Woensdag 28/09/2022

Hoe Trudeau slim VIRAAL gaat

Hij ploegt met ontbloot bovenlijf door de wildernis, draagt kleurige sokken van Star Wars (op 4 mei) en duikt overal onverwachts op. Hoe de Canadese premier Justin Trudeau het troetelkind van onlinemedia werd.

De aanleiding voor dit stuk zijn sokken. Twee verschillende sokken om precies te zijn, een gele en een blauwe. We hebben gezocht naar een andere aanleiding, iets wat op het eerste gezicht beter te verkopen is. Ronde getallen desnoods. Hoeveel maanden is hij premier? Bijna negentien. Hoeveel dagen? 573. De NAVO-top in Brussel misschien? Komt hij Rutte binnenkort niet op de schouders slaan, omdat ze allebei een gaaf land leiden? Nee?

Sokken dus. Want een beter voorbeeld van

de gepassioneerde liefdesrelatie die Justin Trudeau (45) onderhoudt met onlinecultuur is er niet. Begin deze maand had de Canadese progressieve premier een ontmoeting met zijn Ierse collega Enda Kenny. De twee benadrukten de historische band tussen de twee landen, spraken over het CETA-handelsverdrag en...

nu ja, geen idee eigenlijk. Wat we wel weten: Trudeau droeg Star Wars-sokken.

Dat was niet het resultaat van een blinde graai in de sokkenlade. De ontmoeting vond plaats op 4 mei, Star Wars Day. May the force be with you klinkt als May the fourth be with you, vandaar die datum. Trudeau weet dat. En dat wil hij ons maar wat graag laten zien. Voor het geval het iemand was ontgaan, plaatste hij ook nog een ingezoomde foto op Twitter. These are the socks you're looking for - ook een Star Wars-referentie naar het citaat These are not the droids you're looking for uit Star Wars IV (1977). Meteen een virale hit natuurlijk. Meer dan 31 duizend twitteraars vonden dit leuk.

In goede relaties komt de liefde van twee kanten en dat is in dit geval ook zo. Sites tikten het sokkennieuwtje gretig op, vergezeld van

het nodige gezwijmel. 'The force is strong with Justin Trudeau', dichtte The Huffington Post. 'Hij pronkte met zijn nerderige kant', schreef Time Magazine.

Spontane strategie

Commentatoren schrijven Trudeau ook virale krachten toe als hij daar niet opzichtig naar lijkt te hengelen. Dat gebeurde vorige week. De Canadese premier rende een rondje door Vancouver en passeerde scholieren die naar een gala gingen. Dat heet dan niet 'Trudeau rende toevallig voorbij', maar 'Trudeau photobombs een galafoto'. Photobomben is het opduiken op foto's, meestal expres en met een gekke bek. Terwijl hier gewoon een man in een zwart shirt en korte sportbroek voorbij liep. Volgens de BBC was er sprake van een patroon. 'De innemende wereldleider heeft talent voor het onverwacht verschijnen op foto's, vaak zonder

T-shirt.' In augustus 2016 was hij namelijk al een keer met blote bast gespot tijdens het hiken. En diezelfde maand werd hij gefotografeerd terwijl hij op een strand toevallig naar de voorbereidingen van een huwelijk stond te kijken. Zonder

T-shirt. Kun je je voorstellen? Op het strand!

Zo vormen onlinemedia en team-Trudeau een mooi een-tweetje. De Canadese premier doet al dan niet bewust fotogenieke dingen en sites leveren een clickbaiterige verpakking. Die versterken juichend het idee van de Totale Trudeau, een driedimensionale figuur die niet alleen het land bestuurt, maar ook een man en vader die lacht, voelt, een knappe Star Wars-nerd is en soms met ontbloot bovenlijf door de wildernis ploegt. Politici zijn toch het sympathiekst en electoraal aantrekkelijkst als ze, nu ja, meer zijn dan een grijs pak.

Die spontane beelden zijn ook gewoon strategie. Trudeau heeft een vaste fotograaf, Adam Scotti. Hij is een belangrijke beeldhouwer van het imago van de premier. Scotti fotografeert de officiële momenten, maar ook privé - of wat daarvoor moet doorgaan. Zijn foto's wekken in elk geval een intieme indruk, alsof hij overal bij is. Onlangs plaatste hij een foto op Instagram waarop Trudeau en diens jongste zoon in de werkkamer spelen. 'Een indrukwekkend beeld dat niet kan worden gevat in duizend woorden', reageerde een Canadese vrouw. 'Zo trots op en geïnspireerd door onze premier.'

Dat is de finesse: team-Trudeau begrijpt goed dat dit beeld meer invloed heeft dan een beleidsnota over vaderschapsverlof. Blijkbaar is de premier ondanks zijn drukke baan in staat om met zijn zoon te spelen. En dus zal hij wel staan voor een samenleving met een goede balans tussen werk en privé en een eerlijke verdeling van de zorgtaken tussen man en vrouw.

Scotti is ook de maker van de galafoto's in Vancouver. Het was weliswaar geen opzettelijke photobomb, maar helemaal spontaan waren ze niet. De fotograaf volgt 'the boss' regelmatig bij het hardlopen, schreef hij vorige week op Instagram. 'Ik kijk graag naar de gezichten van mensen als ze beseffen wie zojuist voorbij rende.' Scotti had zich bewust gepositioneerd voor de jonge menigte.

De like-en-deelpotentie van de foto's schuilt vervolgens in het nostalgische sentiment. Ze herinneren kijkers aan het moment waarop je in een suikertaartjurk of te groot pak een eerste stap zet naar volwassenheid. En dat de premier dan plotseling in een kort sportbroekje voorbij rent en ook nog met je op de foto wil. Wat een avond!

'Onze eerste online premier', noemde de Canadese politiek commentator Evan Solomon Trudeau vorig jaar. Iemand die 'bewust deelbare 'politieke' momenten creëert', waarbij politiek breed moet worden opgevat en de nadruk ligt op deelbaar. Dat soort momenten hoeft tegenwoordig niet eens meer heel actief uitgevent te worden door de campagneteams, vertelde Laura Olin, een sociale mediastrateeg van de Obama-campagne aan The New York Times. 'De viraal gaande momenten van politici zijn zo makkelijk te herkennen dat onlinemedia een groot deel van het werk doen.'

Neem de video waarin Trudeau losjes een exposé geeft over kwantumcomputertechniek. Niet team-Trudeau lag aan de basis van de verspreiding ervan, maar CBC News, het Canadese journaal. Het fragment ging een jaar geleden de wereld over via onlinenieuwsmedia, vergezeld van blozende stukjes. De video is lekker kort en inderdaad geestig, want Trudeau lijkt een bijdehante journalist te slim af te zijn. 'Ik wilde eigenlijk een vraag stellen over kwantumcomputertechniek', zegt die journalist tijdens een persconferentie bij een natuurkundig onderzoeksinstituut, maar bevraagt de premier vervolgens over IS. Die luistert geduldig en begint geanimeerd te vertellen over de kwantumcomputer.

'Trudeau krijgt een sarcastische vraag en laat het publiek versteld staan', kopte CNN.

The Huffington Post: 'Als er een les is, behalve die op het gebied van de kwantumcomputer, is het deze: het talent van Trudeau kent geen grenzen.' In vrijwel alle berichtgevingen ontbrak die ene, toch wel voor de hand liggende vraag: gaf hij een opzetje? Of is het normaal dat de premier complexe techniek opdist terwijl hij, hé wat toevallig, voor een schoolbord met formules staat in een natuurkundig onderzoeksinstituut?

Alleen de Canadese blogger J.J. McCullough nam de moeite te kijken wat er vooraf gebeurde. In een langere registratie van de persconferentie is te zien dat Trudeau zegt:

'Als we zo meteen naar de vragen van de media overgaan, hoop ik dat jullie meer willen weten over kwantumcomputertechniek, want ik ben blij dat ik mijn kennis heb kunnen verdiepen.' Dus was de kans groot dat in elk geval een journalist zou happen en Trudeau zijn riedel zou kunnen afsteken.

Minder oranje

Er is nog een ander aspect dat de Canadese premier online krachten geeft: hij is niet president Trump. De twee zijn elkaars antithese. Telkens als Trudeau iets doet waarvan progressieve harten sneller gaan kloppen, wordt op Twitter al snel opgemerkt hoeveel slimmer, beter en minder oranje hij is dan de Amerikaanse president. Nu is Trudeau vermoedelijk ook slimmer dan Trump. Of in elk geval mediaslim genoeg om niet samen met de Saoedische koning rondom een lichtgevende bol te gaan staan zodat een twitteraar alleen nog maar Lord of the Rings-tovenaar Saruman in de foto hoeft te shoppen (145 duizend retweets).

Wel staat de kritiekloze bewondering van Trudeaus mediastrategie in contrast met de minutieuze en soms imaginaire foto-exegese van alles wat Trump en zijn vrouw Melania doen. Duwt zij even zijn hand weg? Slecht huwelijk. (En impliciet een falend presidentschap, want als zijn vrouw al niet van hem houdt, wie dan wel?)

Afgelopen woensdag ontmoetten Trump en paus Franciscus elkaar voor het eerst. Uit de beelden blijkt dat er echt wel een lachje vanaf kon. Maar de foto waarop Franciscus stuurs voor zich uit kijkt, ging natuurlijk vol hoon het internet over. Want wij begrijpen het chagrijn van de paus wel. Trudeau en Franciscus hebben elkaar gisteren voor het eerst ontmoet. Laat die feelgoodfoto maar komen.

De 45-jarige Justin Trudeau is sinds 4 november 2015 premier van Canada. Twee jaar eerder was de voormalige leraar verkozen tot partijleider van de Liberale Partij, een partij met een progressieve signatuur. Zijn vader, Pierre Trudeau, was tussen 1968 en 1979 en 1980 en 1984 eveneens premier van Canada.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234