Dinsdag 28/06/2022

Hoe 'sneeuwhysterie' het land kan beheersen

Uren wachten in ondergesneeuwde recordfiles, trein-, bus- en luchtverkeer in een knoop, elektriciteitspannes, afgelaste sportwedstrijden, gsm-netwerken en ruitenwissers die het begeven, en weermannen die aan komen dragen met verontschuldigingen, de afgelopen dagen werd een ding duidelijk: als er sneeuw uit de lucht valt, slaat het land op hol. Volkeren die wel wat ervaring hebben met sneeuw gniffelen om zoveel sneeuwpaniek.

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Wat we niet gewoon zijn zorgt voor paniek. Het werd de laatste paar dagen opnieuw duidelijk. Een niet eens zo uitzonderlijke lading sneeuw viel uit de lucht en dat was toch alweer een hele poos geleden. Het goedje was nog niet goed en wel gaan liggen of het was chaos troef. 'Sneeuwval veroorzaakt 1150 kilometer file', 'Winter gijzelt Brussel', 'Blijf binnen als je niet weg moet', 'Gezinnen zonder stroom', 'Sneeuw is verliespost voor bedrijfsleven', 'Uren wachten op sneeuw', 'Zestig vluchten geschrapt', de krantenkoppen hadden het nog net niet over een nationale ramp. Voorbeschouwingen bij het Dutroux-proces of berichten over de vlucht van de Haïtiaanse president Aristide verschrompelden tot geroezemoes op de achtergrond in zowat alle nieuwsbulletins. Sneeuw was het echte hot item.

De witte storm uit de hemel kwam inderdaad wel onverwacht, op een slecht moment en niemand kan ontkennen dat het daardoor geen pretje was om vrijdag op het werk raken. En er was effectief onvoldoende gestrooid, waardoor de ochtendspits een monsterfile werd en ook de hulpdiensten geen kant op konden. Op de werkvloer kon het vergelijken beginnen. Iedereen had gegarandeerd een ellendig en vooral lang verhaal. Stef Wouters, bijvoorbeeld, zo meldt Het Laatste Nieuws, ging gaan lopen met het filerecord. De man deed er zes uur en vijftien minuten over om van Geel naar Brussel te geraken. Andere slachtoffers van de sneeuw waren Nicole en Hugo. Zij konden hun geplande 'liftstunt', waarbij ze van Oostende naar Brussel zouden liften, wel vergeten.

Tot overmaat van ramp lag het netwerk van Proximus tussen negen en tien plat, konden de bussen een uur lang niet rijden en viel in stukken van Oost-Vlaanderen de elektriciteit voor een paar uur uit door poedersneeuw die in de cabines was terechtgekomen. De transportsector zegt dat hij door de sneeuwbui een fortuin is kwijtgespeeld omdat zowat alle vrachtwagens geen kant uit konden en bovendien moesten op Zaventem zestig vluchten geschrapt worden. In totaal viel door de sneeuw en het ijzige weer een dode.

De zondebokken van dienst waren de weermannen. In Het Belang van Limburg werd hun foto voorzien van een pesterig dartspijltje. Zij mochten het gaan uitleggen. "We hadden winterse buien voorspeld, maar dat het er zoveel zouden zijn, hadden we niet verwacht", luidde Frank Debooseres poging. Hij wees er ondertussen op dat 5 à 15 centimeter sneeuw niet zo uitzonderlijk is voor Vlaanderen. Collega's weten de plotselinge grote hoeveelheden sneeuw aan de polar low, een hardnekkig lagedrukgebied. "Dit is het ergste wat een weerman kan meemaken, onze ergste nachtmerrie. Als de computers voorspellen dat er hooguit een paar centimeter zal vallen, dan kunnen wij toch moeilijk zeggen dat het er twintig zullen zijn", liet VTM-weerman Frank Duboccage optekenen. De computermodellen, zelfs de meest geavanceerde, hadden de weermannen in de steek gelaten.

De mensen van de strooidiensten hadden het ook al over hun ergste nachtmerrie en de hulpdiensten benadrukten dat veel meer autobestuurders dan anders gebotst waren of vastzaten in een gracht of een ondergrondse garage terwijl de hulpdiensten zelf geen millimeter vooruit raakten. Ook het aantal telefoontjes van mensen wier ruitenwissers niet meer werkten zouden vrijdag gepiekt hebben. Omdat velen met hun ruitenwissers de sneeuw probeerden weg te halen van de voorruit sprong de zekering, zo luidde de deskundige uitleg.

Hier en daar vroeg iemand zich, toen het ergste leed geleden was, wel af hoe het komt dat een paar centimeter sneeuw voor zoveel gedoe kan zorgen. Op 10 februari 1902 lag er in Ukkel 35 centimeter sneeuw maar volgens weerprofessor Hugo Poppe liet geen mens zich daar toen door opjutten. Mensen maakten een sneeuwman en bleven gewoon thuis, zo stelt Poppe in Het Laatste Nieuws.

Niet alleen onze grootouders maar ook inwoners van landen waar sneeuw niet zo uitzonderlijk is zijn daar goed in. Zweden, Zwitsers en Canadezen lachen smalend bij het geworstel met sneeuw van Belgen en Nederlanders. In het Duitse Oberhausen vroeg een medewerker van de Nederlandse krant Algemeen Dagblad enkele inwoners om een reactie op de sneeuwchaos in Nederland en België. "Je kunt je wel druk gaan maken maar dat heeft geen enkele zin. Niemand raakt in paniek, ook al raken we ingesneeuwd. Jullie willen alles maar onder controle hebben. Als het weer een keertje flink tegenzit kunnen jullie niet relativeren. In Duitsland is het ondenkbaar dat de politie automobilisten adviseert thuis te blijven. Dat kun je zelf nog het best inschatten, als er al iets in te schatten valt", luidt het laconiek. Bij Duitse of Zweedse sneeuwbuien ontstaan gegarandeerd ook lange files maar de inwoners maken er de gewoonte van om, in plaats van zich op te jutten, een praatje met elkaar te slaan.

Er zijn zelfs signalen die erop wijzen dat ook Belgen dat talent kunnen hebben om van de sneeuwnood een deugd te maken. De mensen van Touring en de VAB hebben vrijdag meerdere gestrande automobilisten gezien die dan maar aan een sneeuwman of een sneeuwballengevecht begonnen. Sommige klanten hadden zeiden dat ze nog nooit zoveel plezier hadden gemaakt in een monsterfile.

'Je kunt je wel druk gaan maken maar dat heeft geen enkele zin. Jullie willen alles maar onder controle hebben'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234