Hoe moet het nu verder met het WK voetbal in Qatar?
Er lijkt langzaamaan duidelijkheid te komen over de verbazingwekkende toewijzing van het WK voetbal aan het oliestaatje Qatar. Het land dat nog nooit deel heeft genomen aan een mondiale eindronde en waar het kwik in de zomer kan oplopen tot wel 50 graden heeft in de persoon van Mohammed bin Hammam het WK van 2022 gekocht. Dat zou blijken uit miljoenen documenten die een klokkenluider van de FIFA aan de Britse krant The Sunday Times heeft gelekt. Binnen de FIFA gaan nu steeds meer stemmen op om opnieuw te stemmen voor het toernooi van 2022.
Al sinds de verrassende toewijzing in december 2010 hangt er een nare lucht rond het WK-bid van de Qatari. Naast de erbarmelijke omstandigheden waaronder gastarbeiders de Qatarese stadions bouwen en de broeierige woestijnhitte, deden geruchten over omkoping van FIFA-officials al langer de ronde.
The Sunday Times zegt nu bewijzen in handen te hebben dat Qatar het WK-bid gekocht heeft. Ruim 3 miljoen euro zou toenmalig vice-voorzitter van de FIFA, Bin Hammam, hebben uitgedeeld om stemmen te ronselen. Collega-bestuurder Jack Warner, de FIFA-gedelegeerde van Trinidad en Tobago, zou volgens de Britse krant maar liefst 1,2 miljoen euro hebben opgestreken. Warner stapte in 2011 op nadat de FIFA hem schorste na een intern onderzoek naar omkoping. Bin Hammam werd in datzelfde jaar geschorst door de FIFA, omdat hij stemmen zou hebben geronseld toen hij voorzitter van de wereldvoetbalbond wilde worden.
Onderzoek
Ook dit maal komt er een intern onderzoek. In opdracht van de FIFA gaat de Amerikaanse advocaat Michael Gracia de Qatarese organisatiecomité ondervragen. Hoofdrolspeler Bin Hammam staat niet op het Garcia's lijstje. Als lid van de FIFA mocht hij geen deel uitmaken van het comité, hij wordt dus ook niet ondervraagd.
Net als het Qatarese organisatiecomité wijst de Nederlander Ronald de Boer, zelf ambassadeur van het WK-bid namens dat land, alle beschuldigingen van corruptie van de hand. "In mijn optiek is er eerlijk en fair gewerkt", zei hij gisteravond in het Nederlandse tv-programma Studio Voetbal. Als er steekpenningen betaald zouden zijn, heeft De Boer "het niet gezien".
Maar dit keer lijken de bewijzen zo hard te zijn dat het sommigen bij de FIFA te warm onder de voeten wordt. Lord Goldsmith, lid van de ethische commissie van de voetbalbond, zei vandaag tegen de BBC dat als bewezen is dat er steekpenningen zijn betaald er opnieuw gestemd moet worden. En ook Jim Boyce, vice-president van de FIFA, zegt geen problemen met een herverkiezing te hebben als blijkt dat het verhaal van The Sunday Times klopt.
Blatter, redder van het voetbal
Het vermeende omkoopschandaal brengt voorzitter Sepp Blatter in ernstige verlegenheid, daarom lijkt hij zich langzaamaan in te dekken. De 78-jarige Zwitser, die er graag nog een termijn als hoogste FIFA-baas aan vastplakt, noemde twee weken geleden de toewijzing aan Qatar nog een "vergissing". De snikhete weersomstandigheden zouden het voetballen in de zomer ondoenlijk maken.
Thomas Kistner, auteur van het boek Fifa Maffia denkt dat Blatter er niet rouwig om zal zijn als de toewijzing heroverwogen wordt. In Nieuwsuur op de Nederlandse omroep NOS zei hij gisteren dat Qatar het WK ontnemen van de 78-jarige Blatter de man zou maken die de FIFA schoonveegt en daarmee zijn herverkiezing veilig stelt.
Qatarse macht
De Engelsen en Australiërs, aan wie het WK aan de neus voorbij ging, staan in ieder geval klaar hun WK-bid opnieuw te verkopen. Of het ook zover komt, is nog maar de vraag. Qatar heeft al miljoenen geïnvesteerd in de bouw van de peperdure stadions en dat zou de wereldvoetbalbond op miljoenenclaims kunnen komen te staan. Ook is de vraag of belangrijke voetballanden als Spanje en Frankrijk het de Qatari moeilijk willen maken. Jaarlijks vloeien er miljoenen oliedollars naar grote clubs als Barcelona en Paris Saint Germain.
Boycot
Maar wat dan? De corruptie door de vingers zien? Speelschema's omgooien zodat het WK in de winter en niet in de snikhete zon kan worden gespeeld? Of negeren dat de gastarbeiders die Qatar speelklaar moeten maken behandeld worden als slaven? Als het aan oud-bondscoach van Nederland Bert van Marwijk ligt is een boycot de enige oplossing. "Spelers en trainers zouden in het geweer moeten komen. Niemand doet dat, vanwege de onaantastbaarheid van de FIFA. Iedereen denkt: we kunnen er toch geen invloed op uitoefenen. Dat is het erge aan deze zaak. Maar als er een speler of coach wél het initiatief neemt, zou ik dat enorm toejuichen en me erbij aansluiten", zei hij eind maart.