Maandag 03/10/2022

Hier mag u zich morgen aan verwachten

Voorlopig sluitstuk van maanden protest tegen het rechtse regeringsbeleid wordt de 'reactiedag', nu dinsdag. Hoewel de socialistische vakbond ACOD hier morgen alleen in staat, kan de hinder bij een aantal openbare diensten toch groot zijn.

NMBS

De grootste hinder wordt verwacht bij de spoorwegmaatschappij NMBS. Die waarschuwt haar reizigers alvast voor zwaar verstoord treinverkeer. Het spoorverkeer kan hinder ondervinden vanaf vanavond, 22 uur, tot dinsdagavond, 22 uur.

Ook het internationale treinverkeer dreigt getroffen te worden. In Frankrijk wordt morgen eveneens gestaakt.

"De NMBS betreurt dat deze staking het reistraject kan verstoren. Ze zal er alles aan doen om de reizigers in realtime en zo gedetailleerd mogelijk te informeren over het treinverkeer", zegt het spoorbedrijf in een persbericht. Onder meer op de website, de schermen in de stations en via Twitter wordt informatie verspreid.

De Lijn

Daarnaast is er ook verwachte hinder bij de vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB. Vooral in de grote steden worden allicht tal van lijnen niet of nauwelijks bediend. Voor de WK-kwalificatiewedstrijd van de Rode Duivels tegen Cyprus rijdt er mogelijk geen metro naar het Koning Boudewijnstadion. De MIVB en de Koninklijke Voetbalbond (KBVB) vragen de supporters naar alternatieven te zoeken.

"Het is zeer moeilijk voor de MIVB om op dit ogenblik precies in te schatten hoeveel medewerkers aan de actie zullen deelnemen en dus de omvang van de hinder op het net te voorspellen. De Brusselse vervoersmaatschappij doet er alles aan om, in de mate van het mogelijke, de belangrijkste lijnen uit te baten", stelt de MIVB in een persbericht.

Bpost

De postbedeling zal allicht ook wat verstoord geraken, maar omdat het ACV niet meestaakt, zullen de activiteiten bij Bpost naar verwachting niet volledig stilgelegd worden. Het viel voorlopig ook nog niet op te maken of er effectief gestaakt zal worden bij Bpost. Er is onrust omdat de regering plannen heeft rond een verdere privatisering en rond de pensioenen.

Overheid

Bij de verschillende administraties zal gestaakt worden door de leden van het ACOD. Daarbij valt te horen dat vooral de OCMW's, overheidsadministraties en de loodsen zullen getroffen worden. Ook het personeel op de stadsdiensten en gemeentes zal allicht niet voltallig zijn, waardoor bepaalde diensten niet of met hinder zullen werken.

Gevangenis

De kans dat politieagenten de gevangenisdiensten zullen moeten overnemen, of minstens zullen moeten bijspringen, is groot, klinkt het. Het gevangenispersoneel wil meestaken omdat er onvrede is over een aantal maatregelen omtrent de pensioenen, en besparingsingrepen.

Scholen

Ook al is het ACOD Onderwijs solidair met de andere sectoren, tot een echte staking in het onderwijs komt het niet. Er zullen wel sensibiliseringsacties gevoerd worden aan een aantal scholen en instellingen, maar wie had gehoopt op een baaldagje is eraan voor de moeite.

Ook hier wordt gestaakt

Verwacht wordt dat er aan een aantal grote bedrijven leden van het ACOD protestacties opwerpen. Zo is er een actie aangekondigd bij de openbare omroep VRT, bij Proximus (deels in overheidshanden) en bij intercommunales. Er worden pamfletten uitgedeeld, maar tot een stakingspiket zou het niet komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234