Woensdag 19/01/2022

Mondmaskers

Hoge Gezondheidsraad: ‘Maak mondmaskers in winkels verplicht’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De gezaghebbende Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om het dragen van een mondmasker in winkels te verplichten. Momenteel is maskerdracht in een winkel aangeraden, maar niet verplicht. ‘We zijn ervan overtuigd dat we alles moeten doen in onze macht om een tweede golf te voorkomen’

PG

“Gezien de wetenschappelijke gegevens betreffende het nut van het dragen van een masker en de noodsituatie inzake de volksgezondheid beveelt het College van de Hoge Gezondheidsraad aan het dragen van een masker verplicht te stellen in winkels.” Dat laat de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, weten in een persbericht. “Dit om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren.”

“Het virus wordt niet alleen overgedragen door direct contact in druppeltjes”, zegt Nicolas Van Larebeke, wetenschappelijk expert van de raad. “Maar ook door microdruppeltjes die zeer klein zijn en niet neerdalen en in de lucht blijven hangen. Het virus kan daar tot drie uur in leven in blijven. Ja, de hoeveelheid virus die daarin actief is, daalt wel. Die halveert ongeveer om het halfuur. Maar er kan dus toch in een gesloten ruimte een opstapeling van die virale deeltjes plaatsvinden. Dat kan voor een risico op besmetting zorgen. Wij zijn er van overtuigd dat we alles moeten doen in onze macht om een tweede golf te voorkomen. Daarom heeft de Hoge Raad zich uitgesproken.”

Aanbeveling

De maskerdracht, om te beschermen tegen het coronavirus, is niet verplicht in winkels. Wel is het “sterk aanbevolen in alle omstandigheden waarin het niet mogelijk is de fysieke afstand te respecteren tussen mensen die niet in dezelfde bubbel leven”. Op het openbaar vervoer is een masker dragen of het gezicht bedekken wel verplicht.

De verplichting tot het dragen van een mondmasker in winkels zorgt al ruime tijd voor discussie in België. Verschillende experts dringen er bij de overheid op aan om zulke maskers verplicht te maken in winkels. Hoewel ze sterk aanbevolen zijn, dragen veel Belgen ze niet. “Een belangrijk deel van onze bevolking loopt een hoog risico op zware ziekte, invaliditeit of overlijden na het virus opgelopen te hebben”, haalt de Raad aan als reden voor haar advies.

“Bovendien is het eveneens aangewezen de bevolking te beschermen tegen het soms onaangepast gedrag van sommige personen die weinig bekommerd zijn om hun eigen bescherming en die van anderen.”

Bewustzijn aanwakkeren

Heeft de soms lakse naleving van de regels bij de beslissing van de HGR meegespeeld? “Ja, uiteraard”, zegt Van Larebeke. “De mens is een sociaal wezen en heeft dus ook verantwoordelijkheden tegenover de collectiviteit. Mensen moeten aan de werkelijkheid herinnerd worden. Het dragen van een mondmasker kan helpen om het bewustzijn voor het viraal gevaar dat er nog steeds is aan te wakkeren.”

De Raad wijst erop dat het dragen van een mondmasker niet heiligmakend is. “Het mag niet leiden tot een loslaten van de andere complementaire nuttige maatregelen”, klinkt het.

Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is te horen dat het advies wordt meegenomen naar de volgende Nationale Veiligheidsraad. Die vindt volgende week plaats.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234