Vrijdag 12/08/2022

Reconstructie

Hoe het droomhuwelijk tussen Marc Coucke en boezemvriend Luc Devroe op de klippen liep

Marc Coucke en Luc Devroe in oktober bij de match tussen Anderlecht en Fenerbahçe.  Beeld Photo News
Marc Coucke en Luc Devroe in oktober bij de match tussen Anderlecht en Fenerbahçe.Beeld Photo News

Jarenlang was hij zijn vaste wingman, baken van vertrouwen en boezemvriend. En toch wordt Luc Devroe opzijgezet door Marc Coucke, die zijn compagnon de route en hun vertrouwensband slachtoffert. Een reconstructie van hoe een droomhuwelijk op de klippen liep.

TTV

Oktober 2013. Drie kandidaten sieren de shortlist van Marc Coucke, op zoek naar een sportieve rechterhand bij KV Oostende: Eddy Vandezande (ex-OHL), huidig trainer Gert Verheyen en Luc Devroe. Op aanraden van toenmalig trainer Fred Vanderbiest kiest de flamboyante voorzitter voor die laatste, op dat moment sportmanager bij KSV Roeselare.

"We zullen hier samen oud worden", gekscheert Coucke bij de voorstelling van Devroe, noeste werker met staat van verdienste en kenner van het groen-rood-gele huis.

Coucke kent Devroe vaag van zijn periode als lid van de vzw bij Club Brugge, maar verder dan enkele woordenwisselingen op Europese tripjes of nieuwjaarsrecepties reikt hun band niet. "Stapsgewijs zijn die heel snel naar elkaar toe gegroeid", herinnert Vanderbiest zich. "Samen beslisten ze alles. Zette Luc in op rood of zwart, dan volgde Marc – ze vertrouwden elkaar blindelings en dat was toen ook terecht".

Devroe leert Coucke, businessman pur sang, de voetballerij kennen. "In al die jaren zal hij wel wat van het spelletje geleerd hebben, maar toen was hij vooral supporter", zegt Vanderbiest. "Nu ziet hij de dingen meer als bestuurder – minder emotioneel dan destijds".

Devroe is niet alleen Couckes adviseur en baken van vertrouwen, ook wordt de vriendschapsband hechter. Zoals een consigliere door een maffiabaas in de armen wordt gesloten, zo ook komen de bobo's van het bloeiende weireldploegsje steeds dichter bijeen. "Het werkgenot, de werkvreugde en vriendschap die wij drie de laatste vijf jaar gekend hebben, dat is once in a lifetime", weet Patrick Orlans, algemeen manager bij KVO. "Luc en Marc waren op mijn feestjes, wij op die van Luc of Marc."

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De eerste barsten

Wanneer KVO na het tijdperk Vanderbiest onder Vanderhaeghe pas echt bokkensprongen maakt, gaat dit gepaard met de eerste barstjes in het verstandshuwelijk tussen Coucke en Devroe.

Devroe ventileert altijd zijn mening, maar legt Coucke deels uit eigenbelang nooit een strobreed in de weg. Wel stuit de recordtransfer van Lombaerts bij Devroe op onbegrip. Dat trouwe dienaar Bruno Godeau, speler van Devroes bevriende makelaar De Koster, moet plaatsruimen, vindt Devroe allesbehalve. "Luc gaf wel zijn mening, maar toch duwde de voorzitter die prestigetransfers er zonder omkijken door", getuigt een bron. "Op het einde werd het moeilijker tussen die twee, dat voelde je."

Zo ook bij het ontslag van Vanderhaeghe, waar Devroe al helemaal geen voorstander van was. Dat Coucke na de 1 op 21 in een paniekreactie Devroes assistent Karel Geraerts zonder aantoonbare reden ontslaat, giet olie op het vuur. “Dat ie zijn plan trekt", vangt een medewerker op bij Devroe wanneer die een shortlist met potentiële nieuwe trainers moet samenstellen.

Puin ruimen

Drie maanden na het ontslag van Vanderhaeghe is de band tussen Coucke en Devroe ietwat vertroebeld, maar nog steeds hechter dan de doorsneerelatie tussen een voorzitter en diens gezanten. Eén telefoontje in december brengt beiden dichter bijeen dan ooit. Devroe is de enige die weet heeft van de plannen van Coucke, die wil stunten met de overname van Anderlecht. En daar heeft hij zijn trouwe wingman bij nodig.

"Het Oostende-verhaal was heel positief", zegt Vanderbiest opnieuw. "Sportief, de infrastructuur, de nieuwe tribune: de club is alleen maar gegroeid dankzij die tandem. Maar Oostende en Anderlecht – dat is wel een wereld van verschil."

Coucke en Devroe moeten puin ruimen, maar niets loopt volgens plan. Na drie maanden wanorde doet Coucke wat niemand ooit verwacht had, Devroe slachtofferen voor Verschueren. “Luc is meer makelaar dan manager en wordt daarop na al die jaren vriendschap afgerekend", getuigt een insider.

Tenzij Devroe zich straks schikt in een bijrol, is het huwelijk definitief voorbij. Orlans: "Nog steeds kan ik moeilijk geloven dat Marc zijn vriend zou opzijschuiven. Wel gaan de zaken bij hem altijd voorop. En als het niet loopt zoals gepland, is hij voor iedereen streng."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234