Donderdag 18/08/2022

'Hier zitten we nu met onze ethiek'

In plaats van eenheid in de rangen van de (top)wielerploegen te brengen heeft de beslissing over het al dan niet uitsluiten van Discovery Channel tweespalt gezaaid. Iedereen aan hetzelfde zeel laten trekken wordt een behoorlijk moeilijke opdracht, beseft IPCT-voorzitter Patrick Lefevere.

DOOR SVEN SPOORMAKERS

De timing kon moeilijk slechter. De Internationale Vereniging van de ProTourploegen (IPCT) wil inkomsten beginnen te genereren uit marketing- en merchandisingactiviteiten en dat werkt alleen als iedere betrokkene op dezelfde golflengte zit. Hetzelfde voor de antidopingstrijd, want daar eisen sponsors en publieke opinie ook eensgezindheid en daadkracht.

Het was een woelige vergadering, afgelopen donderdag en vrijdag in Brussel. De uitslag is ook bekend: Discovery Channel mag lid blijven van de IPCT ondanks de aanwerving van Ivan Basso. Maar niet zoals u het graag gezien had, namelijk met een zo groot mogelijke unanimiteit. Volgens L'Equipe stemden de Franse en Duitse ploegen en CSC, de ex-ploeg van Basso, tegen.

"Heeft L'Equipe het evangelie? Het was een gehéime stemming. Je kunt wel denken wie voor en wie tegen gestemd heeft, maar ik ben daar niet 100 procent zeker van.

Maar het was wel zeven voor uitsluiting en acht tegen?

Patrick Lefevere: "Daar geef ik geen commentaar op."

Maar we kunnen nog altijd concluderen dat de eenheid waar u op hoopte niet meer bestaat tussen de ploegen.

"Dat mag je concluderen."

Hoe moet het dan verder met de IPCT en de plannen om het wielrennen commercieel uit te bouwen?

"Misschien moeten we de werken opsplitsen. De charters moeten komen van de AICGP (de vereniging die álle profploegen overkoepelt. Lefevere is ook daar de voorzitter van, SSL), want binnenkort rijden we samen met ploegen die geen lid zijn van de ProTour of met ploegen die lid zijn van de ProTour maar niet van de IPCT. De IPCT is dan weer het vehikel - een vennootschap in feite - waar we binnenkort business mee zullen doen."

"Kijk, onze advocaat (Jean-Louis Dupont, onder meer de architect van het Bosmanarrest in het voetbal, SSL) was ook op de vergaderingen in Brussel. Hij omschreef het mooi: de IPCT is een kind van nog geen jaar oud, dat nog niet kan lopen en nauwelijks kan praten. En toch heeft men dat kind al een rugzak vol stenen op de rug gehangen, en die rugzak is níet van hem. Daar komt het dus op neer: de IPCT moet zich niet over ethische charters uitspreken."

Over business gesproken: kan dat nog, zonder eenheid in de rangen?

"Business draait om vertrouwen. En dat vertrouwen is geschaad. Dat is jammer. We zullen nu zien hoe Discovery en Bruyneel zich gedragen. Als ze ons keer op keer voor schut zetten, dan moeten we deze beslissing herzien. We moeten ook eerlijk zijn en toegeven dat we moeilijk business kunnen doen zónder Discovery. Ze hebben een grote macht achter zich: de hele Amerikaanse markt. En hoe kunnen wij zeggen dat we Basso en Discovery uitsluiten terwijl de rest van de wereld zegt dat ze wél mogen meerijden?"

Toch is het een vingerwijzing. In Straatsburg was er een grote eensgezindheid onder de ploegen om Basso en Ullrich en de hele Astanaploeg uit de Tour te weren. En dat was ook op basis van uw ethisch charter.

"Wonder boven wonder kregen we twee dagen voor de Tour een documentje van 38 pagina's met namen, codenamen en suggesties van de Guardia Civil. De ploegen werden geweldig onder druk gezet door de Tourorganisatie, de UCI, de pers en de publieke opinie. We haalden er negen namen uit, waarvan er uiteindelijk twee niets met Operacion Puerto te maken hadden (Alberto Contador en Allan Davis, SSL), en de ploegen beslisten zélf om hun renners uit de Tour te houden. Daar stopte het. Iedereen feliciteerde ons met onze beslissing en de Tour werd gereden."

Sindsdien is er niks meer gebeurd, behalve dat de hele Operacion Puerto lijkt weg te smelten.

"Inderdaad. En daar kunnen wij, de ploegen, niets aan veranderen. De Spaanse onderzoeksrechter in Madrid heeft ons één kilometer gras voor de voeten weggemaaid toen hij stelde dat er geen enkel stuk uit het onderzoek als bewijs gebruikt mocht worden om renners te sanctioneren tot het onderzoek helemaal afgerond is. Sinds Straatsburg hebben we de UCI niet meer gehoord. Zij willen geen rechtszaken riskeren door renners te straffen. Van de kant van de ASO: totale silencio, en dat terwijl diezelfde mensen ons voor de Tour zó onder druk gezet hebben. RCS (de organiserende firma van onder meer de Giro, SSL) begint Basso bovendien op te vrijen, waarschijnlijk met een contract in de achterzak dat Discovery Channel de Giro mét Basso mag rijden. Erger nog, als Bettini niet als wereldkampioen in tranen om zijn pas overleden broer de Ronde van Lombardije had gewonnen, was Basso de held van het weekend omdat hij, pas vrijgepleit door het Italiaanse olympische comité en de wielerfederatie, het wielermuseum in Madonna di Campiglio kwam openen. Ten slotte kwam de allergrootste autoriteit van de sport in de wereld, Jacques Rogge (voorzitter van het IOC, SSL), verkondigen dat alle coureurs die betrokken zijn in Operacion Puerto opnieuw mochten koersen. Dan vraag ik mij af: wat zitten wij daar, zeventien onnozelaars, charters over ethiek te maken?"

Juridisch kunt u nog altijd niets hard maken, natuurlijk. Ethische charters zijn nog niet strenger dan de wet.

"Dat weten wij ook wel, dat we geen poot hebben om op te staan. Wij plegen een inbreuk op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarom heeft de Spaanse afdeling van het rennerssyndicaat een proces aangespannen tegen de vier Spaanse ProTourploegen en tegen ons, de IPCT. Zij willen zo het ethisch charter onderuithalen."

Conclusie: ethiek bestaat maar zolang er geen andere belangen spelen?

"Waar sta je met principes als iedereen tegen je is? Kijk, Discovery Channel is een van de grootste ploegen ter wereld. Misschien wel dé grootste. Natuurlijk is het van levensbelang dat we hen erbij houden als we onze marketing en merchandising willen commercialiseren. Daarom ben ik, samen met onze directeur Gerrit Middag en Theo de Rooij (manager van Rabobank, SSL) op 28 november naar Parijs gereisd voor een onderhoud met de bazen van ASO. We hebben hen gezegd dat we graag voor 12 januari antwoord wilden op de vraag of Discovery Channel met Basso welkom zou zijn in de Tour. Heb jij al antwoord gekregen? Ik alleszins niet. Wil ASO wel dat Discovery níet naar de Tour komt? Of onderhandelen ze met het bedrijf over de uitzendingen van de Tour in de Verenigde Staten? Want dat zijn ook andere belangen, hé."

"Om over ethiek nog even door te gaan: T-Mobile draagt ethiek hoog in het vaandel. Dat communiceren ze zelf bij de totale reorganisatie van het team na het ontslag van Ullrich. Maar het begaat dan zelf een inbreuk tegen de afspraken onder de ProTourteams door Valverde een bod te doen om zijn contract te verbreken bij Illes Balears. Nog een voorbeeld: Euskaltel laat Iban Mayo gaan omdat Mayo volgens hen niet akkoord ging met het strenge ethische charter dat de ploeg oplegde. Maar meteen staat Saunier Duval, een andere ProTourploeg, klaar om Mayo in te lijven. Daar zitten we dan met onze ethiek."

De grootste tegenstand kreeg u vanuit Franse hoek. En dat is, zo begreep ik, niet toevallig.

"Welke krachten spelen allemaal mee? Ik weet het niet. Blaast mijnheer Boyer (Eric Boyer, manager van Cofidis, SSL) zo hoog van de toren omdat hij zelf zo'n strenge visie op doping heeft? Of staat hij onder druk van zijn sponsor? Of staat die sponsor dan weer onder druk van de Tourorganisatie? Ik heb alleen gemerkt dat er veel zijn die solidair zijn tot het moment dat ze iemand anders, een concurrent, onderuit kunnen halen."

Door het gebrek van solidariteit staat de IPCT plots zwakker in de strijd om de macht in het wielrennen. Daar dreigen de ploegen nu het slachtoffer van te worden.

"Dat is het enige wat ASO nog wil: de macht van de ploegen breken. En ze proberen dat blijkbaar door tweedracht te zaaien. Als de ploegen als blok uiteenvallen, keren we terug naar de tijd van Félix Lévitan (ex-Tourbaas, SSL). De tijd van de totale willekeur. Dan zegt de Tour: 'Spoormakers, u vind ik sympathiek. Kom maar meedoen. En u, Lefevere, vind ik een klootzak. Blijf thuis.' En zo'n situatie is wel het laatste wat ík wil."

Patrick Lefevere:

Discovery is een van de grootste ploegen ter wereld. Het is van levensbelang dat we ze erbij houden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234