Maandag 26/09/2022

'Hij had niet de bedoeling Joe te doden'

Familie van Adam G. schildert beklaagde af als 'brave jongen', maar vraagt ook vergiffenis

Op de vijfde dag van het proces over de moord op Joe Van Holsbeeck getuigden de ouders en de twee broers van Adam G.. Het was een moeizaam verhoor en bij tijden laaiden de emoties hoog op. Adam G. verklaarde achteraf 'erg geraakt' te zijn door de getuigenissen van zijn familie.

Adam G.'s ouders en zijn broers vonden dat hij gestraft moet worden, maar ze hamerden ook op zijn kalme inborst. 'Hij heeft niet willen moorden, maar wat hij deed kan niet door de beugel. Ook binnen de Romagemeenschap zal hij een straf krijgen.'

Als laatste getuigen werden de ouders van Adam G. gehoord, evenals zijn broers Dawid (26) en Artur (24). Voor de vader en de moeder van de Poolse beschuldigde was de getuigenis een harde noot om te kraken. Zij hadden het zichtbaar moeilijk met de omstandigheden. Vooral G.'s moeder kreeg het meerdere keren te kwaad (zie kader).

Via een tolk probeerden G.'s ouders Marek (52) en Katarzyna (51) een portret van de beschuldigde te schetsen. Over hoe hij opgroeide in een hechte zigeunergemeenschap met eigen wetten en tradities, die maakten dat hij weggepest werd op school. Gevolg? Adam liep alles bij elkaar één jaar school bij een privéleerkracht en liet het onderwijs vervolgens voor wat het was.

Voorzitter: "Waarom bent u eigenlijk van naam en familienaam veranderd in 2001?"

Marek G.: "Mijn kinderen kunnen niet schrijven, dus we wilden een kortere naam. Bovendien was onze vorige naam typisch Pools en we wilden een naam die meer aansloot bij onze zigeunertradities. Omdat we ook de gelegenheid kregen om ook onze voornamen te veranderen, hebben we van het moment geprofiteerd."

Adams vader verklaarde hoe zijn jongste regelmatig met hem meeging naar België om de moeder te bezoeken, die er werkte als poetsvrouw. "We verbleven op verschillende adressen. Toen Adam in april 2006 - de maand van de feiten - naar hier trok, was hij voor het eerst alleen. Het enige wat ik weet, is dat hij zijn biezen pakte na een conflict met zijn moeder over een vriendinnetje. Hij bleef zo'n drie dagen in België, daarna stond hij alweer in Polen", aldus Marek G..

Toen zijn ouders via de televisie op de hoogte werden gebracht van de feiten, stuurden ze hun zoon Artur (toen 22) erop uit om Adam te gaan zoeken. Hun benjamin werd gearresteerd in het dorp van zijn opa. Op de vraag wanneer de politie naar de ouderlijke woning in Legionowo was gekomen, bleef de getuige het antwoord schuldig. Marek G. herinnerde zich niets, want in die periode werd zijn vrouw ernstig ziek. "Adam était un bon fils. Hij was altijd een rustige jongen", vertelde Marek G., "met wie ik een heel goede band had. Toen ik in de gaten kreeg dat hij marihuana rookte en zich injecteerde met spierversterkende middelen, heb ik hem kort gehouden: geen tripjes meer naar België. Maar hij veranderde. Hij werd meer in zichzelf gekeerd, luisterde niet meer goed en kreeg last van geheugenverlies. Hij was dezelfde zoon niet meer."

De ouders bevestigden dat de verstandhouding met hun zoon zoek was geraakt door hun weigering om Adam te laten trouwen met zijn vriendin Aneta omdat zij geen zigeunerin was.

Hoewel ze aanvankelijk niet geloofden dat Adam G. iemand doodgestoken had, zeiden ze niet te willen dat hun zoon zijn straf ontloopt. "Hij is schuldig. Hij moet een straf krijgen. Als hij veroordeeld is door de volksjury, krijgt hij er een straf van de Romagemeenschap bovenop. Zegt de zigeunerkoning twintig jaar? Dat weet ik niet. Bij mijn weten is er nog geen uitspraak. Het is mogelijk dat de zigeunerkoning Adam voor de rest van zijn leven uitstoot."

Voor Guy Van Holsbeeck (52), de vader van Joe, mag dat de jury niet beïnvloeden. "Moet de jury straks milder zijn omdat hij in Polen zal worden gestraft? Dat is belachelijk. De straffen van de Romagemeenschap zijn wat ze zijn: Adams oudste broer Dawid werd ook uit de gemeenschap verbannen, maar iedereen had nog contact met hem. De eerdere misdrijven van Adam zijn in de praktijk ook onbestraft gebleven in Polen."

De ouders van Adam G. vroegen nog vergiffenis aan de ouders van Joe en zeiden dat ze hun lijden begrepen, maar ook dat maakte niet veel indruk.

Volgende week vatten de pleidooien aan. Wellicht dinsdag buigt de jury zich over de schuldvragen, nadat Adam G. het laatste woord heeft gekregen.

De voorzitter stond een bijkomende schuldvraag toe op verzoek van de verdediging. Adam G.'s raadsman vroeg om te overwegen of de feiten geherkwalificeerd kunnen worden naar (opzettelijke) slagen en verwondingen die de dood tot gevolg hebben gehad. De maximumstraf daarvoor is tien jaar opsluiting. Ten laatste woensdag zal, als Adam G. schuldig verklaard wordt, beraadslaagd worden over de strafmaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234