Vrijdag 07/10/2022

Hoger onderwijs kleurt

Vijf Vlaamse universitaire associaties, vier socialistische voorzitters. Met Caroline Gennez aan het hoofd van de VUB en de Erasmushogeschool verstevigt de sp.a haar greep op het hoger onderwijs. 'De andere partijen zijn minder alert', zegt politicoloog Carl Devos (UGent).

Caroline Gennez (38) is met onmiddellijke ingang voorzitter van de Universitaire Associatie Brussel, de vzw die de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool overkoepelt. De vroegere sp.a-voorzitster blijft politiek actief, in Mechelen en in de Kamer, maar zal zich voortaan mee inzetten voor het hoger onderwijs. "Ik ga niet wegsteken dat ik een politica ben", zegt Gennez. "Ik zal dat ook nog lang blijven en daar kan de associatie alleen maar bij gebaat zijn."

Rector Paul De Knop (VUB) sluit zich daar bij aan. Samen met de Erasmushogeschool polste hij bij Gennez of ze het voorzitterschap zag zitten. Broodnodig, want de VUB geniet te weinig politieke steun en komt daardoor vaker in de verdrukking.

"Als associatie zouden we het ook zonder politieke invloed kunnen doen, maar dan zouden we alleen met inhoud bezig zijn. Terwijl we uiteindelijk ook slagkracht en een omvangrijk netwerk nodig hebben. Het is aan Gennez om de ideeën van ons en de hogeschool samen te brengen en ze meer gewicht te geven in de politiek."

Kameraden

Een gedachte die elders in Vlaanderen al eerder opgang maakte. De andere associaties, op de Leuvense na, worden immers ook geleid door (oud-)politici. Antwerpen heeft voormalig onderwijsschepen Robert Voorhamme, in Hasselt trekt voormalig minister van Onderwijs Willy Claes de kar en in Gent staat Luc Van den Bossche, eveneens een ex-onderwijsminister, aan de leiding. Met Gennez erbij zijn het kameraden onder elkaar. Ze hebben immers niet alleen hun job gemeen, maar ook hun politieke kleur.

Het zorgde voor de nodige discussies onder academici. Zo ook op Twitter. "Vijf associaties in Vlaanderen. Vijf socialistische voorzitters. Als we André Oosterlinck meerekenen tenminste", stelde KU Leuven-rector Rik Torfs. Een kwinkslag, waar de Leuvense associatievoorzitter Oosterlinck wel kan om lachen. "Moet ik nu ook een partijkaart kopen? Eigenlijk ga ik ervan uit dat Bruno (Tobback) mij er eentje geeft."

Volgens Oosterlinck, de enige dus zonder partijkaart, is het geen toeval dat de socialisten zo sterk vertegenwoordigd zijn. "Het is me opgevallen dat de partij zeer goed is in het plaatsen van mensen in belangrijke sectoren met toekomstperspectief. De voorzitters zijn geen slaaf van de sp.a, maar hebben wel die sociale overtuiging."

"Onverstandig kan ik dat beleid niet noemen, al zou ik zelf niemand kiezen die partijgebonden is. Het zorgt voor problemen als de socialisten geen deel uitmaken van de volgende Vlaamse regering."

De traditionele zuilen zijn dus verre van afgebrokkeld in het hoger onderwijs. Al is in Leuven een leven in de politiek én de universiteit tegelijkertijd niet toegestaan. "Wij vragen van voorzitters en rectoren dat ze niet politiek actief zijn", zegt Oosterlinck. "Wij staan op onze onafhankelijkheid. Hoewel ik me kan voorstellen dat het weerklank zal hebben als Caroline telefoneert met Ingrid Lieten (sp.a-minister van Innovatie, RA) en Pascal Smet (sp.a-minister van Onderwijs, RA). Ze heeft hen immers zelf aangetrokken."

Toch mag de rol van de associatievoorzitter ook niet overschat worden. Het is een belangrijke functie, maar op Oosterlinck na blijven de meeste voorzitters op de achtergrond. Zo mengen ze zich zelden in onderwijsdebatten, ziet ook politicoloog Carl Devos (UGent). "De sp.a heeft het desondanks altijd belangrijk gevonden om daar hun mensen te hebben. De partij is zich zeer bewust van het belang van het voorzitterschap. Andere partijen zijn minder alert. Dat is niet onoverkomelijk, maar de associatievoorzitters weten wel veel."

Minister controleren

En die kennis kunnen de politieke partijen goed gebruiken. Is het niet om het beleid van de huidige minister van Onderwijs te ondersteunen, dan wel om dat van zijn opvolger te counteren.

"Gennez en haar collega's kunnen partijen input geven voor het ontwikkelen van een onderwijsvisie", zegt Devos. "Ook kan zulke informatie belangrijk zijn om de volgende minister te controleren. Het lijkt er namelijk sterk op dat Gennez een minister van een andere kleur tegenover zich krijgt, aangezien de socialisten niet al te sterke argumenten op tafel kunnen leggen om de post nog eens te claimen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234