Vrijdag 30/09/2022

'Het was wiskundekamp of kuisen bij oma'

Putje vakantie en toch de boekentassen bovenhalen om vijf uur per dag wiskundeopgaven op te lossen, faut le faire. Toch is dat precies wat 33 kinderen doen in Oostduinkerke op Vlaanderens enige wiskundekamp, een van de vele educatieve kampen die deze vakantie georganiseerd wordt. 'Wist u dat in Plopsaland 81 fonteinen staan? Negenmaal negen.'

Het ontbijt is nog maar net achter de kiezen wanneer Jill en Anouk (beiden 15) zich op stelsels en functies storten. Vijf uur lang blijven ze geconcentreerd bezig. Polsen vol festivalbandjes, topje met spaghettibandjes en elke vingernagel gelakt in een andere kleur: Jill en Anouk zijn niet de types die je verwacht op een wiskundekamp. "Het was van moeten", zucht Jill. "Ik heb een heel jaar bijles gekregen van mijn peter en ik was toch gebuisd. Toen heeft hij dit kamp voor mij uitgezocht." Anouk komt mee "om Jill gezelschap te houden" en omdat haar kennis van wiskunde ook niet helemaal ok is. Ze vreesden voor waar ze terecht zouden komen. "Tussen sullen, hé", giechelt Jill, "maar dat is niet zo. Het valt hier goed mee."

Het wiskundekamp wordt al enkele jaren georganiseerd, maar is met 33 deelnemers tussen 9 en 15 aan zijn meest succesvolle editie ooit bezig. Dat is geen wonder. In het voorjaar bleek al dat ouders dit jaar massaal kiezen voor 'slimme kampen', waarbij de kinderen ook in de vakantie bijleren.

"Sommige ouders schrijven tegenwoordig al bij vertrek in voor de editie van volgend jaar", zegt Tom Van Daele, die net zoals zijn collega-lesgevers in het dagelijks leven wiskundeleraar is. "Elk jaar is de vraag groter. Vroeger ging ik mee op taalkamp Frans. Ouders stuurden daar ook kinderen naartoe die slechte cijfers haalden op school. Toen dacht ik: waarom dan niet voor wiskunde. Ik geef toe, bij aankomst zie je hier wel wat trieste gezichten, maar bij vertrek evenzeer. Iedereen amuseert zich."

Meer nog, sommigen komen zelfs uit liefde voor het onderwerp. Laurens (11), bijvoorbeeld. "Ik durfde op school niet goed zeggen dat ik hier naartoe zou komen", zegt hij. "Ik had schrik dat ik uitgelachen zou worden, maar ik doe graag wiskunde. Het is moeilijk en je moet hard nadenken, maar als je de oplossing vindt, geeft dat een goed gevoel. Bovendien ga ik in september naar het eerste middelbaar dus dit is een goede voorbereiding."

Laurens is een professioneel kampganger. "Avonturenkamp, zeilkamp, tenniskamp, sportkamp en wiskundekamp", somt hij zijn activiteiten van deze zomer op. Zussen Louise (10) en Valentine (9) zijn er ook bij. "Ik vind rekenen leuk, maar Louise niet", zegt Valentine. "Zij wou niet mee, maar het was dit of een week kuisen bij oma." Louise lacht verlegen. "Ik vind het al een beetje leuk", zegt ze. Even later doet ze enthousiast mee met een spelletje - jawel - vermenigvuldigen. Bij de jongste groep gaat het er speels aan toe: overal in het lokaal liggen gezelschapsspelletjes met een wiskundige inslag en breuken worden voorgesteld door pizza's.

Vanaf een uur of drie verdwijnen de boeken en oefenblaadjes. "Vandaag doen we een fotozoektocht, morgen gaan we zwemmen en gisteren zijn we een hele dag naar Plopsaland geweest", zegt leraar Warren Withaegels. "Maar ook daar blijven we aan wiskunde doen. De kleintjes hebben een manier gezocht om snel te berekenen hoeveel fonteintjes er op het centrale plein staan. Het zijn er 81, maar eigenlijk staan ze in een vierkant en dus kun je negen maal negen doen. De oudsten berekenen dan weer hoe snel een draaimolen gaat."

"Veel kinderen die hier komen zien wiskunde als iets statisch, oefeningen die in een boek staan, meer niet", vervolgt hij, "maar als we in een pretpark zonder enig materiaal voor zo'n draaimolen staan en ze beseffen dat ze toch zelf kunnen uitdokteren hoe snel de attractie gaat, dan zien ze dat wiskunde heel toepasbaar is in de realiteit. Dát is de magie van wiskunde. Ik heb eigenlijk spijt dat ik mijn lintmeter niet bij heb. Dan zouden we de helling van de zeebodem kunnen berekenen. Ach ja, soms mag het ook eens iets anders zijn dan wiskunde. Ik ben geen freak. Echt niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234