Donderdag 19/05/2022

Brussel

Hier is de hinder van de nationale betoging het grootst

null Beeld vmma
Beeld vmma

De Brusselse politie waarschuwt voor erg grote verkeershinder in het centrum van Brussel en op de kleine ring door de nationale betoging vandaag. Die start om 11.30 uur aan het Noordstation en trekt door het centrum van de stad naar het Zuidstation. De politie verwacht 50.000 deelnemers. De eerste militanten zijn al gearriveerd aan het Noordstation. De politie raadt af om met de auto naar Brussel te komen en ook het openbaar vervoer ondervindt hinder.

De vakbonden betogen in Brussel tegen het beleid van de regering. De drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hebben geen concrete cijfers over deelnemende leden, maar de politie verwacht 50.000 manifestanten. Een overzicht van waar u vandaag hinder kan verwachten.

Auto

De politie vraagt uitdrukkelijk om vandaag de hele Brusselse binnenstad en de Kleine Ring met de auto te vermijden. Wie toch echt met de wagen in Brussel moet zijn, houdt best rekening met het parcours van de betogers.

De stoet trekt van het Noordstation naar de Koning Albert II-laan, Jacqmainpoort, Kruidtuinlaan, Pachecolaan, het Centraal station en Keizerinlaan tot aan het Albertinaplein, de Keizerslaan, Cellebroersstraat, Bogaardenstraat, Lemonnierlaan, en zo tot slot langs de Europa-esplanade tot aan het Zuidstation. Daar zullen de verschillende vakbondsleiders de menigte toespreken.

Sinds 9 uur al kunnen auto's in de Leopold II-tunnel in de richting van de kleine ring niet meer afrijden aan de Saincteletteplaats en de Antwerpse Poort. Wagens in de Kruidtuintunnel in de richting van Rogier kunnen niet meer afrijden ter hoogte van het Rogierplein. De afritten zullen pas weer geopend worden als alle betogers verdwenen zijn (rond 14 uur). Later, rond 12.30 uur, zal het verkeer in de Hallepoorttunnel richting Zuid omgeleid worden, eveneens tot de betogers verdwenen zijn.

Openbaar vervoer

Het treinverkeer verloopt vanochtend zoals verwacht normaal, zo laat de NMBS weten. Rond 6 uur reden de treinen zoals op een andere dinsdag. Veel betogers zullen trouwens met de trein naar Brussel sporen om deel te nemen aan de nationale vakbondsbetoging.

De NMBS had gisterennamiddag al bijna 34.000 speciale tickets voor de nationale vakbondsbetoging verkocht. Er rijden vandaag acht extra treinen naar Brussel.

Bij De Lijn en de MIVB is de hinder groter. Beide vervoersmaatschappijen waarschuwden gisteren al voor een onzekere dienstregeling omdat veel van hun personeelsleden deelnemen aan de actie.

Bij De Lijn heeft de betoging vanochtend al een impact op de dienstverlening. Antwerpen ondervindt de grootste hinder: in de stad rijden er rond 6 uur nauwelijks bussen of trams. Ook van Antwerpen naar het noorden van de provincie is er amper aanbod. In de regio Mechelen rijdt de helft van de bussen.

De Gentse trams 1, 4 en 21 rijden om het halfuur, net als de stadsbussen 3, 5, 6 en 9. In Gent rijden de stadsbussen 17-18-38-39 niet. Op de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas is er ook hinder: de helft van de bussen is niet uitgereden. Ook op de streeklijnen elders in de provincie Oost-Vlaanderen vallen ritten weg.

Voor Vlaams-Brabant situeert de grootste hinder zich in de regio Dilbeek en het Pajottenland. Daardoor zijn de assen Ninove-Brussel (126-127-128) en Halle-Brussel (170-171) zwaar verstoord. In Leuven en Grimbergen is er lichte hinder: 85 tot 90 procent van de chauffeurs is uitgereden. De schoolritten worden zo goed mogelijk uitgevoerd.

In West-Vlaanderen rijdt globaal genomen 60 procent van de chauffeurs. Bij de kusttram is dat een tram op de vier. Het stadsnet Roeselare rijdt normaal.

In Limburg is 60 procent van de bussen uitgereden. Alle stadsnetten zijn zwaar verstoord. In Genk rijdt een kwart van de G-lijnen, in Hasselt iets minder dan de helft van de H-lijnen en in Tongeren 40 procent van de T-lijnen. In Sint-Truiden is ruim 60 procent van de chauffeurs opgedaagd.

In Brussel rijdt de helft van de trams niet uit. Metrolijnen 1 en 2 rijden zo goed als normaal.

Voor meer info over wijzigingen in het dienstenschema kan u terecht op de websites van de NMBS, De Lijn en de MIVB.

Stadsdiensten

De nationale betoging zou ook voelbaar kunnen zijn bij de stadsdiensten. De stad Gent waarschuwt dat vooral bij de kinderopvang en de loketten van onder andere de Dienst Burgerzaken hinder te verwachten valt. Gent baseert zich voor die voorspelling op ervaringen van eerdere betogingen. Meer concrete details over de hinder zullen er pas in de loop van de voormiddag zijn.

De stad Antwerpen verwacht zoals gebruikelijk vooral hinder bij de stedelijke kinderopvang en de afvalophaling. Ouders van kinderopvanglocaties die gesloten blijven, zullen vooraf worden verwittigd. De dienst stadsreiniging zal mogelijk een niet-selectieve ophaling van het buitengezette afval doen en ook het leegmaken van de papiermanden kan beperkt blijven. De stad belooft actuele info over de hinder bij de dienstverlening mee te geven op www.antwerpen.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234