beweging gestalte gaven, ging dan ook op een erg vrije manier met zijn thema om. Vaak had je de indruk dat hij met een ruk de horizonlijn had weggehaald waarop de inerte kleurpartijen van de velden, het water en de lucht een kolkende cocktail vormden. De band tussen de elementen en zijn kleurrijke, rusteloze landschappen was dan ook meestal associatief, ze lag besloten in het ritme van de buitelende kleurpartijen of ging schuil in een gestuele penseelvoering. Vaak worden deze synthetisch-abstracte composities zonder perspectivische diepte vergeleken met muzikale composities. Die muzikaliteit zorgt ervoor dat dit werk, ook in een groot overzicht, fris blijft.

Tegelijk loopt in het PMMK ook de expositie met werken op papier van Antoine Mortier (1908-1999), die eerder in de Botanique in Brussel te zien was (Het naakte teken). Wie dan nog niet verzadigd is, kan eveneens de juwelen van Mario Molinari gaan bewonderen.

Maurice Wyckaert, van 8 april tot 25 juni in het PMMK, Romestraat 11 in Oostende. Alle dagen geopend van 10 tot 18 uur (maandag gesloten). Toegangsprijs: 200 frank (4,96 euro). Info: tel. 059/50.81.18.

Hedendaagse islamitische architectuur

Aga Khan Awards 1980-1995

Bouwen lijkt in moslimlanden vaak een chaotisch gebeuren te zijn. Ongehinderd door reglementeringen zie je half afgewerkte huizen verrijzen die door gezinnen worden betrokken en misschien ooit, als er geld voorhanden is, een bijkomende verdieping krijgen. Dat zou ons doen vergeten dat ook daar prachtige ontwerpen worden verwezenlijkt die wel aan een weloverwogen programma beantwoorden. De prestigieuze Aga Khan Award, opgericht in 1976, bekroont al twee decennia lang de mooiste gebouwen in de islamitische wereld. De onderscheiding wordt zowel aan traditionele architectuur als aan avant-gardistische ontwerpen toegekend en heeft ook oog voor de sociale rol die het gebouw vervult. De rondreizende tentoonstelling Architecture for a Changing World, die vanaf dit weekeinde in het Antwerpse Zuiderpershuis te gast is, belicht aan de hand van kleurenfoto's en teksten 70 winnende projecten uit 23 verschillende landen. Veeleer dan ophefmakende realisaties werden projecten geselecteerd die rekening houden met de sociale, historische en/of traditionele context. Voorbeelden zijn de Grote Moskee van Nioni in Mali, het Culturele Park voor Kinderen in Caïro, de dorpsnederzetting van Kampung Kali Cho-De in Indonesië en het ziekenhuis van Kaedi in Mauretanië.

Hedendaagse Islamitische Architectuur, van zaterdag 8 april tot en met donderdag 15 juni in het Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14 in Antwerpen. Alle dagen geopend van 12 tot 17 uur, maandag gesloten.

Hedendaagse kunst in het Paleis

ForwArt, nieuwe kunstbiënnale in Brussel

Voor ForwArt, een nieuw kunstevenement dat zou moeten uitgroeien tot een biënnale voor hedendaagse kunst, vroeg de BBL aan zes museumdirecteurs of curatoren om een kunstenaar te selecteren die volgens hen representatief is voor de hedendaagse kunst van dit moment. Harald Szeeman koos voor Georges Adéagbo uit Benin, Jan Hoet gaf zijn landgenoot Franky DC de kans om deel te nemen, Paul Schimmel (Museum of Contemporary Art in Los Angeles) zond de Amerikaan Sam Durant uit, Maria de Corral (Fundacio la Caixa) selecteerde de Deense kunstenaar Olafur Eliasson, Nancy Spector (Guggenheim New York) presenteert de Amerikaanse fotografe Anna Gaskell en Jean-Christophe Ammann (Museum für Moderne Kunst, Frankfurt) duidde de Duitse kunstenaar Marko Lehanka aan. De meeste kunstenaars creëerden nieuw werk voor deze tentoonstelling die plaatsvindt in het zopas gerenoveerde Paleis aan het Koningsplein, het zogenaamde BBL Cultuurcentrum.

ForwArt loopt tot 14 mei in BBL Cultuurcentrum, Koningsplein 6 in Brussel. Dagelijks geopend van 10 tot 18 uur, woensdag tot 21 uur. Toegangsprijs: 120 frank (2,97 euro), groepen en senioren 100 frank (2,48 euro), jongeren en werkzoekenden 80 frank (1,98 euro). Info: tel. 02/547.22.92.

Les Chantiers du Musée

Expositie van Waals Museum in oprichting

In het Henegouwse Grand Hornu is thans de oprichting aan de gang van het door Pierre Hebbelinck ontworpen Musée des Arts Contemporains de la Communauté française (MAC's). Hoewel het gebouw nog helemaal niet voltooid is, organiseert directeur Laurent Busine nu al een tentoonstelling met werken van belangwekkende hedendaagse kunstenaars. David Claerbout toont een video-installatie, er hangen foto's van Thomas Struth en voorts zijn er installaties te bezichtigen van François Curlet, Michel François en Gabriel Orozco. De werken worden gepresenteerd op een 100 meter lange pier van waarop men de werkzaamheden aan het toekomstige museum kan volgen.

Les Chantiers du Musée loopt tot 11 juni 2000 in de buurt van het Musée des Arts Contemporains, rue Sainte-Louise 82 in 7301 Hornu. De tentoonstelling is alle dagen toegankelijk van 10 tot 18 uur (maandag gesloten). Info: tel. 065/76.56.60.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234